Συνομιλίες για νέο συνασπισμό ξεκινά ο αγανακτισμένος Ναπολιτάνο

Επείγουσες συνομιλίες προκειμένου να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό ξεκινά σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Μετά τη συναισθηματική έκρηξη κατά την ομιλία του στην ορκωμοσία του ενώπιον του κοινοβουλίου της Ρώμης τη Δευτέρα, ο 87χρονος Ναπολιτάνο ανακοίνωσε έναν «ταχύ γύρο διαβουλεύσεων» με πολιτικούς ηγέτες. Αφού απείλησε να παραιτηθεί αν τα κόμματα συνεχίσουν να φέρονται «ανεύθυνα» μετά τις βουλευτικές εκλογές

της 24 και 25 Φεβρουαρίου, ο Ναπολιτάνο φάνηκε αποφασισμένος να επισπεύσει τα πράγματα και θα μπορούσε να ορίσει ακόμη και έναν πρωθυπουργό επικεφαλής ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού εντός της ημέρας.

Ένα όνομα το οποίο ακούγεται πολύ είναι αυτό το Τζουλιάνο Αμάτο, του 75χρονου από την κεντροαριστερά ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός δύο φορές στο παρελθόν, αλλά δεν βρίσκεται πλέον στο κοινοβούλιο. Όποιος και αν επιλεγεί πάντως θα πρέπει να σχηματίσει ένα πολυκομματικό υπουργικό συμβούλιο για να πάρει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση τεχνοκρατών του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Αν και λίγοι φαίνεται να είναι αυτοί που επιθυμούν νέες εκλογές, οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για τη σταθερότητα ή την κοινοβουλευτική στήριξη στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η κεντροαριστερά κέρδισε με μικρή πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τον έλεγχο της Γερουσίας και η αδυναμία της από το Φεβρουάριο να καταλήξει σε συμφωνία με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή ακόμα και με το κόμμα του Μπέμπε Γκρίλο έχει αφήσει τη χώρα στην ακυβερνησία. Η παραίτηση του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι επιδείνωσε την κατάσταση.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Ναπολιτάνο έκανε σαφές ότι αναμένει συνεργασία από όλα τα κόμματα. «Όσα συνέβησαν υπήρξαν το αποτέλεσμα ανευθυνότητας, μιας στείρας προσέγγισης, της έλλειψης ανοιχτών οριζόντων», είπε. «Οι πολιτικές δυνάμεις που μου ζήτησαν να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου, στο παρελθόν συχνά κώφευαν. Αν βρεθώ αντιμέτωπος με την ίδια κατάσταση δεν θα διστάσω να βγάλω τα συμπεράσματα που πρέπει», κατέληξε ο Ιταλός πρόεδρος.

reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα