Συνεχίζονται οι έρευνες στις Βρυξέλλες για την εξάρθρωση του πυρήνα των τζιχαντιστών

Συνεχίζονται οι έρευνες για την εξάρθρωση του τζιχαντιστικού δικτύου που ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι ενώ νέα τροπή παίρνουν τα πράγματα, με την απαγγελία κατηγοριών σε έναν ύποπτο που φέρεται ότι είναι ο "τρίτος άνθρωπος", ο άνδρας με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο καπέλο, που συμμετείχε στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ.

Την ίδια ώρα, η "πορεία ενάντια στον φόβο" που επρόκειτο

να γίνει σήμερα, αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών για λόγους ασφαλείας. Οι αστυνομικές δυνάμεις της πρωτεύουσας του Βελγίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τις τελευταίες ημέρες ζει στον ρυθμό των "λάθος συναγερμών" και των αστυνομικών επιχειρήσεων, είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες ώστε να φροντίσουν και για την ασφάλεια χιλιάδων διαδηλωτών, εξήγησαν οι αρχές.

"Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας", υπογράμμισαν οι οργανωτές της κινητοποίησης, αποδεχόμενοι το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών και του δημάρχου των Βρυξελλών.

Η ζωή στις Βρυξέλλες δυσκολεύεται να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της, έξι ημέρες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό, ενώ το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ οι επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στοίχησαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βελγικές αρχές, εξηγώντας πως ο προηγούμενος απολογισμός των 31 νεκρών συμπεριελάμβανε και τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας.

"Υπάρχουν 28 θύματα και τρεις καμικάζι, ο θάνατος των οποίων έχει πιστοποιηθεί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του βελγικού κέντρου διαχείρισης κρίσης, Μπενουά Ραμακέρ.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη, μια μέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό στις Βρυξέλλες, πως οι νεκροί ανέρχονταν στους 31. Ο αριθμός αυτός συμπεριελάμβανε και τους τρεις καμικάζι (δύο στο αεροδρόμιο και ένας στο μετρό), τα πτώματα των οποίων δεν είχαν αναγνωριστεί τότε.

Μεταξύ των νεκρών έχουν ταυτοποιηθεί 24 πρόσωπα, εκ των οποίων 14 σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και δέκα στο σταθμό του Μετρό Μαλμπεκ που βρίσκεται κοντά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τους 24 νεκρούς που ταυτοποιήθηκαν, οι 13 είναι Βέλγοι και οι έντεκα υπήκοοι οχτώ διαφορετικών χωρών.

Σύμφωνα με το κέντρο διαχείρισης κρίσης, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 340 (από 19 διαφορετικές υπηκοότητες εκτός των βέλγων υπηκόων) εκ των οποίων 101 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

"Δυστυχώς ο απολογισμός είναι ακόμη προσωρινός, διότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες που βρίσκονται στην εντατική", σημείωσε ο εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης κρίσης.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένας ύποπτος που συνελήφθη την Πέμπτη κατηγορείται για "τρομοκρατικές δολοφονίες". Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο το μικρό όνομά του και το αρχικό του επωνύμου του: Φεϊσάλ Σ. Σύμφωνα όμως με βελγικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Φεϊσάλ Σεφού, έναν δημοσιογράφο που είχε κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

Ο άνδρας με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο καπέλο, που έσπρωχνε ένα καρότσι φορτωμένο με μια αποσκευή, έφτασε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών νωρίς το πρωί της Τρίτης μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας, τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και τον Ναζίμ Λασραουί. Οι δύο τελευταίοι συνδέονται με τους καμικάζι των παρισινών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άνδρας αυτός άφησε την αποσκευή του που περιείχε "τον μεγαλυτερο εκρηκτικό μηχανισμό" και έφυγε από τον χώρο. Όμως η βόμβα του δεν εξερράγη.

Οι αρχές καταζητούν άλλον έναν ύποπτο που κρατούσε ένα σακίδιο και θεάθηκε κοντά στον Χαλίντ Ελ Μπακραουί, ο οποίος ανατινάχθηκε την ίδια ώρα στον σταθμό του Μαλμπέκ. Καταζητούμενος είναι επίσης ένας άλλος Βέλγος, ο Μοχαμέντ Αμπρινί, που πιστεύεται ότι είχε "επιμελητειακό" ρόλο στην οργάνωση.

Για να ρίξουν φως, όπως έχουν υποσχεθεί, στο τρομοκρατικό δίκτυο που φαίνεται ότι ήταν ένα και ενιαίο, οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές αναμένουν πολλά από τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Ο ύποπτος-κλειδί για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι συνελήφθη στις Βρυξέλλες, μετά από τέσσερις μήνες ανθρωποκυνηγητού, αλλά αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές. Η Γαλλία έχει ζητήσει την έκδοσή του, ένα ενδεχόμενο στο οποίο δεν φέρνει πλέον αντίρρηση ο ίδιος.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες και σε δεύτερο ύποπτο για σχέδιο επίθεσης στη Γαλλία

Η βελγική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε δεύτερο ύποπτο, ο οποίος συνελήφθη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση που απετράπη στη Γαλλία την περασμένη Πέμπτη, ανακοίνωσε σήμερα ο βέλγος εισαγγελέας.

Στον Αμπντεραμάν Α., ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή και η κράτησή του από τις αστυνομικές αρχές είχε παραταθεί έως το Σάββατο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης". Χθες, οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν πως απήγγειλαν κατηγορίες στον Ραμπάχ Ν., στο πλαίσιο αυτής της γαλλό-βελγικής υπόθεσης που δεν σχετίζεται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Οι γαλλικές αρχές σημειώνουν πως απέτρεψαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης που βρισκόταν "σε προχωρημένο στάδιο" με τη σύλληψη την περασμένη Πέμπτη του 34χρονου Γάλλου Ρέντα Κρικέτ. Μετά τη σύλληψή του βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά σε διαμέρισμα στα προάστια του Παρισιού.

Ο Κρικέτ είχε καταδικαστεί ερήμην από βελγικό δικαστήριο πέρυσι σε δίκη που αφορούσε στρατολόγηση τζιχαντιστών για τη Συρία. Ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους της δίκης αυτής ήταν ο Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ένας από τους φερόμενους ως οργανωτές των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου.

Υπό κράτηση τέσσερα άτομα

Τέσσερα άτομα βρίσκονται υπό αστυνομική κράτηση έπειτα από 13 αντιτρομοκρατικές έρευνες που διεξήχθησαν σήμερα σε διάφορες πόλεις του Βελγίου, πέντε ημέρες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η βελγική εισαγγελία.

Διεξήχθησαν τέσσερις έρευνες της αστυνομίας στην πόλη Μαλίν και μία στην πόλη Ντυφέλ, δύο πόλεις της περιφέρειας της Φλάνδρας, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι άλλες οχτώ έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες συνοικίες των Βρυξελλών. "Ο ανακριτής θα αποφασίσει εντός της ημέρας" εάν τα τέσσερα άτομα θα τεθούν ή όχι "υπό προσωρινή κράτηση", δήλωσε η εισαγγελία, χωρίς να συνδέει τις εξελίξεις αυτές με τις επιθέσεις.

Πηγή:e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα