Η Exxon Mobil μπαίνει στην Κύπρο

Στην κοινοπραξία της Exxon Mobil με την Qatar Petroleum International αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της Κύπρου να παραχωρηθεί το οικόπεδο 10 που βρίσκεται στη νοτιοδυτική ΑΟΖ. Συνολικά εγκρίθηκε η παραχώρηση 3 οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση σε σημαντικές εταιρείες. Συγκεκριμένα

δόθηκαν ακόμη το οικόπεδο 6 (επίσης στη νοτιοδυτική ΑΟΖ) στην "ευρωπαϊκή” κοινοπραξία Eni Total, και το οικόπεδο 8 στην ιταλική Eni (συνορεύει με το οικόπεδο 12 όπου βρέθηκε το γνωστό κοίτασμα "Αφροδίτη”).

Η απόφαση της Exxon να επενδύσει στην Κύπρο θεωρείται ως βαρύνουσας σημασίας, με τεράστιες προεκτάσεις, που δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομική διάσταση της ενεργού ανάμειξης της μεγαλύτερης ιδιωτικής ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο για πρώτη φορά στην θαλάσσια περιοχή ανατολική Μεσόγειο. Οικονομικοί και διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι η κάθοδος της Exxon έχει ευρύτερες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις, που πιθανόν να ακουμπούν ακόμη και τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο ισχυρός άνδρας του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Ρέξ Τίλερσον, όπως γνωστοποιήθηκε πρόσφατα θα αναλάβει το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα