Τα «γυρίζει» ο Ταγιάνι: Αναγνωρίζουμε μόνο την ονομασία ΠΓΔΜ

Αλλαγή στάσης επιλέγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω του βίντεο που τον δείχνει να αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία» και να υποστηρίζει πως οι γείτονες είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με ανακοίνωση του, ο κ. Ταγιάνι επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ-FYROM).

Υπενθυμίζεται

ότι ο κ. Ταγιάνι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις

«Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι’ αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα», ήταν τα λόγια του Ταγιάνι κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια τον περασμένο Φεβρουάριο ως Ευρωπαίος Επίτροπος, λίγους μήνες δηλαδή προτού εκλεγεί ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Η γνωστοποίηση των θέσεων του κυρίου Ταγιάνι, που αποκάλυψε το δελτίο ειδήσεων του Ant1, θορύβησε τους Έλληνες ευρωβουλευτές που έσπευσαν να τον αποδοκιμάσουν. «Ο κύριος Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος», τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι», δήλωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ από την ευρωομάδα της ΝΔ, «φανταστείτε η μητέρα του κυρίου Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Αντιδράσεις μέσω Twitter υπήρξαν και από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, που έγραψε: «Το όνομα της χώρας είναι ΠΓΔΜ. Η Μακεδονία, ο τόπος που γεννήθηκαν Αλέξανδρος και Φίλιππος είναι στην Ελλάδα. Μεγάλο σφάλμα Πρόεδρε», αλλά και τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη: «Ο Αν.Ταγιάνι υπέπεσε σε θεσμικό κ ιστορικό ατόπημα. Οι Σλαβομακεδόνες δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οφείλει δημόσια επανόρθωση. Ο Πρόεδρος του ΕΚ οφείλει να τηρεί έμπρακτα τις αποφάσεις της ΕΕ κ του ΟΗΕ για την FYROM. Αύριο το πρωί, του αποστέλλω σχετική επιστολή».

«Χαστούκι» και από την Μάλτα

Την ίδια ώρα το ελληνικό διπλωματικό μέτωπο δέχθηκε άλλο ένα χτύπημα, νοτιότερα της χώρας καταγωγής του Ταγιάνι, από την Μάλτα αυτήν την φορά, η οποία λίγες μέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε., προχώρησε στη διπλωματική αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η απόφαση αυτή μάλιστα, όπως σημειώνει το Liberal.gr, ανακοινώθηκε, ενώ βρίσκονταν στη Βαλέτα για τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, από τον οποίο, όπως φαίνεται, δεν υπήρξε ουδεμία αντίδραση, έστω και συμβολική.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στα Σκόπια, «ΜΙΑ», η χώρα συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη Μάλτα, μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντική, μιας και η Μάλτα μαζί με την Κύπρο ήταν οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις, 25 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Το «ΜΙΑ» αναφέρει ότι η αναγνώριση έγινε με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τα σκοπιανά ΜΜΕ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Ν. Φραγκόπουλος επισημαίνουν ότι περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το «συνταγματικό όνομά» της, μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα), ενώ η ΠΓΔΜ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 170 χώρες.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα