Το νέο μέτωπο του Ισλαμικού Κράτους με τις ΗΠΑ

Ο αποκεφαλισμός του αμερικανού δημοσιογράφου από το Ισλαμικό Κράτος και η απειλή να «καταστρέψουν τον αμερικανικό σταυρό» δείχνει ότι έχει αποκτήσει αρκετή εμπιστοσύνη από την κατάληψη μεγάλων περιοχών του Ιράκ και της Συρίας, ώστε να έχει και αμερικανικούς στόχους παρά τους κινδύνους.

Την Τρίτη το βράδυ, το Ισλαμικό Κράτος κυκλοφόρησε ένα βίντεο που έδειχνε έναν από τους μαχητές του να αποκεφαλίζει τον James Foley, ο οποίος απήχθη στη Συρία σχεδόν πριν από δύο χρόνια. Ο μαυροντυμένος δήμιος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά με βρετανική

προφορά, είπε ότι κρατούν και έναν ακόμα αμερικανό δημοσιογράφο, η τύχη του οποίου εξαρτάται από την επόμενη κίνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο αποκεφαλισμός ήταν μάλλον μια έκπληξη, διότι το Ισλαμικό Κράτος φαινόταν εστιασμένο στην ίδρυση ενός χαλιφάτου στα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας τα οποία ελέγχει, βαδίζοντας προς τη Βαγδάτη και επαναχαράσσοντας τον χάρτη της Μέσης Ανατολής. Αλλά σε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν δημοσιογράφο του Reuters κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μαχητές τους Ισλαμικού Κράτους είχαν αναφέρει ότι ο αρχηγός τους, ο ιρακινός Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις στη Δύση.

Όπως άφησαν να εννοηθεί, οι επιθέσεις κατά αμερικανικών συμφερόντων ή ακόμα και στο έδαφος των ΗΠΑ ήταν πιθανές, μέσω κρυφών πυρήνων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι Δυτικοί είναι ηλίθιοι και ανόητοι. Νομίζουν ότι περιμένουμε να μας βίζες για να πάμε και να τους επιτεθούμε ή ότι θα επιτεθούμε με τα γένια μας ή ακόμη και με τα ισλαμικά ρούχα μας», είπε ένας. «Νομίζουν ότι μπορούν να μας διακρίνουν. Είναι ανόητοι και περισσότερο από όλα δεν ξέρουν ότι μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι τους. Διείσδυσαν σε εμάς με κάποιους που προσποιούνται ότι είναι μουσουλμάνοι και εμείς έχουμε διεισδύσει σε αυτούς με κάποιους που φαίνονται σαν κι αυτούς».

Οι «διστακτικοί αδερφοί»

Ένας άλλος μαχητής του ισλαμικού κράτους είπε ότι η ομάδα είχε πρακτικούς λόγους για να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Όσο πιο ισχυρός γίνει ο πόλεμος εναντίον των ΗΠΑ, τόσο περισσότερο θα βοηθήσει τους διστακτικούς αδελφούς να ενωθούν μαζί μας. Η Αμερική θα στείλει πυραύλους και εμείς θα σας στείλουμε τις βόμβες μας. Ο τόπος μας δεν θα δεχθεί επίθεση, ενώ η γη τους είναι ασφαλής». Σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος δεν φαινόταν εξ αρχής διατεθειμένο για θεαματικές επιθέσεις στη Δύση: χρησιμοποίησε τον εκφοβισμό για να σφίξει τον κλοιό γύρω από τις πόλεις που κατέλαβε στο βόρειο Ιράκ, αφού αντιμετώπισε μικρή αντίσταση από τον εκπαιδευμένο στις ΗΠΑ ιρακινό στρατό και τους Κούρδους μαχητές πεσμεργκά που κατείχαν μέρη της περιοχής. Αλλά μια σειρά από βίντεο που δημοσιοποίησε πρόσφατα, με αποκορύφωμα αυτό που έδειξε τον θάνατο του Foley, έμοιαζαν με υλικό που έδινε η αλ-Κάιντα όταν σκότωνε στρατιώτες των ΗΠΑ, αποκεφάλιζε Αμερικανούς και έσφαζε Σιίτες κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής.

Τα βίντεο ήρθαν μετά τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ – με στόχο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους - από όταν οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν το 2011. Είναι σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος αυξάνει τις προκλήσεις, γνωρίζοντας ότι ο φρικιαστικός θάνατος ενός Αμερικανού και η εικόνα ενός άλλου στο έλεος ενός εκτελεστή που χλευάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα – τουλάχιστον ισχυρότερες αεροπορικές επιδρομές. Μπορεί να είναι ένας τρόπος για τη βελτίωση των διαπιστευτηρίων της τζιχάντ και την προσέλκυση περισσότερων οπαδών και κύρους σε έναν ισλαμιστικό μαχητικό κόσμο όπου η επίθεση στις «άπιστες» Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλεται.

Ίσως το πιο αποκαλυπτικό βίντεο να ήταν αυτό που κυκλοφόρησε λίγο πριν εμφανιστεί ο Foley με μια πορτοκαλί στολή για να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς ότι οι ισλαμιστές μαχητές είναι ακόμα θυμωμένοι με την κράτηση των μουσουλμάνων στο Γκουαντάναμο.
Το προηγούμενο βίντεο υποστήριζε ότι το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζεται για έναν υπαρξιακό ιερό πόλεμο μεταξύ του χαλιφάτου και της σταυροφορίας της Αμερικής, με την απειλή να καταστρέψει τον «Αμερικανικό Σταυρό».

Δυτικά διαβατήρια

Σε μία σκηνή, ένας Αμερικανός στρατιώτης κλαίει μετά την απώλεια ενός συντρόφου και ενώ ακούει έναν χριστιανικό ύμνο. Σε μια άλλη, ακούγονται ήχοι βαριάς αναπνοής από τον Darth Vader των ταινιών Star Wars.

Αντιδρώντας στο βίντεο, ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στη μάχη της χώρας με το «άγριο» Ισλαμικό Κράτος. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις μπορεί πλέον να στρέφουν την προσοχή τους από τους Σουνίτες αντάρτες στο βόρειο Ιράκ στο τι είναι ικανοί να κάνουν στο εξωτερικό.

Η ομάδα μπορεί να βασιστεί σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες αλλοδαπούς με δυτικά διαβατήρια που μπορεί να δρουν κρυφά, όπως ο άνθρωπος με τη βρετανική προφορά που φαίνεται να σκότωσε τον Foley, για να πραγματοποιήσει τις απειλές της.

Ο Μασρούρ Μπαρζανί, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της κουρδικής περιοχής, δήλωσε πρόσφατα στο Reuters ότι ανησυχεί για τα κρυφά κύτταρα του ισλαμικού κράτους στην ημι-αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα. Αλλά φάνηκε εξίσου ανήσυχος και για ένα ευρύτερο πρόβλημα. «Πολλά από τα μέλη του (Ισλαμικού Κράτους) που έχουν έρθει από το εξωτερικό, έχουν έρθει από την Ευρώπη, από τις ΗΠΑ, από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική –από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπαρζανί. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που δεν πρόκειται να πεθάνουν σε μάχες στο Ιράκ και τη Συρία. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, θα γίνουν εν δυνάμει ηγέτες ή τρομοκράτες, που θα μπορούσαν πραγματικά να γίνουν μια μεγαλύτερη απειλή για τις δικές τους χώρες».

Σοβαρή κατάσταση

Οι δυτικές χώρες γνωρίζουν καλά το θέμα - εννέα άτομα, ύποπτα ότι σχεδίαζαν να ενταχθούν στους ισλαμιστές μαχητές στη Συρία, συνελήφθησαν στην Αυστρία την Τετάρτη - αλλά μπορούν να το αντιμετωπίσουν; «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν σημαντικοί αριθμοί Βρετανών υπηκόων που εμπλέκονται σε τρομερά εγκλήματα, πιθανότατα στη διάπραξη φρικαλεοτήτων, κάνοντας Τζιχάντ με το (ισλαμικό κράτος) και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Philip Hammond. «Δεν νομίζω ότι αυτό το βίντεο αλλάζει τίποτα. Αυξάνει μόνο την ευαισθητοποίηση για μια κατάσταση που είναι πολύ σοβαρή και την οποία μελετάμε επί αρκετούς μήνες».

Ο Jamal Khashoggi, εμπειρογνώμονας της Αλ Κάιντα που έχει πάρει συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, είπε ότι η προσοχή και οι ανησυχίες για την ασφάλεια μπορεί να έχουν κρατήσει το ισλαμικό κράτος από τη διεξαγωγή επιθέσεων σε δυτικούς στόχους μέχρι στιγμής. Όμως, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, δεν θα διστάσει. «Αν μπορούν να ανατινάξουν έναν βομβιστή αυτοκτονίας στην Times Square το απόγευμα θα το κάνουν. Αυρό που τους κρατά από το να το κάνουν είναι η επαγρύπνηση και η ασφάλεια», είπε.

«Αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι στοχεύουν όλους μας. Αν μπορεί να ξεκινήσει μια τρομοκρατική επίθεση στο Ριάντ, τη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, θα την κάνουν».

http://www.reuters.com/article/2014/08/20/us-iraq-security-islamicstate-strategy-idUSKBN0GK1HF20140820

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα