Το αλκοόλ σκοτώνει ένα άτομο κάθε 10 δευτερόλεπτα

Μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρήκε πως η επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ οδήγησε σε 3,3 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο το 2012 και ότι το 16 τοις εκατό των καταναλωτών οινοπνεύματος ενίοτε πίνουν υπερβολικά. Η επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο οδηγεί σε εθισμό, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σε περισσότερες από 200 ασθένειες, όπως η φυματίωση και η πνευμονία.

«Αυτό μεταφράζεται στην πραγματικότητα σε ένα θάνατο κάθε 10 δευτερόλεπτα» δήλωσε ο Shekhar Saxena, επικεφαλής του τμήματος Ψυχικής

Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ.
Κατά μέσο όρο, κάθε άτομο στον κόσμο ηλικίας 15 και άνω καταναλώνει 6,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ το χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, λιγότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού πίνει αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που πίνουν καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 17 λίτρα καθαρού αλκοόλ το χρόνο. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αλκοόλ από ό,τι οι γυναίκες - αν και η κατανάλωση μεταξύ των γυναικών είναι σε άνοδο, ενώ οι χαμηλού εισοδήματος κοινότητες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά επιπλοκές που σχετίζονται με την κοινωνία και την υγεία και σχετίζονται με το αλκοόλ, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση δείχνει ότι το 16 % όσων πίνουν συμμετέχουν σε ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, η οποία είναι η πιο επικίνδυνη μορφή κατανάλωσης αλκοόλ. Η Ευρώπη έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ, αν και τα επίπεδα κατανάλωσης είναι σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η κατανάλωση παρέμεινε σταθερή και στην Αφρική και την Αμερική, αλλά φαίνεται να αυξάνεται στη Νοτιοανατολική Ασία και στις περιοχές στον Δυτικό Ειρηνικό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η Κίνα εκτιμάται ότι θα αυξήσει την κατά κεφαλήν κατανάλωση κατά 1,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ως το 2025.

http://time.com/96082/alcohol-consumption-who/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα