Σύνοδος στη Μάλτα: Οι Ευρωπαίοι, η Μέι και ο Τραμπ

22:33 4/2/2017 - Πηγή: Antinews

Αφού κρατήθηκαν από το χέρι με τον Ντόναλντ Τραμπ, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έφτασε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα, μια πρώην βρετανική αποικία, με ένα ειδικό μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μετέφερε το μήνυμα ότι ο Τραμπ υποσχέθηκε να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ, τη στρατιωτική συμμαχία που έχει χαρακτηρίσει "παρωχημένη", αλλά ο πρόεδρος θέλει όλοι να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ως ο πρώτος ξένος ηγέτης που υποδέχθηκε ο Λευκός Οίκος, η Μέι θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγου της που συγκεντρώθηκαν στη Μάλτα για τις εντυπώσεις της από έναν άνθρωπο που πολλοί βλέπουν με καχυποψία.

Ενώ όμως ο Τραμπ δεν δείχνει κανέναν ενδοιασμό να αψηφά τους στενότερους φίλους της Αμερικής, η εμπιστοσύνη στην "ειδική σχέση" μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ μπορεί να χαθεί, παρά τις προσπάθειες να απεικονιστεί η σχέση Τραμπ-Μέι ως μια έκδοση του ισχυρού διδύμου της δεκαετίας του '80, Μάργκαρετ Θάτσερ και Ρόναλντ Ρίγκαν. "Η ΕΕ είναι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα της μεταβατικής δημοκρατίας και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως δούρειο ίππο" είπε ο Τζιάνι Πιτέλα, ο σοσιαλιστής ηγέτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Μοιραστείτε το βάρος"

Η Μέι συνάντησε τον Τραμπ στις 27 Ιανουαρίου και σκοπεύει να ενημερώσει τους ομολόγους της για το ταξίδι και να καθησυχάσει οποιεσδήποτε ανησυχίες για το ΝΑΤΟ, δήλωσε το γραφείο της. "Θα πει ότι μόνο αν επενδύσουμε σωστά στην άμυνα μας θα μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μαζί", δήλωσε το γραφείο της. "Θα ενθαρρύνει και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δαπανούν το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ τους για την άμυνα, έτσι ώστε το βάρος να είναι πιο δίκαια καταμερισμένο", ανέφερε.

Ενώ η Μέι θα αποσαφηνίσει κάποια πράγματα για το ΝΑΤΟ, οι φόβοι για την προσέγγιση του Τραμπ προς την ΕΕ θα είναι πιο δύσκολο να καταλαγιάσουν μετά τα σχόλια του Τεντ Μάλοχ, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο μπλοκ. Η ΕΕ "είναι ένας υπερβολικά περίπλοκος, αρκετά φουσκωμένος γραφειοκρατικός οργανισμός" δήλωσε ο Μάλοχ στο Bloomberg TV την Παρασκευή. "Οι φιλοδοξίες της έχουν ουσιαστικά υπερβεί τις δυνατότητές της". Για τη Μέι, η σύνοδος κορυφής θα είναι μια προσπάθεια να κερδίσει έδαφος μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων για το Brexit, εν όψει των συνομιλιών του διαζυγίου που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 31 Μαρτίου. Η συνομιλία με τον Τραμπ θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα - βοηθώντας σημαντικούς πολιτικούς, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, να καταλάβουν καλύτερα.

Η Μέι έχει προγραμματίσει προσωπικές συναντήσεις με τη Μέρκελ, τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον Αυστριακό Καγκελάριο Κρίστιαν Κερν. Καθώς ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ προσερχόταν στη σύνοδο, ερωτήθη αν η σχέση Μέι-Τραμπ θα αποτελέσει μία βάση.

"Εξισορρόπηση"

"Είναι πολύ σύντομα ακόμα για να βγάλουμε συμπέρασμα, αλλά θέλω απλά να σας πω ότι αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες πραγματικά δεν έχουν σχέση με όλα για τα οποία παλεύω στην πολιτική" είπε στους δημοσιογράφους.

Η πρόκληση για τη Μέι, καθώς προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ενώ πιέζει για μια καλή συμφωνία και με την ΕΕ, δεν έχει χαθεί για τους άλλους ηγέτες που συναντώνται στη Βαλέτα. Αν υποστηρίξει τη λάθος πλευρά μπορεί να οδηγηθεί στην πτώση της, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. "Η πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες" δήλωσε στο Sky News. "Είναι αρκετά σαφές ότι πρέπει να επιλέξει καλά τις προτεραιότητες της".

Μέρος του προβλήματος για τη Μέι είναι ότι ο Τραμπ δεν είναι μόνο διχαστικός, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι και αναξιόπιστος σύμμαχος. Η Μέι επέστρεψε από την Ουάσιγκτον μέσα σε ένα ξέσπασμα οργής για μια ταξιδιωτική απαγόρευση των ΗΠΑ, για την οποία ο Τραμπ δεν την είχε προϊδεάσει. Ένα αντιαμερικανικό αίτημα συγκέντρωσε πάνω από 1,8 εκατομμύρια υπογραφές, προκαλώντας μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός συνέχισε να υποστηρίζει τον Τραμπ, επιμένοντας ότι θα πρέπει να τιμηθεί με μια επίσημη επίσκεψη εντός του έτους, παρότι ακόμη και μέλη του δικού της Συντηρητικού Κόμματος δήλωσαν τον αποτροπιασμό τους για την ταξιδιωτική απαγόρευση που τέθηκε σε ορισμένες κυρίως μουσουλμανικές χώρες. Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης την χαρακτήρισε "Τερέζα η εφησυχασμένη".

Ίχνη της βρετανικής αυτοκρατορίας, όταν η γεωπολιτική επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στο αποκορύφωμά της, αφθονούν στο νησί της Μεσογείου. Στην πρωτεύουσα της Μάλτας, η Μέι θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της με κάποια ανοίγματα για την ασφάλεια και κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον άνθρωπο που μόνο αυτή, προς το παρόν, έχει συναντήσει προσωπικά.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα