Θερμό επεισόδιο Ρωσίας - ΗΠΑ στη Βαλτική

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι δεν κατανοεί την "οδυνηρή αντίδραση από τους αμερικανούς συναδέλφους" της, μετά το περιστατικό υπερπτήσεων ρωσικών βομβαρδιστικών πάνω από ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής. Τα μαχητικά αεροσκάφη Su-24 πέρασαν πάνω από το αντιτορπιλικό USS Donald Cook στη Βαλτική Θάλασσα, περίπου 70 μίλια από την επαρχία του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, τη Δευτέρα

και την Τρίτη.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ελιγμοί ήταν "μη ασφαλείς" και "αντιεπαγγελματικοί". Όπως είπε, τα δύο ρωσικά Su-24 πέταξαν 20 φορές πάνω από το USS Donald Cook. Επίσης, ένα ρωσικό ελικόπτερο μάχης Ka-27 πέταξε επτά φορές κοντά στο πλοίο, παίρνοντας φωτογραφίες. Λίγο μετά, έφθασε ένα Su-24 και πέταξε πάνω από το πλοίο "τόσο κοντά που προκάλεσε αναταράξεις στο νερό", συμπλήρωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

"Όταν εντόπισαν το αμερικανικό πλοίο στην περιοχή ορατότητάς τους, οι ρώσοι πιλότοι εξέτρεψαν τα αεροσκάφη τους μακριά από το πλοίο τηρώντας όλους τους κανονισμούς ασφαλείας", απάντησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, κάνοντας λόγο για "εκπαιδευτική πτήση". Σε δήλωσή του, είπε: "Για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω μια τόσο οδυνηρή αντίδραση από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας". Όλες οι ρωσικές στρατιωτικές πτήσεις, σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, "διεξάγονται με αυστηρή τήρηση των διεθνών κανόνων της διαχείρισης του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερα ύδατα".

Αν και ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα βομβαρδιστικά απείχαν 70 μίλια από το Καλίνινγκραντ, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι απείχαν λιγότερο από 45 μίλια από μία από τις ναυτικές βάσεις του. "Η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των αμερικανικών αντιτορπιλικών δεν περιορίζει την ελευθερία πτήσης των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων" πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.

Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη δοκιμάζουν συνεχώς τα διεθνή σύνορα τα τελευταία χρόνια, πετώντας κοντά ή στον εναέριο χώρο άλλων εθνών. Τον Οκτώβριο, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά στο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και το Ναυτικό αναγκάστηκε να στείλει μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ ως απάντηση.

nbcnews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα