Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν πρέπει να ζήσει άλλο πόλεμο

"Yποχρέωση όλων είναι να μην επιτρέψουμε να χαθούν οι θυσίες και να μην ξαναζήσει η Κύπρος άλλον πόλεμο" τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με αφορμή την σημερινή 43η μαύρη επέτειο από της τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους της.

"Χρωστάμε πολλά σε πολλούς. Σε αυτούς, που πολέμησαν και χάσαμε ,αλλά και σε αυτούς που πολέμησαν και είναι δίπλα μας φέροντας την

αναπηρία και τις ουλές του πολέμου ως σημάδια πόνου και περηφάνιας. Στους αγνοούμενους και τους πρόσφυγες μας. Στους έντιμους πολίτες του τόπου μας που πλήρωσαν και πληρώνουν την εισβολή" τονίζει ο κ. Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο twitter και προσθέτει: "Είναι η δική μας υπόσχεση πως η θυσία τους, ο πόνος τους, δεν θα παν χαμένα, αλλά θα αποτελούν το φάρο που θα μας καθοδηγεί σε όλες μας τις πράξεις για το καλό της πατρίδας. Αποτελεί προτεραιότητα μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτό τον τόπο να υπάρξει πόλεμος. Αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια της προσπάθειας, που συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προς επίλυση του Κυπριακού".

Με τη συμπλήρωση σήμερα 43 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η κυπριακή Πολιτεία καταδικάζει το έγκλημα, αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες και διατρανώνει την αποφασιστικότητά της για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Σε όλες τις πόλεις του ελευθέρου τμήματος της Κύπρου οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και δεήσεις για τους αγνοούμενους.

Στις 05:30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του "Αττίλα", ήχησαν οι σειρήνες.

Στις οκτώ το πρωί, παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων, τελέστηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες, κατά την τουρκική εισβολή κα έγινε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια έγινε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Β` αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος.

Το βράδυ οργανώνεται στο προεδρικό μέγαρο εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια για την Κύπρο και τους αγώνες της.

Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης της εισβολής. Ορισμένα από τα κόμματα ζητούν αλλαγή της στρατηγικής της ελληνοκυπριακής πλευράς, μετά το Κραν Μοντανά.

Ν. Κοτζιάς: Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν ενωμένες τον τιτάνιο αγώνα τους για τα δίκαια της Κύπρου

Έκκληση σε "ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να επαναφέρει στη μνήμη της τις εγκληματικές συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και το συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου" απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του για την 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την 20η Ιουλίου 1974.

"Η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν ενωμένες τον τιτάνιο αγώνα τους για τα δίκαια του ελληνισμού, της Κύπρου και του κυπριακού λαού, και για την αποκατάσταση της ελευθερίας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας του κυπριακού κράτους. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να απαλλαγεί η Κύπρος από τα τουρκικά στρατεύματα, να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να ζήσουν σε ένα δημοκρατικό κράτος χωρίς την μπότα των τουρκικών στρατευμάτων" ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

"Το οφείλουμε ως φόρο τιμής στους πεσόντες αδελφούς μας, Κυπρίους και Ελλαδίτες, και όλους τους ηρωικούς υπερασπιστές της Κύπρου, που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Τούρκου εισβολέα, στη σκληρή και άνιση αναμέτρηση του 1974" συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Επισημαίνει πως "η σημερινή θλιβερή επέτειος συμπίπτει με μια χαραμάδα ελπίδας. Ελπίδα όχι για άμεση λύση του Κυπριακού, την οποία δυστυχώς η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία δεν καθιστά δυνατή ακόμα, αλλά ελπίδα γιατί η διεθνής κοινότητα φαίνεται πλέον να συνειδητοποιεί το αυτονόητο, που αποτυπώνεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ότι δηλαδή η επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό σύγχρονο κράτος, πλήρως κυρίαρχο, πλήρως ανεξάρτητο και εδαφικά ακέραιο" και προσθέτει: "Σε ένα τέτοιο κράτος δεν έχουν θέση κατοχικά στρατεύματα, ούτε αναχρονιστικές δουλείες του παρελθόντος, όπως ο "εγγυητικός" ρόλος τρίτων κρατών, που έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να κατέχει έκτοτε, με στρατεύματα, το 37% του εδάφους της".

Ο υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή του κάνει επίσης μία αναδρομή στα σαράντα τρία χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974 "που ακρωτηρίασε εδαφικά την Κύπρο, άφησε πίσω της πολλά θύματα, προκάλεσε το ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων, οδήγησε στον ξεριζωμό και την προσφυγιά 200.000 Κυπρίους, προκάλεσε μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σύληση του ελληνικού και χριστιανικού ορθόδοξου ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου της Κύπρου, ενώ συνεχίζεται ακόμα και σήμερα το έγκλημα του τουρκικού εποικισμού".

Σημειώνει δε ότι "από τότε έχει παρέλθει σχεδόν μισός αιώνας, διαρκών και κατάφωρων τουρκικών παραβιάσεων των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες καλούν όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Κυβέρνησή της, απαιτούν τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και καταδικάζουν την παράνομη οντότητα στα κατεχόμενα, καλώντας όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να μην την διευκολύνουν καθ' οιονδήποτε τρόπο".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα