Θρίλερ με την επιστολή Τσακαλώτου και τις εξηγήσεις που ζητά ο ESM

Ενα μίνι θρίλερ εξελίσσεται γύρω από την επιστολή που πρέπει να στείλει η Αθήνα στους Θεσμούς για να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει μετά τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και κυρίως να «ξεπαγώσουν», άμεσα ει δυνατόν και μέσα στον Δεκέμβριο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Την ίδια ώρα, θολό είναι το τοπίο σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που πλέον η κυβέρνηση τοποθετεί έως το τέλος Ιανουαρίου και της επίτευξης

πολιτικής συμφωνίας με τους πιστωτές, καθώς παραμένουν οι διαφορές με το ΔΝΤ, με τον πρωθυπουργό πάντως να διαψεύδει σενάρια εκλογών. Αίσθηση προκάλεσαν χθες εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων οι οποίοι υποστηρίζοντας πως η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, δεν απέκλειαν και αποχώρηση του Ταμείου.

Στη φάση αυτή, επείγουσα προτεραιότητα για την Αθήνα ίσως και «κλειδί» για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είναι το ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος. Οι συζητήσεις συνεχίζονται εντατικά στο παρασκήνιο και καταβάλλονται προσπάθειες απεμπλοκής από το αδιέξοδο που προκλήθηκε εξαιτίας των παροχών και τη σκληρή στάση που τήρησε καταρχήν η Γερμανία, που διατηρεί σοβαρές αντιρρήσεις για το είδος, τον χρόνο και το ύψος των παροχών και έχει επιμείνει πως επηρεάζεται η πορεία των δημοσιονομικών στόχων. Ο πρωθυπουργός που διέψευσε χθες για ακόμη μια φορά τα σενάρια εκλογών, τονίζοντας πως στόχος είναι να έχει κλείσει η αξιολόγηση, έως το τέλος Ιανουαρίου, ερωτηθείς για το εάν ο υπουργός Οικονομικών έχει στείλει την επιστολή, απάντησε μεν πως δεν το γνωρίζει, αφού ήταν στην Κρήτη, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως υποθέτει ότι την έχει στείλει, και πως έχει εμπιστοσύνη στον κ. Τσακαλώτο. Λίγο μετά, όπως προέκυπτε από πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, δεν αναμένεται να σταλεί κάποια επιστολή από τον κ. Τσακαλώτο, σήμερα, καθώς πρώτα αναμένεται να στείλουν οι Θεσμοί, το πιθανότερο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) σχετικό έγγραφο όπου θα διατυπώνονται συγκεκριμένα ερωτήματα επί των οποίων θα πρέπει να απαντήσει, συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά, για να λυθεί το πρόβλημα. Την ίδια ώρα στο υπουργείο εκτιμούν πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν αποσυνδεθεί μεν από τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά για να ενεργοποιηθούν, θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει, πειστικά, στις ανησυχίες των Θεσμών σχετικά με το πακέτο των παροχών. Υποστηρίζουν επίσης πως οι παροχές είναι εφάπαξ και εφεξής η υπέρβαση στο πλεόνασμα θα κατευθύνεται όπου πρέπει, σε συμφωνία με τους Θεσμούς.

Νωρίτερα χθες υπήρχαν σενάρια ακόμη και για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup προκειμένου να βρεθεί λύση, κάτι όμως που διέψευδαν και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, που επιβεβαίωναν, εμμέσως πλην σαφώς, πως δεν ήταν χθες προγραμματισμένη ούτε συνεδρίαση του EuroWorkingGroup. Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν πως με τα έως τότε δεδομένα δεν υπήρχε ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο EWG ή Eurogroup και εμφανίζονταν αισιόδοξοι πως θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσουν σύντομα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, επισημαίνοντας πως η εφαρμογή τους δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πρέπει να σημειωθεί πως χθες ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλος Ιανουαρίου να έχει κλείσει αξιόλογη και τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξει η ατζέντα και να ανοίξει η συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Παράλληλα προέβλεψε ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο. Στο ερώτημα αν τα πράγματα δυσκολεύουν για την Ελλάδα οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, είπε ότι όσο η Γερμανία έχει αυτή την πολιτική θα υπάρχει πρόβλημα. Τέλος διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για πρόωρες κάλπες λέγοντας «δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε εκλογές, δεν είναι το χόμπι μας».

Διάψευση
Νωρίτερα χθες υπήρχαν σενάρια ακόμη και για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup προκειμένου να βρεθεί λύση, κάτι όμως που διέψευδαν και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, που επιβεβαίωναν, εμμέσως πλην σαφώς, πως δεν ήταν χθες προγραμματισμένη ούτε συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.

Πειστική απάντηση

Στο υπουργείο εκτιμούν πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν αποσυνδεθεί μεν από τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά για να ενεργοποιηθούν, θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει, πειστικά, στις ανησυχίες των Θεσμών σχετικά με το πακέτο των παροχών.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα