Βενεζουέλα: Προετοιμάζεται για χρεοκοπία;

Πριν από μια σημαντική συνάντηση με τους πιστωτές στο Καράκας για χρέη 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πρόεδρος επέμεινε ότι η Βενεζουέλα δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ της επιβάλει νέες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και εμπάργκο όπλων.

"Η στρατηγική μας είναι να επαναδιαπραγματευτούμε και να αναχρηματοδοτήσουμε όλο το χρέος", δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του στην τηλεόραση. Τόνισε επίσης τις συνομιλίες με τους συμμάχους της Κίνας και της Ρωσίας.

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα "κινήθηκαν τέλεια", δήλωσε ο πρόεδρος. Η Βενεζουέλα

οφείλει στην Κίνα 28 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ρωσία 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα τρία τελευταία χρόνια, η Ρωσία έδωσε στο Καράκας 10 δισ. δολάρια οικονομικής βοήθειας και το περασμένο έτος ο ενεργειακός κολοσσός Rosneft ανέλαβε το 49,9% της Citgo, της θυγατρικής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά το τέταρτο έτος ύφεσης και έλλειψης τροφίμων, τη ραγδαία αύξηση των τιμών και την κατάρρευση του μπολιβάρ, το ισχυρό πετρελαιοπαραγωγικό κράτος προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τα κενά στα οικονομικά δεδομένα και τη διαφάνεια νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει πάνω από 2.000 τοις εκατό το επόμενο έτος, από 653 τοις εκατό αυτό το έτος.

Η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας

Ασκώντας επιπλέον πίεση στη Βενεζουέλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα να απαγορεύσουν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα και να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων σε ιδιώτες μέσω δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών περιορισμών. "Τα μέτρα αυτά θα χρησιμοποιηθούν με σταδιακό και ευέλικτο τρόπο και θα μπορούν να επεκταθούν, απευθυνόμενα σε όσους εμπλέκονται στη μη τήρηση των δημοκρατικών αρχών ή του κράτους δικαίου και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε δήλωσή τους. "Τα μέτρα αυτά σχεδιάστηκαν ώστε να μην βλάψουν τον πληθυσμό της Βενεζουέλας, τα δεινά του οποίου η ΕΕ επιθυμεί να μετριάσει".

Σημαντική συνάντηση

Καθώς η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξαντλεί τα κεφάλαια, η νεοσύστατη επιτροπή επαναδιαπραγμάτευσης χρεών κάλεσε τους δανειστές να έρθουν τη Δευτέρα στο "Λευκό Παλάτι" της κυβέρνησης απέναντι από το προεδρικό κτίριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σιμόν Σέρπα το Σάββατο. Οι πιστωτές κατέχουν περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεωστικά ομόλογα στη Βενεζουέλα. "Για άλλη μια φορά, καλούμε τους επενδυτές να καταγράψουν τη συμμετοχή τους σε αυτή τη συνάντηση", δήλωσε ο Σέρπα, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, σε ένα tweet. Δεν προτάθηκε ατζέντα ή σχέδιο συζήτησης.

Το ΔΝΤ εξέδωσε προειδοποίηση νωρίτερα αυτό το μήνα στο Καράκας για τη μη έγκαιρη παροχή οικονομικών στοιχείων και του έδωσε έξι μήνες για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ορισμένων στατιστικών στοιχείων. Αν δεν βελτιώσει τη ροή δεδομένων, το ΔΝΤ θα μπορούσε να εκδώσει μια "δήλωση μομφής". Η Βενεζουέλα έχει βρει έναν σύμμαχο στη Ρωσία, η οποία αντιτάχθηκε στην προειδοποίηση του Δ.Σ. του ΔΝΤ και συμφώνησε επίσης την περασμένη Τετάρτη να αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους 3 δισ. δολ., επιτρέποντας στο Καράκας να εκπληρώσει και άλλες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής ύψους 1,2 δισ. δολαρίων σε ένα ομόλογο κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Κυρώσεις σε μέλη της επιτροπής

Ο Σέρπα είναι ένας από τους έξι άνδρες που είναι επιφορτισμένοι με τη διαπραγμάτευση συμφωνίας για τα εκτιμώμενα εξωτερικά χρέη της Βενεζουέλας, ύψους 150 δισ. δολαρίων. Είναι επίσης στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων για φερόμενη διαφθορά. Ο επικεφαλής της επιτροπής, αντιπρόεδρος Ταρεκ ελ Αϊσλάμι, κατηγορήθηκε από την Ουάσιγκτον για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, θα μπορούσαν να υπάρξουν νομικές συνέπειες για όσους συναντήθηκαν ή συνεργάζονται μαζί τους. Οι νόμοι των ΗΠΑ απαγορεύουν τις επιχειρηματικές συναλλαγές με ανθρώπους που υπόκεινται επίσημα στις αμερικανικές κυρώσεις και όποιος το πράττει θα μπορούσε θεωρητικά να αντιμετωπίσει μέχρι και 30 χρόνια φυλάκισης.

Οι κυρώσεις επίσης εμποδίζουν αποτελεσματικά τις αμερικανικές τράπεζες να μετατρέψουν το χρέος της λατινοαμερικάνικης χώρας σε νέα ομόλογα. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για τη συμμετοχή στη σημερινή συνάντηση, αλλά έχει επίσης θέσει ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Μαδούρο επιθυμεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος.

Προετοιμασία για χρεοκοπία;

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Μαδούρο μπορεί να προετοιμάζει το έδαφος για χρεοκοπία, και μετά να κατηγορήσει τις πολιτικές και τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον. Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε κυρώσεις σε 10 νυν και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας την Πέμπτη, ως μέρος της ευρύτερης καταστολής της κυβέρνησης Τραμπ στη χώρα.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο περιορίζουν επίσης την διακίνηση ομολόγων της Βενεζουέλας που πωλούνται από την κυβέρνηση στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο τερματισμός των πληρωμών χρέους της Βενεζουέλας θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία. Για να υπάρξει αθέτηση, οι εγχώριοι και διεθνείς θεσμικοί κάτοχοι του 25% της αξίας των ομολόγων θα πρέπει να αναλάβουν δράση.

Μιλώντας στην τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα, ο Ελ Αϊσάμι κάλεσε τους επενδυτές να συζητήσουν για την αναδιάρθρωση του χρέους κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, η οποία είναι επίσης η προθεσμία για σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμείς πληρωμές τόκων ομολόγων. Δεν είναι σαφές τι προτείνει η Επιτροπή στους επενδυτές, είτε για την πληρωμή των ομολόγων τους είτε για την αναδιάρθρωση των χρεών της Βενεζουέλας.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα