Τι συμβαίνει με το Ε.Τ.Α.Α.

Όταν ένας μηχανικός παίρνει το πτυχίο του πρέπει να δώσει εξετάσεις στο Τεχνικό

Επιμελητήριο Ελλάδος ( Τ.Ε.Ε.) για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ταυτόχρονα με την άδεια άσκησης  επαγγέλματος γράφεται και σε ένα ταμείο ασφάλισης το Ε.Τ.Α.Α..

Αν κάποιος θέλει διαγραφεί από το Τ.Ε.Ε. και το Ε.Τ.Α.Α. καταθέτει σχετική αίτηση η οποία εγκρινόταν με μεγάλη δυσκολία. Ένας πολίτης που ήθελε να διαγραφεί και να αλλάξει επάγγελμα κατέφυγε στο συνήγορο του πολίτη και δικαιώθηκε. Το Τ.Ε.Ε. και το Ε.Τ.Α.Α.( τότε λεγόταν ΤΣ.Μ.Ε.Δ.Ε) υποχρεώθηκε να τον διαγράψει.

Τι συμβαίνει όμως αν θέλει

κάποιος να διαγραφεί από το Ε.Τ.Α.Α. αλλά να συνεχίσει να ασκεί το επάγγελμα του μηχανικού; Η επικρατούσα άποψη είναι ότι δεν μπορεί. Ότι αν κάποιος διαγραφεί από το Ε.Τ.Α.Α τότε χάνει  αυτόματα και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ας μας διαφωτίσει αν κάποιος γνωρίζει κάτι διαφορετικό.

Το θέμα καθίσταται πολύ σοβαρό καθώς πρόσφατα αποφασίστηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών. Το να θέλει ένα ταμείο να είναι και να παραμείνει υγιές είναι σεβαστό. Θα πρέπει όμως να υπάρξει πρόβλεψη για τους μηχανικούς που δεν βγάζουν τόσα πολλά χρήματα. Να μπορούν να ασφαλιστούν στο Ι.Κ.Α. ή σε  κάποια ιδιωτική ασφάλεια χωρίς να χάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Σε διαφορετική περίπτωση τι να υποθέσουμε; Ότι μια πλούσια κλίκα μηχανικών θέλει να μειώσει τους αδειούχους μηχανικούς στην Ελλάδα και είτε να  μηδενίσει τα πέντε χρόνια σπουδών τους ή να τους οδηγήσει στη μαύρη εργασία; Ελπίζω να μην είναι έτσι.

 Α.Τ., Πολιτικός Μηχανικός

Keywords
Τυχαία Θέματα