Πέντε πράγματα άξια προσοχής στο συνέδριο του CDU της Άνγκελα Μέρκελ

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (CDU) αυτή την εβδομάδα διεξάγουν το τελευταίο συνέδριο του κόμματός τους πριν το πολυάσχολο 2017, που κορυφώνεται με τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο. Εκτός του ότι θα μετρηθεί η δημοτικότητα της Μέρκελ στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο έχει δοκιμαστεί σημαντικά από την απάντησή του στην προσφυγική κρίση, το CDU

θα συζητήσει τη στρατηγική του για την επανεκλογή της Μέρκελ στην τέταρτη θητεία το επόμενο έτος, εν μέσω μια άνευ προηγουμένου πρόκλησης από την ακροδεξιά.

Μετά από συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στον εσωτερικό κύκλο του κόμματος και μια συνάντηση με τους δημοσιογράφους το απόγευμα της Δευτέρας, 1.001 εκπρόσωποι του κόμματος θα συγκεντρωθούν σε ένα εκθεσιακό κέντρο του 1950 την Τρίτη και την Τετάρτη για να συζητήσουν, να ψηφίσουν και να διαφωνήσουν. Ιδού τι διακυβεύεται

1. Η εσωτερική στήριξη στη Μέρκελ

Την Τρίτη, οι αντιπρόσωποι επανεκλέγουν το "CDU Präsidium", τον εσωτερικό κύκλο του κόμματος με τη μεγάλη επιρροή, και η Μέρκελ θα ανανεώσει τη θέση της ως αρχηγός του κόμματος, την οποία κατέχει 16 χρόνια. Υπάρχει λίγη αγωνία για το ποιος θα εκλεγεί, καθώς υπάρχει ένας υποψήφιος για κάθε θέση. Αυτό που κάνει τους υψηλόβαθμους υποψηφίους νευρικούς είναι το ποσοστό των ψήφων που παίρνουν.

Κατά τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, πριν από δύο χρόνια, η Μέρκελ σημείωσε το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας της με 96,7 τοις εκατό. Αυτό ήταν πριν από την απόφαση της να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πυροδοτώντας τη χειρότερη κρίση της καριέρας της, και κανείς στο CDU δεν πιστεύει πως μπορεί να ελπίζει σε τόσο αυξημένα ποσοστά αυτή τη φορά.

Από την τελευταία ψηφοφορία του Präsidium, το CDU έχει πέσει από το 43 τοις εκατό στο 37 τοις εκατό στις δημοσκοπήσεις και πολλοί από τους οπαδούς του κόμματος κατηγορούν την καγκελάριο. Σε αυτές τις εκλογές, κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η Μέρκελ θα θεωρήσει οτιδήποτε πάνω από 90 τοις εκατό την Τρίτη ως επιτυχία.

2. Οι πιθανοί διάδοχοι

Οι αποδόσεις των δύο από τους πέντε αναπληρωτές επικεφαλής του CDU θα τύχουν ιδιαίτερης προσοχής κατά την ψηφοφορία της Τρίτης, καθώς και οι δύο θεωρούνται ως πιθανοί διάδοχοι της δημοφιλούς καγκελαρίου. Μόνο ένας από αυτούς, όμως, θα μπορούσε να πλησιάσει κάπως τα ποσοστά της Μέρκελ.

Πριν από δύο χρόνια, η Τζούλια Κλόκνερ ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι στο CDU και είχε 96,5 τοις εκατό έγκριση μεταξύ των συνέδρων. Ωστόσο, η 43χρονη στη συνέχεια έχασε στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο καταγωγής της, τη Ρηνανία-Παλατινάτο. Η ψηφοφορία της Τρίτης θα δείξει αν έχει καταφέρει να αναβιώσει τις προοπτικές της, με μια εκστρατεία που προβάλει την πλήρη απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας στη Γερμανία.

Ένα άλλο αιώνιο φαβορί για τη διαδοχή, η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φοντ ντερ Λάιαν, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής στη βάση του CDU ή μεταξύ των Γερμανών σε γενικές γραμμές, παρά το παρελθόν της ως ιατρός και ως έμπειρη υπουργός. Η φιλόδοξη 58χρονη πήρε τα χαμηλότερα ποσοστά από όλους τους αναπληρωτές ηγέτες το 2014, με μόλις πάνω από 70 τοις εκατό. Ωστόσο, η φιλοδοξία της φαίνεται να παραμένει ανεπηρέαστη και ελπίζει να κρατήσει τόσο τη δουλειά στο κόμμα της όσο και το υπουργείο της μετά τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

3. Περιορισμός στους πρόσφυγες και τους φόρους

Την Τετάρτη, το CDU θα συζητήσει την Leitantrag, ένα έγγραφο στρατηγικής με την κατευθυντήρια γραμμή που προτείνει η ηγεσία, η οποία καθορίζει πώς το κόμμα θέλει να προχωρήσει στην εκστρατεία του επόμενου έτους. Εν όψει της αυξανόμενης αντίδρασης ενάντια στην πολιτική ανοικτών θυρών της Μέρκελ και στην εμφάνιση του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD), το οποία έχει δει την υποστήριξή του σε δημοσκοπήσεις να αυξάνεται από 4 τοις εκατό πριν από την κρίση των προσφύγων σε περίπου 13 τοις εκατό τώρα, το CDU θέλει να ξανακερδίσει την εικόνα του ως υπερασπιστής του νόμου και της τάξης.

"Τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς δεν πρέπει να επαναληφθούν" αναφέρει το τρέχον σχέδιο του εγγράφου στρατηγικής, μια έμμεση αναφορά στην απόφαση της Μέρκελ το Σεπτέμβριο του 2015 να ανοίξει προσωρινά τα σύνορα για τους πρόσφυγες που αποκλείστηκαν στην Ουγγαρία. Αυτό δεν είναι αρκετό για πολλούς συντηρητικούς, οι οποίοι θα πιέσουν για μια σκληρότερη στάση όσον αφορά τις απελάσεις και την εφαρμογή των "ζωνών διέλευσης" στα σύνορα της Γερμανίας και τα στρατόπεδα υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη Βόρεια Αφρική.

Μία άλλη παραδοσιακή δέσμευση του CDU είναι να μειώσει τους φόρους. Το τρέχον σχέδιο του εγγράφου στρατηγικής υπόσχεται μόνο ότι η φορολογική επιβάρυνση δεν θα αυξηθεί - ένας ελιγμός που θα εξακολουθεί να επιτρέπει ακόμα στην ηγεσία του CDU να επιβάλει ορισμένους φόρους, όπως είναι ο συντελεστής φόρου υψηλού εισοδήματος, μετά τις εκλογές. Ένα επιχειρηματικό λόμπι με επίδραση στο CDU, με επικεφαλής τον 39χρονο βουλευτή Κάρστεν Λίνεμαν, θέλει μια σταθερή δέσμευση, ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα αύξηση φόρων μετά τις εκλογές.

4. Άνθρωποι άξιοι προσοχής

Ο Τόμας Στρομπλ, ο 56χρονος περιφερειακός υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης και ένας από τους πέντε αναπληρωτές ηγέτες του CDU, θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο συνέδριο με τις απαιτήσεις του για μια σκληρότερη στάση του κόμματος για τη μετανάστευση και την απέλαση των αιτούντων άσυλο που απορρίφθηκαν, ακόμη και αν πάσχουν από ασθένειες που τους προστατεύουν επί του παρόντος από το να απελαθούν.

Ο Ανδτέας Σόιερ δεν είναι καν μέλος του CDU, αλλά ως επισκέπτης στο συνέδριο από το βαυαρικό αδελφό κόμμα, τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), ο 42χρονος πολιτικός αναμένεται να ξεκινήσει μια ειλικρινή κριτική της πολιτικής Μέρκελ για τους πρόσφυγες, κατηγορώντας την ότι υπονομεύει το συντηρητικό μπλοκ, που είναι γνωστό και ως "Ένωση". Σε μια συνέντευξη σε εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα, αποκάλεσε το συνέδριο "μια τεράστια ευκαιρία για την Ένωση", η οποία ερμηνεύεται περισσότερο ως μία βαυαρική απειλή, παρά ως μία προσφορά ειρήνης.

5. Γιατί στο Έσεν;

Υπάρχουν πολλές περισσότερες γραφικές τοποθεσίες στη Γερμανία από ό,τι το Έσεν, μια πόλη 570.000 κατοίκων στην παραδοσιακά βαριά βιομηχανική ζώνη, γνωστή ως Ruhrgebiet. Ήταν μια στρατηγική επιλογή του τόπου, όμως, επειδή βρίσκεται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο πρόκειται να εκλέξει νέο πρωθυπουργό τον ερχόμενο Μάιο.

Καθώς αυτό θα συμβεί μερικούς μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, θα είναι σημαντικό εμπόδιο για το CDU στην πορεία του για την τέταρτη θητεία της Μέρκελ. Το κρατίδιο διοικείται αυτή τη στιγμή από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τον μικρότερο εταίρο του συνασπισμού της καγκελαρίου, που θέλουν απελπισμένα να την ανατρέψουν το 2017 για να αποδείξουν ότι δεν θα μείνουν για πάντα στο παρασκήνιο. Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της κοιλάδας του Ρουρ κυβερνάται σε τοπικό επίπεδο επίσης από το SPD, το Έσεν εξέλεξε δήμαρχο του CDU πριν από ένα χρόνο και στο Έσεν η Μέρκελ εξελέγη για πρώτη φορά αρχηγός του CDU το 2000.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα