Τέλος οι τριμηνιαίοι έλεγχοι, αλλά οι προϋπολογισμοί θα στέλνονται στις Βρυξέλλες

Αν και κανείς δε μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως η τρόικα, το Ευρωκοινοβούλιο ή η ΕΕ, ωστόσο, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Συμβουλίου υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιουργεί ελπίδες ότι κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει για την Ελλάδα.

Η συμφωνία προβλέπει ουσιαστικά το τέλος των τριμηνιαίων ελέγχων από την τρόικα σε χώρες όπως

η Ελλάδα που βρίσκονται υπό διεθνή εποπτεία.

Ναι μεν διατηρείται ο στενός έλεγχος ωστόσο δε θα απαιτούνται νέα μνημόνια και συνεχείς έλεγχοι μέχρις ότου η Ελλάδα (ή οι άλλες προβληματικές χώρες) αποπληρώσουν το 75% της οικονομικής βοήθειας που έχουν πάρει.

Αυτό σημαίνει ότι δε θα έρχονται οι τροικανοί κάθε τρεις και λίγο και θα απειλούν με μπλοκάρισμα των δόσεων, αλλά θα υπάρχει μια πιο γενική εποπτεία, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα χαλαρώνουν οι χώρες όπως η Ελλάδα. Επίσης, παραχωρούνται στην Κομισιόν ενισχυμένες αρμοδιότητες κατά τη διαδικασία ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών. Οι χώρες που εποπτεύονται θα πρέπει κάθε χρόνο να υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους έως τις 15 Οκτωβρίου, πριν εγκριθούν από τα κοινοβούλια των χωρών μελών. Αν τα υποβαλλόμενα σχέδια προϋπολογισμών κριθούν από την Κομισιόν μη συμμορφούμενα με τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεών τους ή αντιβαίνοντα τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας τότε θα πρέπει να αναθεωρούνται έγκαιρα, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Στις αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι όποιες περικοπές δεν θα επηρεάζουν επενδύσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι για χώρες όπως η Ελλάδα, δεν θα θίγονται οι δημόσιες επενδύσεις που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τέλος, θα υπάρχει δυνατότητα χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε «εξαιρετικές περιστάσεις», τις οποίες θα κρίνει το Eurogroup.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει και η πρόβλεψη για τη δημιουργία ταμείου απόσβεσης χρέους, το οποίο θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους και παραπέμπει ουσιαστικά στην έκδοση ευρωομολόγων.

Ασφαλώς πρόκειται για συμφωνία που δίνει ανάσα στις χώρες με οικονομικά προβλήματα χωρίς πάντως να τους επιτρέπει να χαλαρώνουν επικίνδυνα. Οι προϋπολογισμοί θα ελέγχονται από την Κομισιόν, θα επιτρέπονται οι δαπάνες που οδηγούν στην ανάπτυξη αλλά θα κόβονται όσες αντιβαίνουν τους όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως εξωτερικός έλεγχος της χώρας από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, έτσι που τα κάναμε τόσα χρόνια, δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από τους δανειστές μας.

Είναι ίσως η ευκαιρία να προσαρμοστούμε γρηγορότερα στα νέα δεδομένα που δε θα επιτρέπουν σπατάλες πέραν του προϋπολογισμού, δε θα αφήνουν να περάσουν κονδύλια κάτω από το τραπέζι για προσλήψεις άνευ λόγου και αιτίας, για δημόσια έργα που υπερτιμολογούνται ή για επιδοτήσεις και παροχές σε ημετέρους. Είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της και να βγει από τον στενό οικονομικό έλεγχο μια ώρα αρχύτερα.

Όσοι πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στο έξαλλο πάρτι πριν το 2008, είναι γελασμένοι, Κι όσοι δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ξαναγυρίσουμε σε εποχές που ξοδεύαμε τα διπλά απ’ ότι εισπράτταμε ως κράτος ή και ως οικογένεια μεμονωμένα, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στη χώρα.

Θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος, αλλά θα υπάρχει και η ελπίδα να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Και φυσικά οι δανειστές τα κάνουν όλα αυτά γιατί θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα