Τα κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα του 2014

Κάθε χρόνο, οι συντάκτες του Science επιλέγουν το Επίτευγμα της χρονιάς. Η φετινή επιλογή τράβηξε την προσοχή του κόσμου και μας υπενθύμισε την τεράστια έκταση των ανθρώπινων επιστημονικών επιτευγμάτων, καθώς και το πόσο ακόμη έχουμε να διανύσουμε. Ιδού το φετινό to 10:

Η αποστολή του Rosetta σε έναν κομήτη

Η πιο φιλόδοξη διαστημική αποστολή της Ευρώπης κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων μέσα από δεκάδες εικόνες που κατέφθασαν στη Γη από το διάστημα και από έναν τόπο πιο μακρινό από τον Άρη. Η συνεχής τροχιά του Ροζέτα γύρω

από τον κομήτη 67P/ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο βοηθάει τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη και προαναγγέλλει μια νέα εποχή για την επιστήμη των κομητών.

Η γέννηση των πτηνών

Χρειάστηκε πολύς κόπος και χρόνος για να μετατραπούν τα ξαδέλφια του Τυραννόσαυρου Ρεξ σε ευκίνητα κολίβρια και χαριτωμένοι κύκνοι. Αυτό το έτος, οι εξελικτικοί βιολόγοι ανακάλυψαν τον τρόπο και το ρυθμό αυτής της θεαματικής εξελικτικής μετάβασης.

Η χρήση του νέου αίματος για την καταπολέμηση του γήρατος

Ενώ μελετούσαν τις σοβαρές συνέπειες της γήρανσης, οι ερευνητές απέδειξαν ότι το αίμα από ένα νεαρό ποντίκι μπορεί να αναζωογονήσει τους μύες και τον εγκέφαλο ενός παλιού ποντικιού. Εάν τα αποτελέσματα λειτουργούν και σε ανθρώπους, μια ιδέα που ήδη δοκιμάζεται- οι παράγοντες του νέου αίματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φθοράς και της γήρανσης στους ανθρώπους.

Ρομπότ που συνεργάζονται

Τα ρομπότ γίνονται όλο και καλύτερα συνεχώς, σε συνεργασία με τους ανθρώπους, αλλά φέτος αρκετές ομάδες απέδειξαν ότι αυτές οι μηχανές μπορούν επίσης να συνεργαστούν χωρίς την επίβλεψη μας, ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην πορεία τους προς την ενδεχόμενη παγκόσμια κυριαρχία.

Τσιπς που μιμούνται τον εγκέφαλο

Οι μηχανικοί υπολογιστών παρουσίασαν τα πρώτα μεγάλης κλίμακας «νευρομορφικά» τσιπς, που έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται πληροφορίες όπως και ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Γιατί; Σε αντίθεση με τους υπολογιστές, τα ανθρώπινα μυαλά είναι καλά στο να αντιμετωπίζουν εργασίες με τεράστιες ποσότητες δεδομένων, όπως η όραση. Αυτά τα τσιπ που μοιάζουν με τον εγκέφαλο θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τον τρόπο που οι υπολογιστές χειρίζονται πολύπλοκες εργασίες, φέρνοντας την επανάσταση στην μηχανική όραση και την παρακολούθηση του περιβάλλοντος.

Το αρχαιότερο σπήλαιο στον κόσμο της τέχνης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν προϊστορικές τοιχογραφίες στο νησί Σουλαουέζι στην Ινδονησία, που είναι τουλάχιστον 40.000 χρόνων, ενδεχομένως πιο παλιές από τις ευρωπαϊκές. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία σε ένα βασικό στάδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου νου.

Κύτταρα που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν το διαβήτη

Οι ερευνητές έχουν αναφέρει ένα σημαντικό βήμα προς την εξεύρεση μιας θεραπείας για τον διαβήτη. Έχουν βρει τον τρόπο να μετατρέψουν τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα σε λειτουργικά παγκρεατικά β κύτταρα -τα ίδια κύτταρα που καταστρέφονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Χειρισμός αναμνήσεων

Αν νομίζετε ότι μπορείτε να βασιστείτε στις αναμνήσεις σας, ξανασκεφτείτε το. Πέρυσι, οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να χειρίζονται συγκεκριμένες αναμνήσεις σε ποντίκια, κάνοντας ζαπινγκ στους εγκεφάλους τους με ακτίνες λέιζερ. Φέτος, κατάφεραν να αλλάξουν το πραγματικό συναισθηματικό περιεχόμενο των αναμνήσεων, μετατρέποντας καλές αναμνήσεις σε κακές και το αντίστροφο.

Η άνοδος του CubeSat

Πριν από μια δεκαετία, τα CubeSats (μικρού δορυφόροι σε σχήμα κύβου) ήταν απλώς εκπαιδευτικά εργαλεία. Τώρα, πολλά από αυτά τα κουτιά των 10 εκατοστών που κατασκευάζονται με «έτοιμη» τεχνολογία και κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και όχι εκατοντάδες εκατομμύρια, έχουν πάει στο διάστημα, αρχίζοντας να κάνουν πραγματική επιστημονική έρευνα.

Ένα μεγαλύτερο γενετικό αλφάβητο για τη ζωή

Όλη η ζωή στη Γη όπως την ξέρουμε κωδικοποιεί τις γενετικές πληροφορίες με τη χρήση τεσσάρων γραμμάτων DNA: Α, Τ, G και C. Όχι πια! Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει νέες βάσεις του DNA στο εργαστήριο, επεκτείνοντας τον γενετικό κώδικα της ζωής και ανοίγοντας την πόρτα στη δημιουργία νέων ειδών μικροβίων.

news.sciencemag.org

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα