H Τουρκία προτείνει στις Βρυξέλλες νέο χρονοδιάγραμμα για τη βίζα

Νέο χρονοδιάγραμμα για τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμόσει προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες πρότεινε η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. Όπως αναφέρει, η πρόταση προβλέπει μετάθεση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και άρση της βίζας, που θα σημαίνει ότι τούρκοι πολίτες με βιομετρικά διαβατήρια θα μπορούν να εισέλθουν και να κινηθούν ελεύθερα

στη Ζώνη Σένγκεν για διάστημα τριών μηνών.

"Δίνουμε την τελευταία μας πρόταση στην ΕΕ. Θα τους πούμε, “ας συμφωνήσουμε σε νέο χρονοδιάγραμμα”", δήλωσε αξιωματούχος τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα θέσει χρονοδιάγραμμα και για τα τέσσερα κριτήρια που υπολείπονται. Η Τουρκία πάντως επιμένει να μην αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό της νόμο, ένα στοιχείο το οποίο αποτελεί "αγκάθι" ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα. Η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι ολόκληρη η συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, η οποία είχε στόχο να υλοποιηθεί έως το τέλος του 2016, θα αχρηστευόταν εάν δεν προχωρούσε η χορήγηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες.

"Η τουρκική κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι πρόθυμη να τροποποιήσει τον νόμο, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή παλεύει με μια σειρά από τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος, το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την Feto (την "τρομοκρατική οργάνωση" των γκιουλενιστών), την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε στις 15 Ιουλίου την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος" γράφει η Hurriyet. "Αντ' αυτού", καταλήγει, "η Άγκυρα πρότεινε την παρακολούθηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις πρακτικές της όσον αφορά τον αντιτρομοκρατικό νόμο".

hurriyetdailynews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα