Θα δικαστεί ποτέ ο "αρχιτέκτονας" της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ;

Ο βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις που άλλαξαν τον κόσμο θα περάσει μία ακόμα επέτειο στο Γκουαντάναμο. Ο δικηγόρος του λέει ότι μπορεί να πεθάνει πριν δικαστεί.

Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ο κατηγορούμενος ως "αρχιτέκτονας" των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, θα περάσει την 16η επέτειο από τη βαρβαρότητα που σχεδίασε στο Γκουαντάναμο, προετοιμάζοντας την 25η προδικαστική ακρόασή του. Η ακρόαση αυτή θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα. Η τελευταία εκτίμηση των στρατιωτικών εισαγγελέων είναι ότι η επιλογή των ενόρκων στη δίκη για τρομοκρατία του Μοχάμεντ θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο

του 2019. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι αυτό είναι πολύ αισιόδοξο και ρωτούν εάν ο άνδρας που συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003 θα δικαστεί ποτέ.

"Θα χρειαστούν άλλα δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια για να δικαστεί η υπόθεση και θα χρειαστεί ένας περίπου χρόνος για τη δίκη", δήλωσε ο δικηγόρος του 53χρονου, Ντέιβιντ Νέβιν, στον Guardian. Ο Νέβιν εκτιμά ότι πιθανότατα θα ακολουθήσει μια αρχική έφεση που θα μπορούσε να διαρκέσει πέντε χρόνια, μετά αυτή η προσφυγή θα φτάσει στα δικαστήρια - άλλα τρία ή τέσσερα χρόνια - και, ίσως, τέσσερα χρόνια μετά, να υπάρχει ένα συμπέρασμα στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ μέχρι και 18 χρόνια από τώρα - 34 χρόνια μετά τις επιθέσεις.

"Υπάρχει κάθε πιθανότητα ο πελάτης μου να πεθάνει στη φυλακή πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία", δήλωσε ο Νέβιν. "Δεν έχω στατιστικά στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου σε φυλακή των ΗΠΑ, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι θα είναι κάποιος που βασανίστηκε, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι χαμηλότερο από το κανονικό. Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθείτε γιατί ακριβώς το κάνουμε ή γατί γίνεται με αυτόν τον τρόπο; Ξοδεύουμε εκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα για κάτι που μπορεί να είναι άσκοπο".

Ο Τέρι Μακ Ντέρμοτ, συν-συγγραφέας του βιβλίου "The Hunt for KSM" (Το κυνήγι του ΧΣΜ), παρακολούθησε την 24η προδικαστική ακρόαση του Μοχάμεντ τον περασμένο μήνα.
"Ο ΧΣΜ φαίνεται ήδη 83 ετών, είναι σαν λίγο γέρος", είπε. "Έχει ακόμα μαύρα φρύδια και βάφει τη γενειάδα του με χένα, αλλά τα μαλλιά του είναι εντελώς λευκά. Είναι αυτό το όραμα της κοινοτυπίας του κακού".

Μία μικρή ομάδα συγγενών όσων έχασαν τη ζωή τους την 11η Σεπτεμβρίου παρακολούθησαν επίσης την ακρόαση του Αυγούστου. Η υπόθεση, που χειρίστηκε ένα στρατιωτικό δικαστήριο, φαινόταν να απέχει πολύ από ένα συμπέρασμα, όπως πάντα. Η υπεράσπιση προσπαθεί να κρίνει ανεπαρκείς τον δικαστή και τους εισαγγελείς, κατηγορώντας τους ότι θα επιτρέψουν κρυφά τη διάλυση μιας από τις "μαύρες περιοχές" της Αμερικής, όπου ο Μοχάμεντ πιστεύεται ότι υπέστη βασανιστήρια, καταστρέφοντας έτσι ζωτικά στοιχεία. Ο κατήγορος επιδιώκει τη θανατική ποινή, στην οποία η υπεράσπιση είναι εντελώς αντίθετη.

Η Ελεν Τζαντ, 66 ετών, Καναδή καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, παρακολούθησε την ακρόαση και τον Μοχάμεντ και τους τέσσερις συν-κατηγορούμενους μέσω ενός τριπλού διαχωριστικού τζαμιού. "Χρειάστηκε μεγάλη δύναμη για να το κάνω", είπε στον Guardian. Όταν οι αεροπειρατές έριξαν τα αεροπλάνα στους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, σκοτώνοντας περισσότερους από 2.700 ανθρώπους, η Τζαντ έχασε την επί 15 χρόνια σύντροφό της Κρίστιν Έγκαν.
Ο αδελφός της Έγκαν εργαζόταν σε έναν από τους πύργους. Την είχε επισκεφτεί εκείνο το πρωί. Η 55χρονη Έγκαν και ο αδελφός της, από το Χαλ της Αγγλίας, σκοτώθηκαν. Η Εγκαν είχε εργαστεί στην υγειονομική περίθαλψη και την έρευνα στις κοινότητες των Ινουίτ στο βόρειο Καναδά. "Η αίσθηση της απώλειας δεν τελειώνει ποτέ" είπε η Τζαντ, προσθέτοντας ότι η παρουσία συγγενών στις ακροάσεις του δικαστηρίου ήταν σημαντική. "Είναι μέρος της διαδικασίας θλίψης, μέρος της μνήμης, αλλά είναι και μάρτυρες", είπε.

Η Κάρεν Γκρίνμπεργκ, διευθύντρια του Κέντρου Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Fordham στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι η υπόθεση του Μοχάμεντ θα πρέπει να επιστραφεί στο αμερικανικό πολιτικό δικαστήριο, όπου βρισκόταν στα πρόθυρα του να δικαστεί το 2009, έως ότου η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ήταν υπερβολικά επικίνδυνο να το πράξει. Παρά την μεταγενέστερη αλλαγή του νόμου για την αποφυγή της δίκης των κρατουμένων του Γκουαντάναμο στα δικαστήρια των ΗΠΑ, πιστεύει ότι ο ΧΣΜ και οι άλλοι κατηγορούμενοι θα πρέπει να δικαστούν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης ή της Ουάσινγκτον μέσω βίντεο. "Πρέπει να τους δικάσουμε", είπε. "Αυτή η καθυστέρηση είναι επαίσχυντη. Είναι καταστρεπτική και σκιάζει το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης. Ως έθνος, δεν μπορείς να κλείσεις τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ υπάρχουν κρατούμενοι εν αναμονή της δίκης. Ο αμερικανικός λαός στερείται δικαιοσύνης".

Ο Νέβιν δεν σχολιάζει τι θα μπορούσε να προωθήσει τη νομική διαδικασία. Ωστόσο, η ανθεκτική αντίθεση της ομάδας υπεράσπισης στην θανατική ποινή στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει. Ο Μακ Ντέρμοτ δήλωσε ότι θα μπορούσε να φανταστεί μια συμφωνία στην οποία η υπεράσπιση παραιτείται από την εκστρατεία της για την απομάκρυνση των δικαστών και των εισαγγελέων, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τη δέσμευση της κυβέρνησης να παραιτηθεί από την επιμονή της να δικάσει με το ενδεχόμενο θανατικής ποινής.

Σε έγγραφα 26 σελίδων που δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο το 2007, ο Μοχάμεντ φέρεται να ομολογεί πως αποκεφάλισε τον δημοσιογράφο Ντάνιελ Περλ και διεκδίκησε την ευθύνη για δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις και σχέδια επιθέσεων. "Ήμουν υπεύθυνος για την επιχείρηση της 11ης Σεπτεμβρίου, από το Α ως το Ω", λέει ο ίδιος. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ζητήσει επισήμως μετριασμό της ποινής του και δεν είναι σαφές πόσα αποδεικτικά στοιχεία θα υπάρχουν, τα οποία δεν θα έχουν επηρεαστεί από καταγγελίες για βασανιστήρια. Αυτό και το πρόβλημα των τεράστιων ποσοτήτων διαβαθμισμένου υλικού είναι δύο θέματα που επιβραδύνουν την υπόθεση και εμποδίζουν τις πιθανότητες να επιστρέψει ποτέ σε πολιτικό δικαστήριο, είπε ο Νέβιν.

Ο Μάικλ Μπάχραχ, δικηγόρος ο οποίος εκπροσώπησε τον Αχμέτ Γκαϊλάνι, τον τρομοκράτη της τρομοκράτης της Αλ Κάιντα που καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2010 για τη συμμετοχή του στις βομβιστικές επιθέσεις των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία το 1998, διαφωνεί. "Ο Μοχάμεντ θα έπρεπε να είχε δικαστεί εδώ και χρόνια", είπε. "Πιστεύω ότι θα μπορούσε να έχει μια δίκαιη δίκη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο - η υπόθεση Γκαϊλάνι το απέδειξε. Είχαμε απόρρητα και μη απόρρητα έγγραφα, στοιχεία για βασανιστήρια και οι ένορκοι είδαν αυτό που ήταν απαραίτητο να δουν. "Μπορεί ο Μοχάμεντ να έχει μια δίκαιη δίκη από τη στρατιωτική επιτροπή; Δεν είμαι τόσο σίγουρος γι' αυτό".

Ο Γκαϊλάνι αθωώθηκε στις 284 από τις 285 κατηγορίες, αλλά καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους. "Νομίζω ότι είναι ένα πραγματικό παράδειγμα της δικαιοσύνης που πραγματοποιείται", δήλωσε ο Μπάχραχ. Τι πιστεύει για τη φαινομενικά ατέλειωτη υπόθεση του ΧΣΜ; "Είναι στ' αλήθεια κάτι φοβερό" λέει.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα