Ωριαίο κλείσιμο εθνικών οδών απο αγρότες

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο μπλόκο της Νίκαιας δεν επέτρεψαν στους αγρότες της Θεσσαλίας να κλείσουν ,όπως είχαν σχεδιάσει,για μία ώρα πεζή την εθνική οδό και να καταλάβουν το οδόστρωμα.

Ως γνωστόν, την Κυριακή αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πανελλαδικής αγροτικής συγκέντρωσης κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμό δρόμων καθημερινά από τις 2 μ.μ. έως τις 3 μ.μ..

Πάντως, ορισμένοι από τους αγρότες κατάφεραν να βγουν στην ΠΑΘΕ, ωστόσο περιορίστηκαν στην άκρη του δρόμου, καθώς παρά τις διαβουλεύσεις

με την αστυνομία, δεν τους επιτράπηκε να προχωρήσουν σε αποκλεισμό,με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν.

Το πρωϊ,οι αγρότες ζήτησαν συνάντηση είτε με τον Πρωθυπουργό είτε με κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους.

Στην Αλεξανδρούπολη, γεωργοί και κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας με συμβολική κατάληψη των Γραφείων του ΕΛΓΑ, με αιτήματα, μεταξύ άλλων, να πληρώσει άμεσα ό,τι οφείλει το κράτος στον αγροτικό κόσμο από αποζημιώσεις και να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο που οφείλονται σε φυσικά αίτια και νόσους,

Την κινητοποίηση οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», ενώ στο ψήφισμα που επιδόθηκε οι αγρότες μεταξύ άλλων ζητούν:

Να πληρώσει ό,τι άμεσα οφείλει το κράτος στους αγρότες από αποζημιώσεις (εξισωτική, καταστροφές – ΠΣΕΑ, κά) και καμία μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ του 2012.Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί βαμβακιού από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προήλθαν από πράσινο σκουλήκι και να δοθεί ολόκληρη η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όσους δεν πιάσουν το καθορισμένο πλαφόν παράδοσης βαμβακιού.Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και και να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.Να εξασφαλιστούν άτοκα δάνεια με περίοδο χάριτος όσο κρατάει η κρίση στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο.Να δοθεί αφορολόγητο (τράνζιτ) πετρέλαιο στους αγρότες για την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και το τιμολόγιο της ΔΕΗ κατά 30%.

Η κατάληψη διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και όπως τονίσθηκε, η διαμαρτυρία εντάσσονταν στις κινητοποιήσεις των αγροτών που θα συνεχιστούν μέχρι την υλοποίηση των αιτημάτων τους.
Κλειστή έμεινε για μια ώρα, από τις 3μμ ώς τις 4μμ και η Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Κάτω Αχαΐας και στην θέση Κουρλαμπά, από αγρότες της Αχαΐας.

Επίσης, οι αγρότες του νομού πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Οι Σερραίοι αγρότες προχώρησαν στον αποκλεισμό της Προμαχώνα – Θεσσαλονίκης.

Στο Αγρίνιο, μικρός αριθμός μελών της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ έκλεισε τον κόμβο του Αγίου Δημητρίου.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα