Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: "Ξέχασαν" τις εντάσεις, μίλησαν για τρομοκρατία

Ο αμερικανός Πρόεδρος Τράμπ επαίνεσε την Τρίτη τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρό σύμμαχο στη μάχη ενάντια στον ισλαμικό εξτρεμισμό, αγνοώντας την αυταρχική καταστολή του Ερντογάν στον ίδιο του το λαό και ξεπερνώντας τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Χαιρετίζοντας τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε: "Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν νέο εχθρό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και προσπαθούμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή μαζί". Ο Τραμπ δήλωσε ότι

οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τη μάχη της Τουρκίας τόσο με το Ισλαμικό Κράτος όσο και με το ΡΚΚ. Η κυβέρνηση Tραμπ αποφάσισε να προμηθεύσει όπλα στην YPP, μια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή που αγωνίζεται μαζί με τις αραβικές δυνάμεις της Συρίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Αυτό έχει προκαλέσει εντάσεις με την Τουρκία, που υποστηρίζει ότι οι Σύριοι Κούρδοι είναι σύμμαχοι με τους Τούρκους Κούρδους.
Η Τουρκία πιέζει επίσης - μέχρι στιγμής, χωρίς επιτυχία- για την έκδοση του Τούρκου κληρικού που ζει στην Πενσυλβάνια, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση για την οργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο. Κανένα από αυτά τα ακανθώδη ζητήματα δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τραμπ και του Ερντογάν στην αίθουσα "Ρούσβελτ", παρακάμπτοντας τη συνέντευξη Τύπου που ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνήθισε να δίνει μετά τις συναντήσεις του με τον Ερντογάν.

Ο Τραμπ χαιρέτισε θερμά τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν επαίνεσε τον Τραμπ για τον "θρυλικό θρίαμβο" που είχε επιτύχει στις εκλογές και δήλωσε ότι η πρώτη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο θα αποτελέσει "ιστορική αλλαγή της παλίρροιας" στις τουρκικο-αμερικανικές σχέσεις. "Δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε όλες τις μορφές τρομοκρατίας, χωρίς καμία διακριτική μεταχείριση, που επιβάλλουν μια σαφή απειλή σημερινή αλλά και στο μέλλον μας", δήλωσε ο Ερντογάν.
Όπως και με άλλους ισχυρούς ηγέτες, όπως ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, ο Τραμπ σημείωσε την υποστήριξη του στον Ερντογάν, πολύ πέρα από αυτό που του προσέφερε ο Ομπάμα, με τον οποίο είχε αρχικά μια παραγωγική σχέση, η οποία όμως επιδεινώθηκε μετά την αυταρχική στροφή στην ηγεσία του Ερντογάν. Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να τον συγχαρεί επειδή κέρδισε στο αμφισβητούμενο δημοψήφισμα που εντείνει την αυταρχική του κυριαρχία στην Τουρκία και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, καταλύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και ο Τραμπ δεν έχει πιέσει τον Ερντογάν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας καταστολής στα μέσα ενημέρωσης και τις πολιτικές κράτησης.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η συνάντηση θα είναι "μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Ερντογάν συμβάλλουν σε ένα παγκόσμιο κλίμα τοξικής και απάνθρωπης πολιτικής". "Ο Πρόεδρος Τραμπ συνεχάρη πρόσφατα τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη νίκη του σε δημοψήφισμα στο οποίο οι αντίθετες απόψεις καταστέλλονται αμείλικτα, όμως ο Πρόεδρος Τραμπ δεν μίλησε για την ανησυχητική καταστολή της Τουρκίας από τα ΜΜΕ", δήλωσε η Μαργαρίτα Χουάνγκ, εκτελεστικό μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας. "Ο κόσμος θα παρακολουθεί, ελπίζοντας ότι και οι δύο πρόεδροι θα επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ταξίδεψε στην Άγκυρα και επαίνεσε την κυβέρνηση του Ερντογάν, αλλά η επίσκεψη -που αποσκοπούσε στο να καθησυχάσει την Τουρκία, έναν εταίρο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και ένα περιφερειακό προπύργιο εναντίον του Ιράν- ήταν γεμάτη πικρία από τα παράπονα της Τουρκίας.
Κατά τη συνάντηση αυτή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν τη βοήθεια προς την YPG και δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές πρέπει να συλλάβουν τον Γκιουλέν. Κατηγόρησε ον Πριτ Μπαράρα,, πρώην εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Επαρχίας της Νέας Υόρκης, ο οποίος απολύθηκε από τον Τραμπ, ότι ήταν ένα πιόνι των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων και ζήτησε μια ομοσπονδιακή έρευνα για επιχειρηματίες που είχαν "πολιτικές" σχέσεις με τον Ερντογάν.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται να κάνει μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στους ξένους ηγέτες. Θα προτιμούσε να κάνει συμφωνίες με αυτούς σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, πιστεύοντας ότι η πίεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά δεν έχει όφελος. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν συντάξει έναν μακρύ κατάλογο καταχρήσεων από τον Ερντογάν, από χιλιάδες δημόσιους αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και άλλους, που κρατούνται ή έχουν φυλακιστεί για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος, στο πρόσφατο δημοψήφισμα που χορήγησε στον Ερντογάν ευρύτατες νέες εξουσίες, που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν ουσιαστικά να διαρρήξουν το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα