Ανθρωποκυνηγητό στη Βοστόνη για τον Τσετσένο βομβιστή

O Τζοχάρ Τσαρνάγεφ με φίλο του (Φωτό: vk.com)

(Ανανεωμένο) Ένας άνδρας που δηλώνει ότι είναι ο πατέρας των αδελφών Τσαρνάγεφ, οι οποίοι είναι ύποπτοι για την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, υποστηρίζει την αθωότητα των παιδιών του, εκτιμώντας ότι τα “παγίδεψαν”.

“Κατά την άποψή μου, οι υπηρεσίες ασφαλείας παγίδεψαν τα παιδιά μου επειδή είναι πολύ πιστοί μουσουλμάνοι”, δήλωσε ο Άνζορ Τσαρνάγεφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, μιλώντας από την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκάλα.

“Γιατί σκοτώσανε

τον Ταμερλάν; Θα έπρεπε να τον πιάσουν ζωντανό”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον 26άχρονο γιο του που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αμερικανική αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

“Ο μικρότερος κρύβεται τώρα. Τον περιμέναμε για τις διακοπές”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο Τζοχάρ σπουδάζει ιατρική στις ΗΠΑ.

“Τώρα δεν ξέρω τι θα γίνει”, κατέληξε.

Ο θείος των δύο υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης κάλεσε τον ανιψιό του να παραδοθεί.

«Παραδόσου! Ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και τους τραυματίες» είπε ο Ρουσλάν Τσάρνι απευθυνόμενος στον ανιψιό του, Τζοκάρ Τσαρνάεφ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια.

»Ντρόπιασε την οικογένεια Τσάρνι, ολόκληρη την εθνότητα των Τσετσένων», πρόσθεσε ο Τσάρνι μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες έξω από το σπίτι του, στο Μοντγκόμερι Βίλατζ του Μέριλαντ. «Είμαι έτοιμος να γονατίσω μπροστά (στις οικογένειες των νεκρών και τους τραυματίες) και να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς μου», κατέληξε.

Η αστυνομία της Βοστόνης έχει εξαπολύσει μεγάλο ανθρωποκυνηγητό στην Βοστόνη για τον Τζοχάρ.

Οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης είναι αδέλφια, ο Τζοχάρ Α. Τσαρνάεφ, 19 ετών, και ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, 26 ετών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος είπε πως ο μεγαλύτερος αδελφός σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία και ο νεώτερος καταζητείται στο προάστιο Ουότερταουν της Βοστόνης.

Οι δύο αδελφοί βρίσκονταν στις ΗΠΑ εδώ και μερικά χρόνια, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας και των δυνάμεων επιβολής της τάξης δήλωσαν ότι κλίνουν προς τη θεωρία ότι κίνητρο των βομβιστικών επιθέσεων ήταν ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός.

Η αστυνομία της Βοστόνης ανακοίνωσε πως κάνει σημαντική πρόοδο στην έρευνα για το δεύτερο ύποπτο και πως η σύλληψή του μπορεί να είναι θέμα ωρών.

“Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι αυτές οι συνοικίες εδώ στο Ουότερταουν, να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και να βρούμε αυτό το άτομο”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης της αστυνομίας της Μασαχουσέτης Τίμοθι Όλμπεν. “Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Κάνουμε σημαντική πρόοδο. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες”.

Για λόγους ασφαλείας, οι αστυνομικοί επρόκειτο να πραγματοποιήσουν και μια «ελεγχόμενη έκρηξη» στο Κέιμπριτζ, όπως ανέφερε ο αξιωματικός της αστυνομίας Τίμοθι Άλμπεν.

Οι δύο Τσετσένοι αδελφοί ζούσαν την περιοχή αυτή, όπου βρίσκεται και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ένας αστυνομικός φρουρός του οποίου σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της καταδίωξης των υπόπτων.

Ένα “εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό” διεξάγεται σήμερα στη Βοστόνη και τα προάστιά της για να βρεθεί ο ύποπτος που εξακολουθεί να διαφεύγει, δήλωσε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντέβαλ Πάτρικ, ο οποίος ζήτησε από τους κατοίκους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

“Ζητούμε από τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι τους, με τις πόρτες κλειστές και να μην ανοίγουν σε κανένα παρά μόνο σε αστυνομικούς”, δήλωσε ο Πάτρικ σε συνέντευξη Τύπου. “Αυτό ισχύει για το Ουότερταουν, όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά και για το Κέμπριτζ, το Ουόλθαμ, το Νιούταουν, το Μπελμόν και προς το παρόν για ολόκληρη τη Βοστόνη”.

Κανένα τρένο δεν κυκλοφορεί από απόψε πέρα από τη Νέα Υόρκη προς τη Βοστόνη, ενώ ακυρώθηκαν και όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων από και προς την πόλη αυτή, λόγω της ευρείας έρευνας που διεξάγεται για τον εντοπισμό του δεύτερου υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Δευτέρα, κατά τον τερματισμό του μαραθωνίου αγώνα.

«Κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών και λόγω της αστυνομικής έρευνας», διακόπτονται «επ’ αόριστον» τα δρομολόγια από το σταθμό Πεν Στέισον της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσε η σιδηροδρομική εταιρεία Amtrak.

Τα δρομολόγια των τρένων διεξάγονται κανονικά προς τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσινγκτον.

Υπακούοντας στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι αρχές και άλλες εταιρείες μεταφορών, όπως η Peter Pan, σταμάτησαν να εξυπηρετούν τη Μασαχουσέτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε «εικασία» σχετικά με τη σχέση που μπορεί να έχουν οι δύο βασικοί ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστόνης με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

»Δεν θα διατυπώσω εικασίες, δεν θέλω να κάνω υποθέσεις» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Μεξικανό ομόλογό του Χοσέ Αντόνιο Μιντ.

«Θα πω μόνο ένα πράγμα: η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία. Και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να επαγρυπνούμε όλοι και να συνεργαζόμαστε σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε. «Η τρομοκρατία οπουδήποτε στον κόσμο και εναντίον οποιασδήποτε χώρας είναι απαράδεκτη» και «πρέπει να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να την καταπολεμούμε όπως τώρα», συμπλήρωσε.

Ο Κέρι αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει στους δημοσιογράφους εάν έχει ήδη επικοινωνήσει με τη Μόσχα για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βοστόνη συνεχίζουν τις έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο. «Θα ήταν εντελώς ανάρμοστο εκ μέρους μου να κάνω σχόλια», κατέληξε.

Ιστοσελίδα για τη δόξα του Ισλάμ και την Τσετσενία, είχε ο καταζητούμενος της Βοστόνης

Ο ένας από τους δύο υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, ο Τζοχάρ Τσαρνάγεφ, έχει αναρτήσει συνδέσμους σε ισλαμικές ιστοσελίδες και άλλες που ζητούν την ανεξαρτησία της Τσετσενίας μια ιστοσελίδα που όπως φαίνεται έχει δημιουργήσει ο ίδιος σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στην ρωσική γλώσσα.

Υβριστικά σχόλια στην ρωσική και την αγγλική γλώσσα καταφτάνουν μαζικά σήμερα στην σελίδα του Τσαρνάγεφ στον VK, έναν ρωσόφωνο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, μετά την αναγνώρισή του ως υπόπτου για την βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.

Στην σελίδα αυτή, ο νεώτερος Τσαρνάγεφ δηλώνει ότι είναι απόφοιτος του 2011 του δημόσιου σχολείου στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης Cambridge Rindge and Latin School.

Επίσης δηλώνει ότι δημοτικό σχολείο πήγε στην Μαχατσκάλα, την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, μια επαρχία της Ρωσίας που συνορεύει με την Τσετσενία, και δηλώνει ότι μιλάει την αγγλική, την ρωσική και την τσετσενική γλώσσα.

Ως “Κοσμοθεωρία” του καταχωρεί το “Ισλάμ” και ως “Προσωπική Προτεραιότητα” την “σταδιοδρομία και τα χρήματα”.

Ο Τσαρνάγεφ έχει αναρτήσει συνδέσμους σε βίντεο από μαχητές στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία και σε ισλαμικές ιστοσελίδες με τίτλους όπως “Ειρήνη στον κόσμο, η θρησκεία μου είναι το Ισλάμ” και “Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ, ας ηχήσει αυτό στις καρδιές μας”.

Επίσης έχει αναρτήσει συνδέσμους σε σελίδες που ζητούν την ανεξαρτησία της Τσετσενίας.

Στην σελίδα του Τσαρνάγεφ υπάρχει επίσης και μια αίσθηση χιούμορ, όσον αφορά την ταυτότητά του ως μέλος μιας μειονότητας από τον ρωσικό Καύκασο, όπου βρίσκονται η Τσετσενία, το Νταγκεστάν, η Ινγκουσετία και άλλες περιοχές στις οποίες ζουν κυρίως μουσουλμάνοι, στις οποίες υπάρχει έντονος αναβρασμός εδώ και δύο δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ένα βίντεο υπό τον τίτλο “βασανίζοντας τον αδελφό μου” δείχνει έναν άνδρα που μοιάζει με τον νεκρό αδελφό του Ταμερλάν να γελάει και να μιμείται τις προφορές διαφορετικών εθνοτήτων του Καυκάσου.

Επίσης έχει αναρτήσει ένα δικό του ανέκδοτο: “Περνάει ένα αυτοκίνητο που έχει μέσα έναν Τσετσένο, έναν από το Νταγκεστάν και έναν από την Ινγκουσετία. Ερώτηση: ποιος οδηγεί; Απάντηση: η αστυνομία”.

e-typos

Keywords
Τυχαία Θέματα