Τζιτζικώστας: Τολμάμε με κοινωνικό φιλελευθερισμό και σύγχρονο πατριωτισμό

Με το ιδεολογικό πρόσημο του κοινωνικού φιλελευθερισμού και του σύγχρονου πατριωτισμού βγαίνει μπροστά ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Καθημερινή».

«Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας και αυτό που σχεδιάζω είναι να γίνει σύγχρονη, αναπτύσσοντας πολιτικές στην λογική του κοινωνικού φιλελευθερισμού ώστε να έχουν πραγματικά όλοι την ευκαιρία τους να πάρουν τα εφόδια για να βρουν τη θέση τους σε μια οικονομία που παράγει πλούτο, προκειμένου με τη σειρά της να υποστηρίζει τα δικαιώματα όλων», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως «αυτή η κοινωνία έχει λόγους να τροφοδοτεί τη συνοχή της, να είναι περήφανη για τον εαυτό της και να υποστηρίζει την εθνική της οντότητα με έναν σύγχρονο πατριωτισμό, που δεν έχει μόνο αναμνήσεις, αλλά ζωή και σχέδια για το μέλλον».

Στο ίδιο πλαίσιο τονίζει πως «αυτό σήμερα δεν υπάρχει, καθώς πέρα από την κρίση, βιώνουμε μια παρακμή από τις χρόνιες βλάβες που προκάλεσαν η αναξιοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η διαφθορά, η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας», ενώ υπογραμμίζει με έμφαση ότι «αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σταθεί απέναντι σε όλα αυτά όπως αναλογεί στη σύγχρονη Κεντροδεξιά, οι πολίτες θα της δώσουν και την εντολή να τα κάνει πράξη».

Ο νεότερος υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, εντοπίζει εύστοχα την απώλεια της επιρροής της ΝΔ στην κοινωνία, εκεί δηλαδή που διεξάγεται η μάχη των ιδεών και επισημαίνει πως « πολιτική προτεραιότητα του νέου προέδρου του κόμματος είναι να μπορεί να δίνει τις μάχες στην κοινωνία, εκεί ακριβώς που ηττηθήκαμε», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε όποιον θέτει ψευδεπίγραφα διλήμματα περί προβλήματος που θα προκύψει από το γεγονός πως δε θα είναι στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μια μικρή ιστορική ανασκόπηση είναι αρκετή για να καταδείξει πως όταν η Νέα Δημοκρατία έχανε την δυναμική της παρέμβαση στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς και στα καφενεία, τότε «περιχαρακωνόταν» στα περιορισμένα στεγανά μιας μικρής παράταξης. Ακριβώς γιατί ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη σημασία η κοινοβουλευτική δύναμη αλλά πολύ περισσότερο η κοινωνική δυναμική. Κάτι που έχτισε με μεθοδικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, σημειώνει πως «έχει περάσει η εποχή των ηγετών όπως τους ξέραμε στο παρελθόν και όπως προσπαθούν κάποιοι να μιμηθούν σήμερα με αποτελέσματα ανάλογα κάθε κακής απομίμησης», υπογραμμίζοντας ότι «κριτήριο για την προεδρία της ΝΔ είναι να μην την αντιλαμβανόμαστε ως ένα παλιό κόμμα εξουσίας, αλλά ως τον πυρήνα αλλαγής που απαιτεί η κοινωνία».

«Αυτό που πιστεύω είναι ότι η κοινωνία, τώρα με την αποχή, αύριο με τη δυναμική της έκφραση, θα διεκδικήσει νέο τρόπο λήψης αποφάσεων», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Α. Τζιτζικώστας και συμπληρώνει πως κάτι τέτοιο «δεν αφορά μόνο την οργάνωση των θεσμών αλλά και την ποιότητα και την επάρκεια των ιδεών που εκφράζονται, των λύσεων που παρουσιάζονται για κάθε πρόβλημα».

Τέλος, ο 37χρονος πολιτικός, αναφέρει πως «η παράταξη δεν πρέπει να μείνει στον πάγο μέχρι νεωτέρας για τέσσερα χρόνια”, καταλήγοντας συμπερασματικά πως με την υποψηφιότητά του προτάσσει την ανάγκη «να αλλάξουμε γενιά στη Νέα Δημοκρατία» και να μην συντηρείται η επετηρίδα.

Είναι αλήθεια, θα τονίσουμε εμείς, πως η ανακύκλωση ενός χρησιμοποιημένου υλικού, θα επιτείνει τη στασιμότητα και την παραμονή της παράταξης στα νερά ενός συναινετικού βάλτου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα