Συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος Μαίου ζήτησε ο Τσίπρας από Μέρκελ και Ολάντ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 01:00 η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Στη συνάντηση, που ξεκίνησε στις 22:30 μόλις ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών της ΕΕ, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από την πλευρά της Γερμανίας τονιζόταν μετά τη συνάντηση ότι διεξήχθη σε καλό κλίμα κι ότι οι συζητήσεις των τριών ηγετών θα συνεχιστούν. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, στη Ρίγα της Λετονίας, οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και οι τρεις ηγέτες θα είναι σε συνεχή επαφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στο Brussels Group υπάρχει πλέον σημαντική πρόοδος και άρα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας-εταίρων μέχρι τέλος Μαΐου -και μάλιστα, τέτοια που να καλύπτει χρηματοδοτικά τη χώρα μεσοπρόθεσμα και όχι απλά για το επόμενο δύσκολο τρίμηνο. Βεβαίως, παραμένουν τα αγκάθια των εργασιακών και του ασφαλιστικού αλλά και η νέα απαίτηση για δύο συντελεστές ΦΠΑ ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε ένα έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ έφτασαν με μερικά λεπτά διαφορά στον χώρο όπου διεξήχθη η συνάντηση, στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές έλεγαν νωρίτερα ότι από την αποψινή τριμερή η Αθήνα δεν περιμένει να υπάρξει μια συμφωνία, καθώς είναι μια άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup. Η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει γίνει έκτακτο Eurogroup που θα την επικυρώσει.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα έκανε ενημέρωση σχετικά με το τι έχει γίνει στο Brussels Group έως τώρα, ποια είναι η πρόοδος που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ποια είναι η κατάσταση έως τώρα στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων. "Έχουμε την αίσθηση ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και αυτό θα τους εκθέσουμε" ανέφεραν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση συμμετέχουν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Πριν την τριμερή συνάντηση ολίγων λεπτών είχε η Αγγ. Μέρκελ με τον Φρ. Ολάντ.

Για συνθήκες που ωρίμασαν και επιτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Μαΐου έκανε λόγο το Μαξίμου λίγο πριν τη σημαντική συνάντηση.

Ο Ολάντ

Ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες εκτιμά πως θα πραγματοποιηθεί ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει στο περιθώριο της συνεδρίασης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε τα εξής: «Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου».

Συνεχίζοντας, ο Φ. Ολάντ ανέφερε πως με τον Α. Τσίπρα θα έχουν μια «φιλική συζήτηση» κατά την οποία θα αναζητηθούν λύσεις που θα χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και θα επιτρέπουν επίσης την αποδέσμευση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την Ελλάδα. Ωστόσο, τόνισε πως δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος. «Δεν είναι αυτή η δική μου προσέγγιση ούτε της 'Ανγκελα Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά.

«Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε τα πράγματα και παράλληλα να περάσουμε μηνύματα χρήσιμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Για το ελληνικό ζήτημα ερωτήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την είσοδό του στο κτίριο που διεξάγεται η συνεδρίαση, ωστόσο αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα