Ραντεβού - μυστήριο στο Βερολίνο με «μενού» την Ελλάδα

14:25 3/2/2017 - Πηγή: Antinews

Κρίσιμο τετ α τετ, πριν από τη Δευτέρα που ο «κωδικός Ελλάδα» εξετάζεται στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φέρεται πως είχαν χθες, ο Β. Σόιμπλε και ο Π. Τόμσεν στο Βερολίνο, σε μια καθοριστική συνάντηση για το ελληνικό πρόγραμμα, από την οποία απουσίαζε πάντως, η ελληνική πλευρά. Κεντρικό ζητούμενο είναι η επίτευξη επώδυνου συμβιβασμού, που θα ικανοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ώστε αυτό να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που είναι όρος απαράβατος για τη Γερμανία.

Το μεγάλο θέμα παραμένει τι θα κληθεί να νομοθετήσει τελικά, η ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και άρση του αδιεξόδου, ενώ ήδη ξένοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για σκηνικό καθυστερήσεων.

Στη σκιά των έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που κορυφώνονται τα επόμενα 24ωρα σε όλα τα επίπεδα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευδε παράλληλα χθες πληροφορίες που έφεραν τον Ευκλ. Τσακαλώτο να απορρίπτει πρόσκληση του Β. Σόιμπλε για συνάντηση με τη συμμετοχή του Π. Τόμσεν.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για πολιτική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για το τελευταίο κομμάτι της συμφωνίας, που παραμένει σε εκκρεμότητα, υποστηρίζοντας πως το ένα τρίτο της συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί και ένα δεύτερο μέρος, ίσως λίγο πάνω από ένα τρίτο είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους Θεσμούς.

Πάντως η Κομισιόν διευκρίνιζε χθες πως δεν υπάρχει ακόμη καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, και εντείνεται η ανησυχία πως αυτό δύσκολα θα δρομολογηθεί μετά το Euro­WorkingGroup, στις 9 Φεβρουαρίου, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου.

Σκηνικό καθυστερήσεων

Από κάθε οπτική γωνία η επίτευξη συμφωνίας είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, αφού το μπλοκ των δανειστών σε ενιαία γραμμή απαιτεί να νομοθετηθούν προκαταβολικά μέτρα για τη διετία 2019 - 2020, κάτι που πρέπει να δεχθεί να συζητήσει η ελληνική πλευρά για να επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα. Το ΔΝΤ επιμένει πως το χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και απαιτεί μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ η Ευρωζώνη εμφανίζει μεγάλη δυστοκία στον προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο για Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Το τοπίο είναι εκρηκτικό από όλες τις απόψεις και εκτός μεγάλου απροόπτου το ορόσημο για συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου απομακρύνεται, με το καλό σενάριο να μεταθέτει την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα στο Μάρτιο.

Η νευρικότητα εντείνεται σε όλα τα στρατόπεδα, ενόψει της κρίσιμης ερχόμενης εβδομάδας, ενώ η κινητικότητα που καταγράφεται στο Βερολίνο ανεβάζει το θερμόμετρο στην Αθήνα.

Η προληπτική νομοθέτηση μέτρων για τη διετία 2019 - 2020 παραμένει το μεγάλο αγκάθι για την ελληνική πλευρά, αλλά όπως όλα δείχνουν πρόκειται για ενιαία στάση στο μέτωπο των Θεσμών, ειδικά των Ευρωπαίων, εντός των πιεστικών περιθωρίων που δημιουργούν οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ε.Ε. μέσα στο 2017. Χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευδε σχετικές πληροφορίες τονίζοντας πως δεν υπήρχε χθες συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο, ούτε και είχε προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας βρίσκεται σε συστηματική ανταλλαγή με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από το Βερολίνο επιβεβαιωνόταν συνάντηση του Β. Σόιμπλε «με εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο πλαίσιο των καθιερωμένων επαφών των δύο πλευρών».

ΕΚΤΑρνητικό «σήμα» για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Αρνητικό «σήμα» για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κεντρικό και κλαδικό επίπεδο -που επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές- έστειλε χθες η ΕΚΤ διαπιστώνοντας (σε μελέτη για τους μισθούς και την απασχόληση στην Ευρώπη) ότι «συμβάλλουν σε δυσκαμψίες των μισθών και σε απώλειες θέσεων εργασίας ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ύφεσης». Η ΕΚΤ τάσσεται, ανοικτά, υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων γιατί καθιστούν ευκολότερες τις «ρυθμίσεις» των μισθών περιορίζοντας τις απώλειες θέσεων εργασίας σε περιόδους ύφεσης...

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα