Τουρκική άσκηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου

Την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει σταδιακά ολοένα και περισσότερο αισθητή η Άγκυρα, αυτή την φορά εκδίδοντας NAVTEX για τη διεξαγωγή άσκησης πυρών στα νοτιοδυτικά της Πάφου, σαφώς εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", η στιγμή της έκδοσης της NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας δεν είναι ασύνδετη με τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάση των οποίων εγκρίθηκαν τρία συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τα οικόπεδα 6,8 και 10 για τον τρίτο

γύρο αδειοδότησης στην ΑΟΖ της Κύπρου: Η NAVTEX 320/17 δεσμεύει θαλάσσια περιοχή στα διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πυρά την Κυριακή 19 Μαρτίου.

Η περιοχή που δεσμεύεται βρίσκεται εντός της του οικοπέδου 1 της κυπριακής ΑΟΖ. Η αμφισβήτηση- εκ μέρους της Τουρκίας – της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του οικοπέδου 1 δεν συνιστά καινοφανή στάση, ωστόσο προστίθεται στην κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη θαλάσσια έκταση από τα ανοιχτά της Πάφου μέχρι και τα περίχωρα του Καστελόριζου, όπου πραγματοποιήθηκε ο πλους του ωκεανογραφικού "Πίρι Ρέις", το οποίο χθες επέστρεψε στη Σμύρνη.

Παρά τη συγκεκριμένη κινητικότητα, όπως φάνηκε και από την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Λευκωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί κανονικά τον σχεδιασμό της τόσο ως προς τον τρίτο γύρο αδειοδότησης όσο και προς τις ήδη προγραμματισμένες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα