«Τυφώνας» Deutsche Bank χτύπησε τα χρηματιστήρια

«Με το αριστερό» ξεκίνησε η εβδομάδα για τις διεθνείς αγορές που χτυπήθηκαν από τη φθινοπωρινή καταιγίδα... Deutsche Bank, ενώ η αβεβαιότητα για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έρχεται στο επενδυτικό προσκήνιο, ενόψει της πρώτης τηλεμαχίας μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, το κλίμα ευφορίας της προηγούμενης εβδομάδας μετά την απόφαση της Fed να αναβάλει για

τον Δεκέμβριο την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εξανεμίστηκε μόλις εμφανίστηκε στις οθόνες των διαπραγματευτών ένα δημοσίευμα του περιοδικού Focus. Το επίμαχο ρεπορτάζ υποστήριζε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν ότι το Βερολίνο δεν σκοπεύει να παρέμβει υπέρ της τράπεζας στη διαμάχη της με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (που αξιώνει από την Deutsche το ποσό-μαμούθ των 14 δισ. δολαρίων για τις καταχρηστικές πωλήσεις των «τοξικών» ενυπόθηκων τίτλων που οδήγησαν στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση), ούτε να την στηρίξει σε περίπτωση που χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια.

Κεφαλαιακή (αν)επάρκεια Το ρεπορτάζ του Focus επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για την κεφαλαιακή θέση του γερμανικού κολοσσού, καθώς το ποσό που απαιτεί η Ουάσιγκτον ξεπερνά κατά πολύ τα χρήματα που έχει βάλει στην άκρη η Deutsche για να κλείσει τα ανοιχτά δικαστικά της μέτωπα, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η τράπεζα να προσφύγει σε αύξηση κεφαλαίου, κάτι που θέλει πάση θυσία να αποφύγει.

Υπενθυμίζεται ότι η Deutsche κινδυνεύει με πρόστιμα για την εμπλοκή της σε άλλες δύσοσμες υποθέσεις, από τη χειραγώγηση των αγορών νομισμάτων και πολύτιμων μετάλλων, έως κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία. Στο φόντο αυτό, το φιλόδοξο πρόγραμμα αναδιάρθωσης που προσπαθεί να υλοποιήσει ο κ. Κράιαν για να ενισχύσει την κερδοφορία της τράπεζας (που έκλεισε τη χρήση του 2015 με ζημίες-ρεκόρ 6,5 δισ. ευρώ) και την κεφαλαιακή της επάρκεια κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα...

Δεν προξενεί λοιπόν έκπληξη που το Focus αναδείχθηκε σε... εστία μαζικών ρευστοποιήσεων για τη μετοχή της Deutsche που κατέγραψε χθες ημερήσιες απώλειες 7,07% και έκλεισε στα 10,55 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η διαπραγμάτευσή της στον δείκτη Xetra Dax στη Φρανκφούρτη, το 1992. Από την αρχή του έτους, οι απώλειες αγγίζουν το 57%, με αποτέλεσμα ο εθνικός τραπεζικός πρωταθλητής της Γερμανίας να είναι μόλις η 78η μεγαλύτερη τράπεζα διεθνώς από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, συγκρινόμενη με την... Public Bank της Μαλαισίας ή τη βραζιλιάνικη Investimentos Itau!

Αντιδράσεις Οι χθεσινές πιέσεις, μάλιστα, δεν εκτονώθηκαν παρά την άμεση αντίδραση τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και της ίδιας της Deutsche: Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τέτοιου είδους αβάσιμες φημολογίες», αναφερόμενος στο ρεπορτάζ του Focus, ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας υπογράμμισε ότι η Deutsche Bank ούτε ζήτησε, ούτε χρειάζεται βοήθεια από το Βερολίνο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου καθώς η τράπεζα πληροί όλες τις προϋποθέσεις των εποπτικών αρχών.

Η βουτιά της μετοχής της Deutsche έντυσε στο «βαθύ κόκκινο» τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 2,19%, το 2%, παρά το απρόσμενα μεγάλο άλμα του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo τον Σεπτέμβριο. Απώλειες κοντά στο 1% κατέγραφαν λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης και οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναζητούν καταφύγιο στα γερμανικά και τα αμερικανικά ομόλογα και τον χρυσό.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα