Κανονικά η πώληση των γαλλικών Mistral στην Μόσχα

Το Παρίσι θα προχωρήσει στην πώληση δύο πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ να ακυρωθεί η συμφωνία με αφορμή την τρέχουσα κρίση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία και επίκεντρο την Ουκρανία. Το Σάββατο, ο Φρανσουά Ολλάντ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, επανέλαβε, απαντώντας

σε σχετική ερώτηση ότι η συμφωνία του 2011 θα υλοποιηθεί κανονικά χωρίς να υπάρχει αλλαγή σχεδίων, τουλάχιστον προς το παρόν. Όπως είπε το πρώτο πλοίο, το «Βλαδιβοστόκ», θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2014 και το δεύτερο, το «Σεβαστούπολη», το 2015, όπως είχε συμφωνηθεί. Πιθανώς κάποιο ρόλο έπαιξε σε αυτό και το γεγονός ότι η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση ακύρωσής της, θα έπρεπε να της επιστραφεί και η προκαταβολή που είχε, ήδη, δώσει.

Η πώληση είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση από την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και η Ουάσινγκτον φέρεται να πίεζε έμμεσα αλλά και άμεσα τη γαλλική ηγεσία να την ακυρώσει στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται σε βάρος της Μόσχας και προς όφελος, όπως υποστήριζε, της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και δια μέσου της αύξησης της χρηματικής και στρατιωτικής εισφοράς των μελών της Συμμαχίας.

Τελευταίο «κρούσμα» της πίεσης αυτής ήταν οι δηλώσεις της γνωστής για τα «γαλλικά» της σε βάρος της ΕΕ και της Γερμανίας, υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ. Η Νούλαντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «με σταθερό και συνεχόμενο τρόπο εκφράζουν την ανησυχία τους για την πώληση των δύο πλοίων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, Έλιοτ Έντζελ, δήλωσε και αυτός: «Αν αυξήσουμε τις δαπάνες μας όλοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ και αν εφαρμόσουμε συντονισμένο εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των δύο αυτών πλοίων, θα στείλουμε ένα μήνυμα καθαρό στον Πούτιν ότι δεν πρέπει να ποδοπατά τα δικαιώματα των γειτόνων του».

Πηγή προσκείμενη στη γαλλική κυβέρνηση φέρεται να δήλωσε στο γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ουδέποτε οι ΗΠΑ ή κάποια χώρα της ΕΕ διατύπωσε τις συγκεκριμένες ανησυχίες κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συναντήσεων. Εντούτοις, είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία πώλησης των δύο Mistral, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία, η Ουάσινγκτον είχε εκφραστεί αρνητικά καθώς είναι προφανές ότι η απόκτηση δύο τόσο σύγχρονων και ευέλικτων πλοίων από το ρωσικό στρατιωτικό ναυτικό, πολλαπλασιάζει την ισχύ και τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας.

Το Σάββατο, ο Φρανσουά Ολλάντ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η συμφωνία του 2011 θα υλοποιηθεί κανονικά χωρίς να υπάρχει αλλαγή σχεδίων, τουλάχιστον προς το παρόν. Όπως είπε το πρώτο πλοίο, το «Βλαδιβοστόκ», θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2014 και το δεύτερο, το «Σεβαστούπολη», το 2015, όπως είχε συμφωνηθεί. Πιθανώς κάποιο ρόλο έπαιξε σε αυτό και το γεγονός ότι η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση ακύρωσής της, θα έπρεπε να της επιστραφεί και η προκαταβολή που είχε, ήδη, δώσει.

Την πρώτη «κρούση» κατά της πώλησης έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι, εκ των οποίων μία επιτροπή έστειλε επιστολή στο Γάλλο πρέσβη στην Ουάσινγκτον, το Δεκέμβριο του 2009, καταγγέλλοντας την πώληση στρατιωτικού υλικού και τέτοιας εμβέλειας από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στη Ρωσία. Ακολούθησε ο τότε υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στις 7 Φεβρουαρίου του 2010.

Έχει ενδιαφέρον ότι η επιβεβαίωση της πώλησης έρχεται τη στιγμή που η Ουάσινγκτον πιέζει έντονα την ΕΕ να προχωρήσει σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας, προοπτική στην οποία αντιδρούν, ασχέτως των δηλώσεων, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης από τη Γερμανία και όπως φαίνεται τη Γαλλία, καθώς το κόστος που θα κληθούν να επωμισθούν σε περίπτωση που υποβαθμιστούν οι υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις με την Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους συμφωνιών, θα είναι τεράστιο. Ένα τέτοιο κόστος θα αποτελέσει «θανατηφόρο» πλήγμα για τις οικονομίες τους εν μέσω κρίσης στην ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε ευνοϊκότερη θέση. Και όπως φαίνεται, δεν είναι διατεθειμένες, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, να το πληρώσουν.

Πηγές: le monde, liberation, le point

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα