Βρετανία και Γαλλία εξετάζουν στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία

15:22 7/9/2015 - Πηγή: Antinews

Προς τη λύση της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία στρέφεται η Βρετανία, καθώς ανώτερος υπουργός δήλωσε πως η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης έπρεπε να αντιμετωπιστεί στην πηγή της, ενώ μια εφημερίδα ανέφερε πως πιθανόν μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το βομβαρδισμό του Ισλαμικού Κράτους να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα. Ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε ότι η Βρετανία και η Ευρώπη έπρεπε να βρουν έναν τρόπο

για να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση στη Συρία, καθώς και για την παροχή ασύλου σε όσους πραγματικά διώκονται.

«Πρέπει να ασχοληθούμε με το πρόβλημα στη ρίζα του, η οποία είναι το εχθρικό καθεστώς Άσαντ και οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και θα πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια πιο σταθερή, ειρηνική Συρία» δήλωσε ο Όσμπορν σε συνέντευξή του στο Reuters. «Είναι φυσικά μια τεράστια πρόκληση, αλλά δεν μπορεί να αφήσουμε αυτή την κρίση να επεκταθεί. Πρέπει να εμπλακούμε σε αυτήν». Η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να διεξάγει μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου για να ανοίξει το δρόμο για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Προσπαθεί, επίσης, να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση και επίθεση κατά διακινητών ανθρώπων, σύμφωνα με πηγές που μιλούν στην εφημερίδα.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε το Σάββατο ότι η Γαλλία εξέταζε το ενδεχόμενο να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, συμμετέχοντας στη διεθνή συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κάμερον, υπό την πίεση να λάβει περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης στην Ευρώπη, δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα υποδεχόταν «χιλιάδες περισσότερους» πρόσφυγες από τη Συρία. Οι Sunday Times αναφέρουν ότι ο Κάμερον ήταν έτοιμος να δεχθεί 15.000 πρόσφυγες από τα στρατόπεδα που βρίσκονται κοντά στη Συρία. Η κυβέρνησή του πιέζεται να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης μετά και τη δημοσίευση των εικόνων του μικρού Σύριου που βρέθηκε νεκρός σε μια τουρκική παραλία, και που οδήγησε σε μια έξαρση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Ο Όσμπορν, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των επικεφαλής οικονομικών της G20 στην Τουρκία το Σάββατο, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά της την επόμενη εβδομάδα. «Ναι, θα πρέπει να προσφέρουμε άσυλο σε αυτούς που πραγματικά διώκονται. Χώρες όπως η Βρετανία πάντα το έκανα. Είμαστε ένας από τους ιδρυτές του συστήματος ασύλου. Θα λάβουμε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, χιλιάδες ακόμη», είπε. «Αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι παρέχεται βοήθεια σε στρατόπεδα προσφύγων στα σύνορα... Πρέπει να νικήσουμε αυτές τις εγκληματικές συμμορίες που εμπορεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και σκοτώνουν ανθρώπους».

Η επίλυση της κρίσης της μετανάστευσης συνεπάγεται επίσης την αντιμετώπιση του προβλήματος της εχθρικής κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία και του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Όσμπορν. Ο Κάμερον είπε ότι θα ήθελε να ζητήσει από το κοινοβούλιο της Βρετανίας να ψηφίσει για τη συμμετοχή της χώρας στις υπό αμερικανική ηγεσία αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αφού το κοινοβούλιο απέρριψε τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία το 2013.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει με επανάληψη της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, μόνο αν υπήρχε μια «πραγματική συναίνεση» στη Βρετανία σχετικά με τον βομβαρδισμό Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ ερμήνευσαν το σχόλιο ως ένα σημάδι της ανησυχίας εκ μέρους του Κάμερον, ότι η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος δεν θα υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση, αν κερδίσει την ηγεσία της ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αριστερός υποψήφιος ο οποίος είναι γνωστός και σφοδρός επικριτής του ρόλου της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

uk.reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα