Πρόταση - βόμβα από τους δανειστές - Ζητούν δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%

Σε παρτίδα για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο Brussels Group, ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, με στόχο την πολυπόθητη ενδιάμεση συμφωνία. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, το σκληρό παζάρι βρίσκεται στη κορύφωση του και κάθε μέρα που περνάει βλέπει το φως της δημοσιότητας και ένα νέο σενάριο για τους συντελεστές

του ΦΠΑ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καθιέρωση δυο συντελεστών ΦΠΑ και το νέο σενάριο που βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει έναν μειωμένο 12% ή 11% και ένα υψηλό 23%.

Από την άλλη, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα του Brussels Group επιμένει σε τρεις συντελεστές και συγκεκριμένα 7%, 14% και 22% (με παραλλαγή στο 23%), με τις πληροφορίες να αναφέρουν, μάλιστα, ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητά νομική φόρμουλα για το bonus των 3 μονάδων, με στόχο να μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής στο 11%.

Με βάση την νέα πρόταση των δανειστών:

Καθιερώνονται δυο συντελεστές ΦΠΑ 12% ή 11% και 23% και καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά.Καταργείται ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% στον οποίο υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, η διαμονή στα ξενοδοχεία, τα βιβλία, ο Τύπος και τα εισιτήρια στα θέατρα.Ο μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται στο 12% ή 11%. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως θα προκύψουν σημαντικές επιβαρύνσεις στα φάρμακα, στα ξενοδοχεία, στα βιβλία, στον Τύπο και στα θέατρα που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 65%. Μεγάλο πλήγμα θα δεχθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αρκεί να αναφερθεί ότι για κάθε 1 μονάδα αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, υπάρχει επιβάρυνση 30- 35 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία. Έτσι, αν ο συντελεστής πάει από το 6,5% στο 11% ή στο 12%, τότε τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν κατά 135- 150 εκατ. ευρώ. Μικρή θα είναι η ελάφρυνση για τα τρόφιμα, τον κλάδο της εστίασης τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τις ιατρικές κλινικές, που σήμερα υπάγονται στο 13%.Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα (καύσιμα, τσιγάρα, είδη ένδυσης και υπόδησης κλπ) και υπηρεσίες θα παραμείνουν στο συντελεστή 23%.

Η θέση της ελληνικής πλευράς κινείται στη λογική της ελάφρυνσης των ειδών διατροφής για τα οποία προτείνει να ενταχθούν σε ΦΠΑ 7% και των λελογισμένων αυξήσεων στα ξενοδοχεία και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ τα οποία σύμφωνα με την ελληνική πρόταση «μετακομίζουν» από το ΦΠΑ 13% στο 14%.

Ωστόσο, υπάρχουν και σενάρια που θέλουν τους δύο συντελεστές να κινούνται στα επίπεδα του 10% ο χαμηλός και 20% ο υψηλός. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι εάν τελικά οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μοντέλο με δύο συντελεστές, τότε οι τιμές των προϊόντων που σήμερα είναι στον συντελεστή 6,5% (φάρμακα και τουρισμός) θα αυξηθούν αισθητά. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι χθες η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, κ. Ελενα Κουντουρά, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, δεσμεύθηκε στην ίδια πώς «για την τρέχουσα τουριστική περίοδο δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ΦΠΑ. Όποια αλλαγή προκύψει στο τουριστικό πακέτο στο μέλλον θα σχεδιαστεί ώστε η Ελλάδα να παραμείνει τουριστικά ανταγωνιστική».

Την ίδια στιγμή και παρά την «κόκκινη» κάρτα που έχουν δείξει οι εκπρόσωποι των δανειστών στο σχέδιο της έκπτωσης 3% του ΦΠΑ για όσους χρησιμοποιούν στις συναλλαγές στους «πλαστικό χρήμα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν να αναζητούν τη φόρμουλα με την οποία θα ξεπεραστεί το νομικό εμπόδιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντί επιστροφής ΦΠΑ, θα γίνεται επιστροφή κεφαλαίου ήτοι επιστροφή του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στη διαφορά των δύο συντελεστών. Ωστόσο ακόμα κι έτσι ανακύπτουν πολλά τεχνικά προβλήματα.

Εκτός από το θέμα του ΦΠΑ, οι δύο πλευρές αναζητούν κοινό τόπο και για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για φέτος ο στόχος θα είναι κοντά στο 1% του ΑΕΠ, για το 2016 στα επίπεδα του 1,5-2% του ΑΕΠ και για το 2017 και μετά στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. Επίσης, στα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνεται η επιστροφή στα προ περικοπής επίπεδα της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ (εκτός ΑΤΜ), η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κλπ.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα