Συνέδριο CDU: "Όχι" στη μπούρκα λέει η Μέρκελ -πιο αυστηρή με το προσφυγικό

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε την απαγόρευση της μπούρκας και είπε ότι θα προστατεύσει τη Γερμανία έναντι μελλοντικών προσφυγικών κυμάτων, κάνοντας ένα άνοιγμα προς τους επικριτές της φιλελεύθερης μεταναστευτικής πολιτικής της, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και στο πλαίσιο υποστήριξης μιας τέταρτης θητείας της. Τα μέλη του CDU ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες όταν η Μέρκελ

υποστήριξε την αυστηρότερη απαγόρευση των ειδών ένδυσης, όπως η μπούρκα, που φορούν οι μουσουλμάνες. Στο παρελθόν είχε αρνηθεί να υποστηρίξει μια τέτοια απαγόρευση, επικαλούμενη νομικά εμπόδια στο σύνταγμα.

"Δείχνουμε τα πρόσωπά μας", δήλωσε η Μέρκελ στην 80λεπτη ομιλία της στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στη δυτική πόλη Έσσεν. "Η μπούρκα δεν είναι αποδεκτή από εμάς. Θα πρέπει να απαγορευτεί". Είπε, επίσης, ότι η μαζική εισροή αιτούντων άσυλο, όπως οι περίπου 890.000 που εισήλθαν στη χώρα το 2015, "δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί".

Μετά από έναν χρόνο και πλέον, κατά τον οποίο η καγκελάριος έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις για τη θέση της σχετικά με τους πρόσφυγες, η Μέρκελ δήλωσε ότι η νέα υποψηφιότητά της "δεν είναι μια τετριμμένη απόφαση". Με τις ομοσπονδιακές εκλογές τον επόμενο φθινόπωρο, η ίδια και το κόμμα της πρέπει να θεωρούνται ως πυλώνες της σταθερότητας σε μια περιοχή που πλήττεται από την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων, υποστήριξε. "Ο κόσμος δεν έχει γίνει ισχυρότερος το 2016, αλλά ασθενέστερος και λιγότερο βέβαιος" δήλωσε η Μέρκελ.

H Μέρκελ άσκησε κριτική στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις "μεγάλες εταιρείες" που επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους τους, οι πρακτικές των οποίων, όπως είπε, τροφοδοτούν τον κυνισμό και "δεν έχουν καμία σχέση με μια κοινωνική οικονομία της αγοράς". "Κάθε οικονομικό κέντρο, κάθε χρηματοπιστωτικό προϊόν θα πρέπει να υπόκειται σε ρύθμιση" δήλωσε η Μέρκελ.

Μια ομάδα στελεχών του CDU το περασμένο καλοκαίρι άσκησε πίεση στη Μέρκελ να υιοθετήσει την υποστήριξη στην απαγόρευση της μπούρκας. Μετά από μια συζήτηση στο κόμμα για τη νομική σκοπιμότητα της απαγόρευσης, επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός για απαγόρευση σε ορισμένους δημόσιους χώρους.

Η σημερινή ομιλία της, ευθυγράμμισε τις απόψεις της με την ηγεσία του κόμματος, η οποία αναφέρει στη σχετική σύμβαση: "Απορρίπτουμε την πλήρη κάλυψη του σώματος. Θέλουμε να απαγορεύσουμε τη χρήση με κάθε νομική δυνατότητα, όπως ακριβώς κάνουμε για τους γάμους ανηλίκων".

Ενώ το CDU προηγείται σε όλες τις εθνικές δημοσκοπήσεις, η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με ορισμένες από τις ισχυρότερες αντιξοότητες στα 11 χρόνια εξουσίας της. Η 62χρονη καγκελάριος είναι υποψήφια χωρίς αντίπαλο, από περίπου 1.000 εκπροσώπους της Συνέλευσης, για την επανεκλογή της ως πρόεδρος του κόμματος, μόλις δύο εβδομάδες σχεδόν αφότου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να είναι ξανά υποψήφια. Μετά από 96,7 τοις εκατό στήριξη πριν από δύο χρόνια, η ψηφοφορία από τους εκπροσώπους του τρέχοντος έτους θα είναι ένα όργανο μέτρησης της υποστήριξης της πριν από τις εκλογές που πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2017.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα