Νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας ο Βολοντίμιρ Γκρόισμαν

Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας εξελέγη πρωθυπουργός, σε μια ψηφοφορία που ευελπιστεί να δώσει τέλος στην πολύμηνη κυβερνητική κρίση σε μια χώρα που υπονομεύεται από έναν αυτονομιστικό πόλεμο στα ανατολικά. Τους τελευταίους μήνες, οι πολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί και κάποιοι σοβαροί μεταρρυθμιστές έχουν παραιτηθεί, επικαλούμενοι την απογοήτευση τους για την ευνοιοκρατία της κυβέρνησης και την παγιωμένη διαφθορά.

Η Ανώτατη Ράντα αποφάσισε με 250-57 ψήφους υπέρ του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν,

ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά από εβδομάδες πίεσης. Το υπουργικό συμβούλιο του Γιατσενιούκ "επέζησε" από μια ψήφο εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο, αλλά δύο κόμματα εγκατέλειψαν τον κυβερνητικό συνασπισμό διαμαρτυρόμενα για την αποτυχία να εκδιώξουν τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεχόταν πυρά εξαιτίας της οικονομικής επιδείνωσης και του αργού ρυθμού των μεταρρυθμίσεων.

Ο Γιατσενιούκ έγινε πρωθυπουργός όταν ο πρώην, φιλικά προσκείμενος στη Ρωσία, πρόεδρος της Ουκρανίας εκδιώχθηκε από την εξουσία το Φεβρουάριο του 2014, μετά τις μαζικές φιλοευρωπαϊκές διαμαρτυρίες. Ο Ποροσένκο εξελέγη αρκετούς μήνες αργότερα με ευρεία λαϊκή υποστήριξη αλλά και την έγκρισης των δυτικών ηγετών.

Ο Γκρόισμαν θεωρείται ως μία διαλλακτική προσωπικότητα, καθώς ο κυβερνών συνασπισμός αρνήθηκε να υποστηρίξει την γεννημένη στις ΗΠΑ υπουργό Οικονομικών Ναταλί Γιαρέσκο, η οποία έχει επαινεθεί ως δυτικόφιλη, ρεφορμίστρια, "αμόλυντη" από την ευνοιοκρατία και τη διαφθορά. Στην ομιλία αποδοχής του, ο Γκρόισμαν είπε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προκλήσεις: τη διαφθορά, την κακή διακυβέρνηση και τον λαϊκισμό, που χαρακτήρισε ως "μια εξίσου μεγάλη απειλή με τον εχθρό στα ανατολικά".

Ο πόλεμος μεταξύ των αυτονομιστών που υποστηρίζει η Ρωσία και των κυβερνητικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία που μαίνεται από τον Απρίλη του 2014 έχει στοιχίσει πάνω από 9.100 ζωές, ενώ η πολιτική διευθέτηση παραμένει μια αμυδρή προοπτική. Παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του Γκρόισμαν στο κοινοβούλιο, ο Ποροσένκο ανέφερε ότι αρχικά ήθελε μια "κυβέρνηση τεχνοκρατών" σε μια προφανή αναφορά στην Γιαρέσκο, αλλά ο κυβερνών συνασπισμός ήταν αντίθετος. Η Γιαρέσκο βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους των 15 δις δολ. της Ουκρανίας και διαπραγματεύτηκε ένα bail-out με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πολλοί από τους υποστηρικτές της Ουκρανίας στη Δύση έχουν πει ότι ο διορισμός της Γιαρέσκο θα σηματοδοτούσε τη δέσμευσή του Κιέβου για τις πολυπόθητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ουκρανική ολιγαρχία.

Κατά την ομιλία αποδοχής του Γκρόισμαν συχνά ακούγονταν κραυγές και εκφράσεις δυσαρέσκειας.

Ο Όλεχ Λιάσκο, ηγέτης του δεξιού Ριζοσπαστικού Κόμματος που αποχώρησε από το συνασπισμό νωρίτερα αυτό το χρόνο, απέρριψε την ψηφοφορία ως πραξικόπημα μιας ολιγαρχίας "για τη διασφάλιση των κεκτημένων συμφερόντων της". Η Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργός και ηγετική φυσιογνωμία της επανάσταση της Ουκρανίας το 2005, ανακοίνωσε μετά την ψηφοφορία ότι το κόμμα της θα αντιταχθεί στην νέα κυβέρνηση. Μετά από μια συντριπτική ήττα στις προεδρικές εκλογές το 2014, η Τιμοσένκο σε μεγάλο βαθμό εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή, μέχρι που εξελέγη στο κοινοβούλιο αργότερα αυτό το έτος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την Τιμοσένκο ως τη δεύτερη πιο δημοφιλή πολιτικό της χώρας, κερδίζει έδαφος έναντι του Ποροσένκο.

Οι ουκρανοί μεταρρυθμιστές φοβούνται ότι ο διορισμός του Γκρόισμαν θα δώσει στους ολιγάρχες την ελευθερία να διαχειρίζονται το σύνολο της οικονομίας, χωρίς κρατική εποπτεία. Άλλοι, ωστόσο, καλωσορίζουν τη νέα κυβέρνηση ως μια ευκαιρία για να τελειώσει μια οδυνηρή πολιτική κρίση. "Ο νέος πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο συμβάλουν στον βγει η κυβέρνηση από έναν πολύμηνο λήθαργο, που επιφύλασσε μια ακόμα βαθύτερη κρίση και πρόωρες εκλογές", δήλωσε ο αναλυτής Βαντίμ Καρασιόφ.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ επαίνεσε τον διορισμό του Γκρόισμαν ως "ευκαιρία να τελειώσει η φάση της πολιτικής αβεβαιότητας στο Κίεβο" και ζήτησε να επιταχύνουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι η Ουκρανία "δεν έχει χρόνο για χάσιμο".

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα