Τραμπ και Κλίντον νικητές στη Νέα Υόρκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε και πάλι να κερδίσει για τους Ρεπουμπλικάνους την Τρίτη, με μια επιβλητική νίκη στις προκριματικές εκλογές της Νέας Υόρκης, ενώ η Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε ένα σοβαρό πλήγμα στον Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς με μια απροσδόκητα ισχυρή νίκη που την οδήγησε να δηλώσει ότι το χρίσμα των Δημοκρατικών της ανήκει. Ο γεννημένος στο Κουίνς, και "φτιαγμένος" στο Μανχάταν, Τραμπ, φάνηκε έτοιμος να κερδίσει τους περισσότερους από τους 95 Ρεπουμπλικάνους αντιπροσώπους

που δεν είναι σίγουροι, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το προβάδισμά του έναντι του γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ και βελτιώνοντας σημαντικά τις πιθανότητές του να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Η αποφασιστική νίκη της Κλίντον έδωσε τέλος σε μια σειρά από νίκες από του Σάντερς και της έδωσε περισσότερους εκπροσώπους από τους αναμενόμενους. Η βάση της υποστήριξης της ήταν το Λονγκ Άιλαντ, καθώς και οι γυναίκες και μαύροι και ισπανόφωνοι ψηφοφόροι. Και οι δύο νικητές έβγαλαν νικητήριους λόγους στα "πάτρια εδάφη". Εντύπωση έκανε η διαφορετική προσέγγιση του Τραμπ, ο οποίος μίλησε στο λόμπι του Trump Tower, αυτή τη φορά όμως χωρίς… μπριζόλες και εμφιαλωμένα νερά, αλλά και χωρίς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στους αντιπάλους του. Δεν δέχθηκε επίσης ερωτήσεις από τα ΜΜΕ. Η ομιλία του ακούστηκε πιο "προεδρική" από κάθε άλλη φορά, εστιάζοντας στο μήνυμα σχετικά με το εμπόριο και την οικονομία, καθώς ετοιμάζεται να κάνει εκστρατεία στις πολιτείες που επλήγησαν πιο σκληρά.

Στους Δημοκρατικούς, η Κλίντον αναμένεται να κερδίσει περίπου 30 ακόμα αντιπροσώπους από τον Σάντερς, από τους 247 που διακυβεύονται. Είχε ήδη ένα προβάδισμα με πάνω από 200 αντιπροσώπους. Χαμογελώντας καθ' όλη τη νικητήρια ομιλία της, η Κλίντον φάνηκε σίγουρη για το χρίσμα.

Η Κλίντον, πρώην γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη, έλαβε υποστήριξη από περίπου έξι στους 10 Δημοκρατικούς στο Λονγκ Άιλαντ και συνέτριψε τον Σάντερς στο Μανχάταν, το Κουίνς και το Μπρονξ. Σε ένα σημαντικό θέμα στην εκστρατεία τους, σχεδόν τα δύο τρίτα των σημαντικότερων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών είπαν ότι η Wall Street βλάπτει περισσότερο παρά βοηθά την αμερικανική οικονομία -και αυτοί οι ψηφοφόροι στήριξαν τον Σάντερς. Αλλά η Κλίντον έλαβε ακόμη πιο ισχυρή υποστήριξη από εκείνους που είπαν ότι η Wall Street βοηθά την οικονομία.

Η Νέα Υόρκη δεν υπήρξε "πατρίδα" κορυφαίων προεδρικών υποψήφιων από το 1944, όταν ο Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο Τόμας Ντιούι διεκδίκησαν τη θέση.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα