Θα φοβηθεί τις κυρώσεις ο «πιο τρομακτικός άνθρωπος της Γης»;

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στη Ρωσία και πιο σημαντικός μεγιστάνας πετρελαίου της χώρας, ήταν μεταξύ των επτά Ρώσων στους οποίους επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ τη Δευτέρα, για το ρόλο τους στην κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ο Σετσίν, επικεφαλής του κρατικού ομίλου, είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στον νέο κατάλογο των

κυρώσεων και το Υπουργείο Οικονομικών τόνισε το κύρος και τους δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην σχετική ανακοίνωση.

Ο Σετσίν, όπως και ο Πούτιν, είναι ένας πρώην αξιωματικός της KGB. Τον αποκαλούν Ρώσο «Darth Vader» και τον «πιο τρομακτικό άνθρωπο στη Γη», λόγω της εμπειρίας του στην κατασκοπεία και της «σκληρής φήμης του», όπως τη χαρακτήρισε κάποτε το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ρωσίας Donald Jensen. Σύμφωνα με τον Guardian, κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Πούτιν, ο Σετσίν συχνά εργάστηκε παρασκηνιακά στο Κρεμλίνο, κάνοντας ηγετικά στελέχη των ΗΠΑ να αστειεύονται ότι είναι «κάτι σαν αστικός μύθος, ένας μπαμπούλας που εφευρέθηκε από το Κρεμλίνο για να φοβίζει».

Μετά τον Πούτιν, θεωρείται ίσως το πιο ισχυρό πρόσωπο στη Ρωσία.Μαζί με την θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft, της κορυφαίας εταιρείας πετρελαίου και μίας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας, ο Σετσίν ήταν και αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του Πούτιν την περίοδο 2004-2008 και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας την περίοδο 2008-2012. Ο Πούτιν τον ονόμασε πρόεδρο της Rosneft το 2004 και έγινε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το 2012.
«Ο Σετσίν έχει δείξει απόλυτη αφοσίωση στον Βλαντιμίρ Πούτιν - ένα βασικό στοιχείο για την τρέχουσα θέση του», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης τη Δευτέρα. «Ο Σετσίν είναι εύκολα ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα μετά τον Πούτιν» σχολιάζει ο Σεργκέι Μαρκόφ, πολιτικός αναλυτής ο οποίος συμβουλεύει το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν τον εμπιστεύεται περισσότερο από οποιονδήποτε». Η Rosneft ελέγχει περίπου το 4o % της παραγωγής αργού πετρελαίου στη Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg. Ένα μεγάλο μέρος της φήμης του Σετσίν χτίστηκε όταν βοήθησε στην ενορχήστρωση της διάλυσης και της μελλοντικής εξαγοράς της Yukos Oil, αφού ο Πούτιν πέταξε τον πρόεδρό της Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στη φυλακή. Βοήθησε επίσης στην εξαγορά της πετρελαϊκής TNK - BP (μιας κοινοπραξίας της BP και μιας ομάδας Ρώσων δισεκατομμυριούχων) αντί 55δις, από την Rosneft.
Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος απελευθερώθηκε από τη φυλακή στις αρχές του έτους, κατηγόρησε τον Σετσίν ότι καθοδήγησε και τις δύο ποινικές υποθέσεις εναντίον του. Μερικά από τα πιο προσοδοφόρα περιουσιακά στοιχεία της Yukos κατέληξαν στον έλεγχο της Rosneft. Ο Βλαντιμίρ Μιλόφ, πολιτικός ακτιβιστής ο οποίος αντιτίθεται στην κυβέρνηση Πούτιν στη Ρωσία, έγραψε επίσης πέρυσι (για την «λίστα των 100» του περιοδικού Time) σχετικά με την όρεξη του Σετσίν για «κυριαρχία» εκτός από τα κέρδη. Επίσης, ανέλυσε τον πιο «ανεπίσημο» ρόλο του Σετσίν, ως πρώην πράκτορα ασφάλειας: «Ανεπίσημα, ο Σετσίν οδηγεί την φατρία του Κρεμλίνου που είναι γνωστή ως ‘σιλόβικι’ ή ‘άνθρωποι της βίας’, που αποτελείται από πρώην πράκτορες ασφάλειας. Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να φτάσει την επιρροή τους - και η όρεξη του Σετσίν για έλεγχο τον καθιστά αναπόφευκτα ηγέτη της ομάδας. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη δίωξη του Παβέλ Ντουρόφ, ιδρυτή του «VKontakte» (του ρωσικού Facebook), μαζί με τον Άλισερ Ουσμάνοφ.
Λόγω των νέων κυρώσεων, ο Σετσίν τώρα υπόκειται σε πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει στις ΗΠΑ, ενώ του απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ. Συνολικά, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε κυρώσεις σε επτά Ρώσοι αξιωματούχους, δύο από τους οποίους ανήκουν στον «εσωτερικό κύκλο» του Πούτιν. Θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους και θα υπάρχουν απαγορεύσεις έκδοσης βίζας. Τα περιουσιακά στοιχεία 17 εταιρειών που συνδέονται με το κοντινό περιβάλλον του Πούτιν θα παγώσουν.

Εδώ είναι η λίστα των άλλων έξι Ρώσων που πλήττουν οι κυρώσεις:
Όλεγκ Μπελαβαντσέφ: διορίστηκε προεδρικός απεσταλμένος της Ρωσίας στην Κριμαία στις 21 του Μάρτη του 2014 , από τον Πρόεδρο Πούτιν.
Σεργκέι Τσεμέζοφ: διορίστηκε από ένα προεδρικό διάταγμα στις 26 Νοέμβρη του 2007, ως γενικός διευθυντής του Κρατικού Οργανισμού για την Ανάπτυξη, τις Κατασκευές και την Εξαγωγή των Ρωσικών Τεχνολογιών, επίσης γνωστή ως Rostec. Η Rostec είναι μια ρωσική κρατική εταιρεία συμμετοχών και δεν έχει κυρώσεις. Ο Τσεμέζοφ είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, τον οποίο γνώριζε ήδη από τη δεκαετία του 1980 , όταν ζούσαν στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων στην Ανατολική Γερμανία. Ο Τσεμέζοφ ήταν ένας από τους υποψηφίους της ρωσικής κυβέρνησης για το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft. Είχε επιλεγεί για το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft στις 20 Ιουνίου 2013.

Ντμίτρι Κόζακ: είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μια θέση που κατέχει από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ η θητεία του ανανεώθηκε με προεδρικό διάταγμα τον Μάιο του 2012. Ο Κόζακ έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 1999, μεταξύ των οποίων επικεφαλής του κυβερνητικού προσωπικού και υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης.
Εβγένι Μούροφ: είναι ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας της Ρωσίας και στρατηγός του στρατού. Ο Μούροφ έχει εργαστεί σε ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους από το 1971 και έγινε επικεφαλής και διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας τον Μάιο του 2000.
Αλεξέι Πουσκόφ: υπήρξε βουλευτής της Κρατικής Δούμας από τις 4 Δεκέμβρη του 2011. Είναι επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας.
Βάτσεσλαβ Βολοντίν: είναι ο πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου στο προεδρικό εκτελεστικό γραφείο. Η απόφαση του Πούτιν να προχωρήσει στην Κριμαία πιστεύεται ότι έχει βασιστεί σε διαβουλεύσεις με τους στενότερους συμβούλους του, όπως ο Βολοντίν.

http://www.businessinsider.com/igor-sechin-darth-vader-sanctions-russia-obama-ukraine-putin-2014-4

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα