ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός γραμμής Γλέζος, Κωνσταντοπούλου, Μητρόπουλος και Σακοράφα!

Οι τέσσερις διαφοροποιήσεις απ’ την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής δεν είναι ένα ήσσονος σημασίας θέμα. Μπορεί να είναι διαφοροποιήσεις που από αριθμητικής απόψεως θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμελητέες με δεδομένο ότι δεν επέδρασαν στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βουλή, ωστόσο αντανακλούν ένα

γενικότερο πρόβλημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζουν πως ούτε η συνοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δεδομένη μια για πάντα.

Ο Μανώλης Γλέζος καταψήφισε την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ την υπερψήφιζε. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως νομικός είχε διαφοροποιηθεί και πριν μερικούς μήνες όταν ήρθε ξανά στη βουλή το θέμα, ψηφίζοντας τότε παρών. Αυτή τη φορά επέλεξε να απουσιάζει απ’ την ψηφοφορία. Οι Αλέξης Μητρόπουλος και Σοφία Σακοράφα έστειλαν και αυτοί με τη σειρά τους τα δικά τους μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα καθώς επέλεξαν να μην προσέλθουν στην ψηφοφορία ενώ λίγα λεπτά πριν βρίσκονταν στην αίθουσα της βουλής για την προηγούμενη ψηφοφορία που αφορούσε στην εξεταστική για τα υποβρύχια.

Ο Μανώλης Γλέζος υποστήριξε ότι δεν πολεμάς τους εχθρούς της δημοκρατίας με τα όπλα που επιδιώκουν, αλλά με πολιτικές. Εμμέσως πλην σαφώς το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρατήσει λαθεμένη στάση στο θέμα της Χρυσής Αυγής το οποίο οδήγησε σε κοινή στάση κατά τις ψηφοφορίες στη βουλή την αξιωματική αντιπολίτευση με την κυβέρνηση. Αντίστοιχα η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκφράσει ως νομικός, επιφυλάξεις, ενστάσεις και διαφωνίες με την υιοθέτηση διατάξεων του αντιτρομοκρατικού νόμου στο θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του φθινοπώρου είχε ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο είναι πολιτικά σωστό να αποδεχθεί διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου ένα κόμμα της αριστεράς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του νεοναζισμού. Η αριστερή πλατφόρμα είχε επίσης εκφράσει τότε τη διαφωνία της με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ψήφισε στη βουλή με βάση τη γραμμή Τσίπρα προκειμένου όπως είχαν πει τα στελέχη της να μη δοθούν αφορμές για επικοινωνιακή εκμετάλλευση απ’ το ΠΑΣΟΚ και το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι τέσσερις διαφοροποιήσεις στη συγκεκριμένη ψηφοφορία όσο και αν δεν εκκινούν απ’ τις ίδιες αφετηρίες αντανακλούν ένα γενικότερο προβληματισμό στο θέμα του συνταγματικού τόξου που υπάρχει κυρίως στην εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς θεωρούν ότι η λογική αυτή είχε στόχο απ’ την πλευρά της κυβέρνησης να πιέσει το ΣΥΡΙΖΑ να βάλλει νερό στο κρασί του πολιτικά σε ότι αφορά την εναντίωσή του με τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι ο Αλέξης Μητρόπουλος λίγες μέρες πριν απ’ το βήμα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει κριτική για την σύγχυση που προκαλεί ο δημόσιος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα είχε εγκαλέσει χωρίς να κατονομάζει τα οικονομικά στελέχη του Κόμματος όπως για παράδειγμα το Γιάννη Δραγασάκη και το Γιώργο Σταθάκη ότι με τις τοποθετήσεις τους μιλούν εντός του μνημονιακού πλαισίου. Πλέον ο Αλέξης Μητρόπουλος όσο και αν δεν το λέει ανοιχτά και δεν το φωνάζει, δεν θα έβλεπε αρνητικά ακόμα και την εξόδο απ’ το ευρώ αν δεν υπάρχει άλλη λύση για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα και η Σοφία Σακοράφα έχει ασκήσει έντονη κριτική τους τελευταίους μήνες για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όσο «κινηματικός» θα πρέπει, για το γεγονός ότι τα στελέχη του αρκούνται στην εντός της βουλής πολιτική αντιπαράθεση. Οι πληροφορίες τη θέλουν να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με κεντρικές επιλογές της Κουμουνδούρου και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την προβολή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ταξίδεψε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στη Μαδρίτη για το 4ο συνέδριο του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι και το πιο φυσιολογικό για το ΣΥΡΙΖΑ να έχει τέσσερις απώλειες σε μια ψηφοφορία στη βουλή…

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα