Βενεζουέλα: Οι νεκροί αυξάνουν μαζί με τις ελλείψεις βασικών αγαθών

Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Τσάβες, η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη βασικών αγαθών. Κι ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, (τουλάχιστον 34 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί στη Βενεζουέλα καθώς βαράνε στο ψαχνό οι δυνάμεις ασφαλείας του Νίκολας Μαδούρο, διαδόχου του Τσάβες και αδερφικού φίλου του Τσίπρα και της Ρένας Δούρου) , η καθημερινή

επιβίωση έχει γίνει ένας ατελείωτος αγώνας, όπως περιγράφει το άρθρο της ElSpectador.

«Κοτόπουλοστο Bicentenario»! Ένα πρωινό, η φήμη κυκλοφόρησε για μια από τις πιο γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Καράκας. Σε ένα υποκατάστημα στην Πλάθα Βενεζουέλα, οι άνθρωποι σχεδόν εξεγέρθηκαν για να πάρουν ένα κοτόπουλο, ένα βασικό προϊόν που στο Καράκας θεωρείται σπάνιο. Όσοι πάλι ήλπιζαν να πάρουν μερικά για να τα αποθηκεύσουν, ατύχησαν. Ο καθένας μπορούσε να αγοράσει μόνο δύο. Τουλάχιστον υπήρχαν κάποια κοτόπουλα, ενώ το γάλα, η ζάχαρη και το αλεύρι καλαμποκιού είχαν τελειώσει. Υπήρχε έλαιο σόγιας, αλλά όχι ηλιέλαιο. Στο σούπερ μάρκετ Plan Suárez στη γειτονιά Λα Τρινιδάδ, υπήρχε αλεύρι - ολικής άλεσης μόνο - αλλά όχι γάλα. Εκεί είχαν και χαρτί τουαλέτας. Τα πράγματα ήταν χειρότερα σε ένα άλλο από τα μεγαλύτερα καταστήματα στο Καράκας, το Excelsior Gama στην Αβενίδα Ρόμουλο Γκαγιέγκος: ούτε γάλα, ούτε ζάχαρη, ούτε χαρτί τουαλέτας. Μόνο καροτσάκια γεμάτα με μπισκότα -τέσσερις συσκευασίες που επιτρέπονται ανά άτομο.

Οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο τα ιδιωτικά σούπερ μάρκετ. Ο κρατικός διανομέας PDVAL που δημιουργήθηκε το 2008 από τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες ως θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και προορίζονταν για τη διασφάλιση του εφοδιασμού τροφίμων εντός της σοσιαλιστικής οικονομίας, άρχισε να επιβάλει περιορισμούς στις 10 Φεβρουαρίου. Οι καταναλωτές μπορούσαν να αγοράσουν βασικά αγαθά, όπως γάλα, λάδι ή αλεύρι καλαμποκιού μία φορά την εβδομάδα και οφείλουν να καταχωρούν τις ταυτότητές τους σε μια κεντρική βάση δεδομένων, με πρόσβαση σε οποιαδήποτο κατάστημα PDVAL.

Είναι φυσιολογικό στο Καράκας να επισκέπτεσαι πολλά καταστήματα για να αποκτήσεις βασικά τρόφιμα. Όλοι οι αγοραστές το έχουν συνηθίσει, καθώς οι αγοράζουν ό,τι βρίσκουν και όχι ό,τι θέλουν. Μερικές νοικοκυρές είναι εμφανώς ευχαριστημένες όταν βρίσκουν ένα μπουκάλι γάλα, μετά από τρεις ή τέσσερις ώρες ψαξίματος.

Ο δείκτης έλλειψης έχει φτάσει στο 28%, πράγμα που σημαίνει ότι στα 28 από τα 100 καταστήματα δεν υπάρχει κοτόπουλο, γάλα, ζάχαρη, σιτάρι από αλεύρι ή καλαμπόκι, βούτυρο, κρέας ή προϊόντα υγιεινής. Οι οικογένειες δεν είναι πλέον σίγουρες ακόμη και για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, αφού ο κατώτατος μισθός είναι πλέον λίγο πάνω από το ήμισυ του κόστους ενός βασικού καλαθιού τροφίμων, ανέφερε πρόσφατα η κρατική στατιστική υπηρεσία Cenda. Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 79,3 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η κατάσταση είναι παρόμοια σε καταστήματα που πωλούν οικιακές και ηλεκτρονικές συσκευές. Ένα από αυτά, το MaxCenter, έχει βάλει παιχνίδια στα ράφια όπου παλιά υπήρχαν τηλεοράσεις, ενώ έκλεισε τον μισό χώρο του. Ελάχιστα πλυντήρια έχουν απομείνει. Οι άνθρωποι έχουν αγοράσει σχεδόν τα πάντα όταν ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διέταξε ελέγχους τιμών λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
Το μέτρο αυτό, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της «σοσιαλιστικής» οικονομικής ισορροπίας, προσπάθησε να πολεμήσει τον «οικονομικό πόλεμο» που διεξάγεται από τον ιδιωτικό τομέα, για τον οποίο η κυβέρνηση λέει ότι «έχει περιθώρια κέρδους σε ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα πάνω από 1.000 %». Καθώς οι στρατιώτες είναι επιφορτισμένοι με την πρόληψη της εκμετάλλευσης από τα καταστήματα, χιλιάδες πήγαν να ψωνίσουν οικιακές συσκευές σε χαμηλές τιμές.

Με διάταγμα

Ο Μαδούρο έχει μειώσει τις τιμές με διάταγμα και χρησιμοποίησε το στρατό για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, υποσχέθηκε τηλεοράσεις στους φτωχούς και τρεις φορές ενέκρινε αύξηση στον κατώτατο μισθό. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν απλώς οδηγήσει σε μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό και ενίσχυσαν τη δυσπιστία των επενδυτών της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι ελλείψεις οφείλονται στο ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κρύβουν τα τρόφιμα, αλλά οι άνθρωποι πλέον δεν πιστεύουν τέτοιους ισχυρισμούς, τουλάχιστον στις μεγάλες ουρές των σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχουν άτομα από διαφορετικές τάξεις.
Οι ελλείψεις δεν αποτελούν καινοτομία. Υπήρχαν ελλείψεις και όταν πέθανε ο Τσάβες πριν από ένα χρόνο, αλλά σήμερα είναι πιο κραυγαλέες. Και υπήρχε επίσης πληθωρισμός, που έφτασε το 56,3% το 2013 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένας από τους πέντε υψηλότερους του κόσμου. Ο οικονομολόγος Αλεξάντερ Γκερέρο λέει ότι το πρόβλημα των ελλείψεων δεν είναι στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι ελλείψεις δεν είναι περιστασιακές. «Μιλάμε για ένα χρόνιο, διαρθρωτικό έλλειμμα πάνω από τέσσερα ή πέντε χρόνια, που προκαλείται επειδή ο ιδιωτικός τομέας έχει ξεμείνει από κεφάλαιο, από τη μονοπώληση των εισαγωγών τροφίμων και την αγορά συναλλάγματος, καθώς και την πτώση των εσόδων από το πετρέλαιο», εξηγεί ο Γκερέρο. «Όλα αυτά δημιούργησαν μια έλλειψη ξένου συναλλάγματος. Χωρίς συνάλλαγμα, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αγοράσουν από το εξωτερικό και δεν υπάρχει παραγωγή στο εσωτερικό, γι’ αυτό και οι ελλείψεις» .

Τι θα ακολουθήσει; Αρκετοί αγοραστές ανησυχούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης της πείνας στη Βενεζουέλα, εάν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι. Ο ακαδημαϊκός Λουίς Μάτα Μογιέχας συμφωνεί και επικρίνει τους ελέγχους των τιμών ως «πλήγμα στην ιδιωτική δραστηριότητα». Προειδοποιεί ότι οι επιχειρήσεις δεν θα αναπληρώσουν τα αποθέματα «με άγνωστο κόστος, το οποίο στην περίπτωση της Βενεζουέλας θα αυξηθεί, για να πουλήσουν με ζημία». Αποκαλεί την επίδραση αυτή, ειρωνικά, «πείνα για πρωινό». Ο Γκερέρο θεωρεί ότι η οικονομική κατάρρευση είναι ολοένα και πιο εμφανής: «Αυτές οι πτώσεις έχουν δύο πτυχές, τον υπερπληθωρισμό και τις ελλείψεις από τη μία πλευρά και την ανικανότητα από την άλλη να πληρώσουν, λόγω έλλειψης συναλλάγματος. Αυτό βλέπουμε τώρα και είναι αποτέλεσμα του όλο και πιο ριζοσπαστικοποιημένου μοντέλου Μπολιβαριανής Επανάστασης του Μαδούρο».

http://www.elespectador.com/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα