Τι σημαίνει για την κυβέρνηση Μακρόν η παραίτηση κορυφαίου γάλλου στρατηγού

Ο γάλλος πρόεδρος πρέπει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αντίδραση στις περικοπές δαπανών και σε άλλους τομείς, γράφει ο Nicholas Vinocur.


Η εκστρατεία εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν έχει ξεκινήσει. Η οργισμένη παραίτηση ενός κορυφαίου στρατηγού την Τετάρτη είναι μόνο μία από τις πολλαπλές εγχώριες κρίσεις που απειλούν να τερματίσουν τον μήνα του μέλιτος του Γάλλου Προέδρου. Ο Πιερ ντε Βιλιέρ, κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος της Γαλλίας, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να εκπληρώσει τα καθήκοντά

του στις ένοπλες δυνάμεις λόγω της περικοπής του προϋπολογισμού κατά 850 εκατ. ευρώ φέτος. Η αποχώρησή του ακολουθεί μια εβδομάδα διαμάχης με τον επικεφαλής, αφού ο ντε Βιλιέρ δήλωσε στις 12 Ιουλίου σε μια συνεδρίαση βουλευτών κεκλεισμένων των θυρών ότι δεν θα "επιτρέψω να με 'πηδήξουν' έτσι".

Η εξέγερση του Ντε Βιλιέρ σηματοδοτεί την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της εξουσίας του Μακρόν στο εσωτερικό, καθώς τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και δέχθηκε τα εύσημα για τον χειρισμό του στις συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. Είναι επίσης ένα σημάδι για το τι θα αντιμετωπίσει ο Μακρόν καθώς επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τους εργατικούς νόμους και το συνταξιοδοτικό της χώρας του, και παράλληλα να ευθυγραμμίσει την οικονομία της χώρας με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής, όμως, ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει - έστω και αν αυτό δεν ήταν εμφανές στην άμεση αντίδραση από την αποχώρηση του στρατηγού. Οι επικριτές του άρχισαν να κατηγορούν τον 39χρονο πρόεδρο για υπερβολική σκληρότητα, ενώ ένας ακροδεξιός αντίπαλος του χαρακτήρισε την παραίτηση του ντε Βιλιέρ "χαστούκι στο επιτηδευμένο πρόσωπο του Μακρόν". "Η αλαζονεία του Μακρόν θυσιάζει εκείνους που τον υπηρετούν ή υπηρετούν τη Γαλλία, ακόμα και όταν είναι υψηλής ποιότητας", είπε η συντηρητική βουλευτής Βαλερί Μποϊέρ. Ο ακροδεξιός βουλευτής Αλέξις Κορμπιέρ έγραψε: "Η παραίτηση του στρατηγού ντε Βιλιέρ είναι καταδικαστική απόδειξη της αποτυχίας των πολιτικών του Μακρόν και των βάναυσων μεθόδων του".

Αυτού του είδους οι επικρίσεις θα γίνουν πιο δυνατές καθώς οι προσπάθειες του προέδρου για περικοπή του ελλείμματος του προϋπολογισμού τον έφεραν σε μια πορεία σύγκρουσης με ιδρύματα, σε όλο το γαλλικό πολιτικό φάσμα. Οι δήμαρχοι, εξοργισμένοι από τα σχέδια για την κατάργηση ενός φόρου στέγασης, εξοργίστηκαν με τον Μακρόν όταν τους αντιμετώπισε ως προεδρικός υποψήφιος τον Μάρτιο. Τώρα προετοιμάζονται για μια ολοκληρωτική μάχη εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, αφού επέβαλε περικοπές 13 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι το 2022.
Οι πανεπιστημιακοί είναι επίσης οργισμένοι. "Η δέσμευση του Μακρόν να προστατεύσει τη χρηματοδότηση πανεπιστημίων δεν κράτησε ούτε δύο μήνες", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η κορυφαία ένωση δασκάλων και ερευνητών, χαρακτηρίζοντας μια προγραμματισμένη περικοπή ύψους 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό τους "ανεύθυνη".

Ένα σαφές μήνυμα

Παρόλο που εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλείς, οι Μακρόν και Φιλίπ -οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία για λιγότερο από τρεις μήνες- δείχνουν ήδη σημάδια φθοράς από τις μάχες του προϋπολογισμού και τη διαμάχη για τις εργατικές μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο. Μια δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial για το Paris Match έδειξε ότι τα ποσοστά των εγκρίσεων μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 3 και 7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, στο 53% για τον Μακρόν και 47% για τον Φιλίπ. Το 13 τοις εκατό των ερωτηθέντων είχαν "εξαιρετική" άποψη για τον Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Και παρά τις υποσχέσεις για εξαγριωμένη αντιπολίτευση του ακροαριστερού βουλευτή Ζαν-Λικ Μελανσόν και του αρχηγού της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο αγώνας για εξουσία του Μακρόν με τον ντε Βιλιέρ δείχνει ότι "μπαίνει στη μάχη". Δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης στα σχέδιά του για μεταρρυθμίσεις. Στη διαμάχη του με τον ντε Βιλιέρ, ο Μακρόν ήταν αποφασισμένος να επιβάλει την προεδρική του εξουσία. Έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε άλλους δυνητικούς αντάρτες, όταν υπενθύμισε στις 14 Ιουλίου στις ένοπλες δυνάμεις ότι ήταν το "αφεντικό" τους. Ο στρατηγός έπρεπε να ευθυγραμμιστεί με την ιεραρχία της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο Μακρόν δεν μπόρεσε να ανεχθεί έναν απείθαρχο δημόσιο διάλογο, φθαρμένο από τις βωμολοχίες, όπως είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή. Στο τέλος, ο Βιλιέρ έφυγε.

Τώρα η ομάδα του Μακρόν μπορεί να απεικονίσει το αφεντικό της ως νικητή. Μπορούν επίσης να υπογραμμίσουν το γεγονός ότι ο ντε Βιλιέρ, αδελφός του εθνικιστή πολιτικού Φιλίπ ντε Βιλιέρ, δεν είναι μία απολιτική προσωπικότητα και ότι ο προϋπολογισμός του στρατού αναμένεται να αυξηθεί στα έτη μέχρι το 2025 παρά τη μείωση αυτή τη χρονιά. Ενώ και άλλοι στρατιωτικοί μπορεί να γκρινιάξουν, είναι απίθανο να ακολουθήσουν τον ντε Βιλιέρ.

Αν αυτή ήταν μια μεγάλη μάχη για τον Μακρόν, πέρασε γρήγορα, με περιορισμένες ζημιές. Μέσα σε λίγες ώρες από την αναχώρηση του ντε Βιλιέρ, το γραφείο του Μακρόν ανακοίνωσε το διορισμό του Φρανσουά Λεκουάντρ, ενός 55χρονου πτυχιούχου της στρατιωτικής ακαδημίας Saint-Cyr, ως αντικαταστάτη του. Η κίνηση είχε στόχο να δώσει τέλος στην οργή για το θέμα του ντε Βιλιέρ, η οποία καθοδηγήθηκε από υποστηρικτές της Καθολικής δεξιάς της Γαλλίας.

Και άλλες σημαντικές προσωπικότητες στη διοίκηση, που ενοχλούνται από τις περικοπές, μπορεί να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν τον ντε Βιλιέρ. Αλλά το παράδειγμα του στρατηγού θα είναι επίσης μια προειδοποίηση, ότι μία ανοικτή εξέγερση δεν θα γίνει ανεκτή για πολύ. Ο πρόεδρος πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποφύγει να εμπλακεί προσωπικά σε παρόμοιες διαφορές. Ο Μακρόν δήλωσε ότι φιλοδοξεί να είναι πρόεδρος "τύπου Δία", παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα. Μέχρι να τον προσγειώσει ο ντε Βιλιέρ, τα είχε καταφέρει. Τώρα, θα ανυπομονεί να επιστρέψει στις παγκόσμιες υποθέσεις όπου μπορεί να κάνει τη Γαλλία - και τον εαυτό του- να φαίνονται καλοί, αποφεύγοντας παράλληλα τη λασπολογία στο εσωτερικό.

Το πλεονέκτημα του Μακρόν είναι ότι το εκλογικό σώμα είναι προετοιμασμένο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι για αλλαγή. Αντίθετα με τον Ολάντ, ο Μακρόν ήταν σαφής κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του σχετικά με τα σχέδιά του για την μεταρρύθμιση του άκαμπτου κώδικα εργασίας της χώρας, την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τη μείωση του ελλείμματος της Γαλλίας στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με την αναταραχή που προκάλεσε η λεπτομερής περιγραφή των περικοπών.

Στις μελλοντικές μάχες, η διοίκηση του Μακρόν θα ανυπομονεί να απεικονίσει τις προσπάθειές της ως τη βούληση των γάλλων ψηφοφόρων εναντίον των εδραιωμένων ομάδων συμφερόντων, δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν τις πιο δύσκολες περικοπές. Οι μάχες θα μπορούσαν να λάβουν άσχημη τροπή, αλλά η δυναμική και η ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι υπέρ του προέδρου. "Ο Μακρόν εκλέχτηκε επειδή πέρασε τα όρια σε πολλά θέματα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας", δήλωσε ένας σύμβουλος στα γαλλικά ΜΜΕ, ανώνυμα. "Αν κάποτε αρχίσει να φλυαρεί, ενώ είναι στην εξουσία (όπως έκανε ο προκάτοχός του Ολάντ), θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα με τους Γάλλους. Αν δεν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις αμέσως, δεν θα γίνουν" είπε.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα