Εσωκομματικό «μπάχαλο» στη ΝΔ

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στη βάση της Ν.Δ. ενόψει του συνεδρίου και σε πολλές νομαρχιακές επιτροπές το κλίμα είναι πολύ βαρύ, ενώ σε μερικές έχουν «ανάψει τα αίματα» και κατεγράφησαν διαπληκτισμοί, αλλά και μπουνιές!

Οι κινήσεις της ηγετικής ομάδας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να ελέγξουν το συνέδριο και να εκλέξουν στα όργανα τους εκλεκτούς πυροδοτεί εντάσεις σε πολλά επίπεδα και κυρίως στη βάση του κόμματος, όπου και τα νεύρα είναι τεντωμένα.

Το κακό κλίμα που υπάρχει στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και

δεν αποτυπώνεται από τους βουλευτές στις δημόσιες εμφανίσεις τους, αλλά μόνο στις παρασκηνιακές, έχει επηρεάσει και τα στελέχη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στις νομαρχιακές επιτροπές διεξάγεται ο πόλεμος με παρότρυνση και βουλευτών που κεντρικά εμφανίζονται νομοταγείς, αλλά στη βάση ρίχνουν λάδι στη φωτιά!

Το «πρώτο αίμα» αναμένεται να χυθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, οπότε και έχουν οριστεί οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων προέδρων στις τοπικές οργανώσεις και στις νομαρχιακές.

Είναι τέτοια η ένταση που ακόμα και αθώες και καθ’ όλα φυσιολογικές συναντήσεις, όπως προ ημερών του Αντώνη Σαμαρά στην ταβέρνα «Βασίλης» στην Κηφισιά με στελέχη της ΝΔ με τα οποία έχει διαχρονικές σχέσεις, «βαπτίστηκε» από την «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ως «δείπνο συνωμοσίας» δια…«καραμανλικής γραφίδος»!

Μεγάλη ένταση καταγράφεται και για την πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να μειώσει τα μέλη στα κομματικά όργανα και κυρίως στην Πολιτική Επιτροπή. Ο στόχος του είναι να καταργηθούν τα ex officio μέλη της Π.Ε. και να περιοριστούν σε 100-150 αιρετά, καθώς θέλει να έχει υπό τον έλεγχο του το ανώτερο κομματικό όργανο.

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει τα μέλη του Συνεδρίου να αυτοκαταργηθούν, ψηφίζοντας τις καταστατικές αλλαγές που προωθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μπορεί να γίνει αυτό από τους κομματικούς; Δύσκολο. Γι’ αυτό και σχεδιάζεται από τη σημερινή ηγετική ομάδα να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των αιρετών που θα μετέχουν στο Συνέδριο.

Ήδη, έχει εκδοθεί εγκύκλιος για το συνέδριο, σύμφωνα με την οποία κάθε Νομαρχιακή εκλέγει το σύνολο των συνέδρων που προβλέπεται για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Τα…«μαγειρέματα» έχουν γίνει στη Β΄ Αθήνας (5 νομαρχιακές), Α΄ Αθήνας (2 ΝΟΔΕ), Αττική και Α΄ Θεσσαλονίκης (από 3 οργανώσεις) με πολλαπλασιασμό των συνέδρων. Π.χ. στη Β’ Αθηνών, όπου έχει τον έλεγχο ο Κυρ. Μητσοτάκης, οι σύνεδροι, αν και το καταστατικό προβλέπει 136, αυξήθηκαν κατά 544 (!) και θα εκλεγούν 680! Συνολικά η νέα ηγεσία με τα εκλογομαγειρέματα θα έχει στη δύναμή της επιπλέον 803 αιρετούς συνέδρους.

Ο Φίλιππος Ταυρής, επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για την εκλογή των συνέδρων, διαμαρτυρόμενος έστειλε επιστολή στον Κυρ. Μητσοτάκη και στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, επισημαίνοντας ότι οι σύνεδροι αυξήθηκαν παρατύπως.

Μ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα