Ο Νίκος Βούτσης ,νέος Πρόεδρος της Βουλής , με 181 ψήφους

Με 181 ψήφους, ο Νίκος Βούτσης αναδείχθηκε στο αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βούτση - σε σύνολο 297 ψηφισάντων βουλευτών - ψήφισαν 181 βουλευτές, ενώ καταμετρήθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και στην κάλπη βρέθηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια.

Από

την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος, πάντως, απέστειλε επιστολή στο προεδρείο - την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης - σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση. Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι νέοι Αντιπρόεδροι, Κοσμήτορες και Γραμματείς της Βουλής

Υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Νίκου Βούτση, η Ολομέλεια, μετά από μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε το νέο εξαμελές προεδρείο, τους γραμματείς και τους κοσμήτορες του Σώματος.

Τις τρεις πρώτες θέσεις του προεδρείου της Βουλής καταλαμβάνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από έναν αντιπρόεδρο εξέλεξαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ.

Αναλυτικά:

-Α΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Αναστάσιος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), με 197 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.

-Β΄ Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ), με 205 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.

-Γ΄ Αντιπρόεδρος η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), με 183 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.

-Δ΄ Αντιπρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), με 267 ψήφους υπέρ και 27 λευκά.

-ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Δημοκρατική Συμπαράταξη), με 245 ψήφους υπέρ, 40 λευκά και 5 άκυρα.

-Ζ΄ Αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Λαμπρούλης (ΚΚΕ), με 229 ψήφους υπέρ, 6 λευκά και 49 άκυρα.

Σημειώνεται ότι η θέση του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής δεν θα πληρωθεί, καθώς ο προτεινόμενος βουλευτής από τη Χρυσή Αυγή, Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία (των 75 ψήφων), όπως προβλέπεται από το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, ο κ. Αϊβατίδης έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 86 κατά, ενώ βρέθηκαν 49 άκυρα ψηφοδέλτια.

Το ίδιο έγινε και για τη μία θέση γραμματέα, καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Κούζηλος, δεν ψηφίστηκε από την απαραίτητη πλειοψηφία, αφού έλαβε μόνο 27 ψήφους υπέρ, έναντι 184 άκυρων και 49 λευκών ψηφοδελτίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ανακοίνωσε πάντως, ότι θα καταθέσει ένσταση επί του αποτελέσματος.

Κοσμήτορες της Βουλής, εξελέγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, και Γεώργιος Πάντζας, αμφότεροι με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα και ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, ο οποίος υπερψηφίστηκε από 268 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 20 λευκά και 12 άκυρα.

Γραμματείς της Βουλής εξελέγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, Μάριος Κάτσης, Ιωάννης Σαρακιώτης και Γεώργιος Ψυχογιός και οι τέσσερις με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα και ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, με 268 ψήφους υπέρ, 20 λευκά και δύο άκυρα.

Κωνσταντοπούλου: «Καλή θητεία και όλους θα μας κρίνει η Ιστορία» - Βούτσης: «Ο λαός μας έχει αποτιμήσει όλους"

«Ο ελληνικός λαός τρεις φορές κλήθηκε να αποφασίσει μέσα σε επτά μήνες. Και ιδιαίτερα την τελευταία φορά, μετά γνώσεως, με όλα τα θέματα γνωστά, επιχειρηματολογημένα και απολύτως αποσαφηνισμένα, αποφάσισε να δώσει την εντολή, να δώσει την πυξίδα, σε δυνάμεις οι οποίες θα έχουν το τιμόνι πλειοψηφικά, έτσι ώστε να ασκηθεί η λαϊκή κυριαρχία μέσα σε αυτή τη Βουλή, αλλά βεβαίως και σε όλες τις άλλες δυνάμεις που έχουν το δικό τους ιδιαίτερο ρόλο μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο», ήταν η απάντηση του νέου Προέδρου της Βουλής.

«Καλή θητεία και όλους θα μας κρίνει η Ιστορία», ήταν η τελευταία αποστροφή της απερχόμενης προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στον διάδοχο της Νίκο Βούτση.

«Όλα καταγράφησαν. Τα έχει αποτιμήσει ο ελληνικός λαός. Όλοι θα κριθούμε όλοι κρινόμαστε και θα πρέπει να κρινόμαστε και θα κριθούμε και από την ιστορία» ήταν το καταληκτικό σχόλιο του προς την κ.Κωνσταντοπούλου.

Κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, υποδέχθηκε τον Νίκο Βούτση, παραδίδοντας του τα πορίσματα των Επιτροπών της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, για το Δημόσιο χρέος, τις γερμανικές αποζημιώσεις, τη Siemens και τα Μνημόνια. Μάλιστα, στον Διαδικτυακό Τόπο της Βουλής, είχε αναρτήσει νωρίτερα το Pόρισμα για το Τρίτο Mνημόνιο της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου χρέους.

«Σας παραδίδω την προεδρία έχοντας υπηρετήσει το καθήκον μου από τη πρώτη μέχρι τη τελευταία στιγμή. Για εμένα αποτελεί ξεχωριστεί τιμή η ολοκλήρωση μιας θητείας στην προεδρία της Βουλής -που θεωρήθηκε εμπόδιο για τα μνημόνια - ότι δεν παρέδωσα τα κλειδιά στους δανειστές», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και πρόσθεσε:«Θα είμαι αρωγός στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των εργασιών που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Βουλή, δεν θα είμαι,όμως,στην προώθηση μνημονιακών πολιτικών που καταλύουν την Δημοκρατία».

Ο κ. Βούτσης, διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ότι η νέα Βουλή θα αποφασίσει για ποια κρίσιμα ζητήματα θα συνεχιστούν οι εργασίες των Επιτροπών, σημείωσε ότι ιδιαίτερα για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων η Επιτροπή θα πρέπει να εντείνει τη λειτουργία της.Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη και είναι σίγουρο, όπως είπε, ότι θα λάβει υπόψη της όλα όσα ζητήματα είναι τεκμηριωμένα προς το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα