«Ξαναμετρούν» τα μέτρα που δεν απέδωσαν

Σε επανεξέταση της αποτελεσματικότητας ορισμένων μέτρων που επιβλήθηκαν με τα Μνημόνια της περιόδου 2010-2012 αποφάσισε να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης και ανάκλησης όσων διαπιστωθεί ότι ήταν αναποτελεσματικά και συνέβαλαν στο να χειροτερεύσουν αντί να καλυτερεύσουν τα πράγματα με τα οικονομικά του κράτους. Σε πρώτο πλάνο μπαίνει το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη εστίασης από το 13% στο 23%, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η

Σεπτεμβρίου του 2011 αλλά, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο δεν συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αλλά οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης, στο κλείσιμο αρκετών από αυτές και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι απετέλεσε την αφορμή για τη μη έκδοση αποδείξεων από αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, με συνέπεια το πλήγμα για τα έσοδα του Προϋπολογισμού να θεωρείται ότι ήταν διπλό: και απώλεια λόγω πτώσης της κατανάλωσης και απώλεια λόγω φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προχώρησε στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οποία ανέθεσε το έργο της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο των Μνημονίων της περιόδου 2010-2012. Η ομάδα αυτή ανέλαβε ήδη να αξιολογήσει επακριβώς ποιες ήταν τελικά οι επιπτώσεις του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης στα έσοδα των Κρατικών Προϋπολογισμών των ετών 2011 και 2012.

Όπως ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το πόρισμα της ομάδας εργασίας θα είναι έτοιμο στο τέλος Φεβρουαρίου, ώστε τα ευρήματα να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς στην επικείμενη νέα διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνει πλέον ότι το κονδύλι των 240 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στο φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης είναι πολύ πιθανό να μην εξαντληθεί στο σύνολό του και ένα σημαντικό μέρος του να παραμείνει στα «αζήτητα». Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι καταβολές επιδομάτων θέρμανσης έφθασαν μόλις τα 15 εκατ. ευρώ, είτε γιατί οι δικαιούχοι δεν γνώριζαν ότι μπορούν να ενισχυθούν είτε γιατί πολύ απλά υπήρξε σημαντική πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, η οποία έφθασε το 70% σε σχέση με πέρυσι και οφείλεται στην απότομη άνοδο της τιμής του καυσίμου κατά 30% ή κατά 28-30 λεπτά το λίτρο, την οποία πυροδότησε η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 0,06 στα 0,33 ευρώ το λίτρο.

Όπως επεσήμανε χθες ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αν δεν διατεθεί το συνολικό προβλεφθέν ποσό των 240 εκατ. ευρώ για επιδόματα θέρμανσης, τότε από το ποσό που θα παραμείνει αδιάθετο «θα μπορούσαμε να δώσουμε στους αγρότες 80 εκατ. ευρώ»!

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα