Το μακρινό (;) 1920

Τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, σοκάρουν. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, εκφράζει τη δυσπιστία της για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιο. Ουσιαστικά για την Ευρώπη. Είναι μια φωτογραφία της στιγμής για την κοινή γνώμη; Σίγουρα ναι. Πάνω στην οποία όμως δεν αποκλείονται οι τυχοδιωκτισμοί. Μέσα από ένα δημοψήφισμα ενδεχομένως. Το παλιρροϊκό κύμα του Λαϊκισμού κατακλύζει την Ευρώπη.

Και μετά τι; Το απόλυτο χάος.

Στο μακρινό 1920, οι οπαδοί της Μεγάλης Ιδέας, έχασαν τις εκλογές, γιατί η αντιπολίτευση κατέβηκε με το σύνθημα ‘οίκαδε’. Την υπόσχεση δηλαδή για επιστροφή των στρατιωτών στα σπίτια τους, που πολλοί είχαν να δουν οχτώ και πλέον έτη. Η συνέχεια γνωστή.

Το 1974, η Ελλάδα αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, για να κατευναστεί η κοινή γνώμη. Που καταλόγιζε, μέσα στο προπαγανδιστικό παιχνίδι της εποχής, την ήττα στην Κύπρο και τη Δικτατορία, στη Ατλαντική Συμμαχία. Είδαμε και πάθαμε για να επανέλθουμε. Και στην απουσία μας, οι γείτονες είχανε στήσει πάρτυ.

Το 1981 το ΠΑΣΟΚ, κέρδισε τις εκλογές με βασικό σύνθημα την έξοδο από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ. Δεν το τόλμησαν. Προφανώς και δεν το εννοούσαν. Άλλα τα μεγέθη και άλλο το υπόβαθρο.

Σήμερα; Η πρόβα έχει γίνει. Και οι τάσεις της πλειοψηφίας έχουν καταγραφεί. Το αίσθημα του Ευρωσκεπτικισμού ας μη μας εκπλήσσει. Η Ενωμένη Ευρώπη, προϋποθέτει ώριμες, στιβαρές και υπεύθυνες εθνικές κυβερνήσεις. Αλλιώς θα είχαμε ανοιχτές συνελεύσεις διακυβέρνησης, όπως θα το ήθελαν οι ουτοπικές χίμαιρες, όσων σήμερα ασκούν εξουσία και νοιώθουν άβολα ή μπερδεμένοι με τις ευθύνες της. Ας έχουν όμως υπόψη τoυς, ότι το ωσαννά από τη σταύρωση, είναι μιας βδομάδας δρόμος.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα