Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ για το μεταναστευτικό

Την απάντηση της Ευρώπης στο διογκούμενο πρόβλημα των μεταναστών αλλά και την κρίση στην Ουκρανία θα συζητήσουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, στο Βερολίνο. Η συνάντηση μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου έρχεται μετά τη διάσωση 3.000 ανθρώπων από το ιταλικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η Γερμανία αναμένει να λάβει περίπου 800.000 πρόσφυγες φέτος (αριθμός ρεκόρ) περισσότερους από όσους υποδέχθηκε η ΕΕ συνολικά το 2014 και περίπου το 1 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η ζώνη Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη σχεδόν τη δυτική και κεντρική ηπειρωτική Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί εκτός και αν άλλα κράτη της ΕΕ συμφωνήσουν να λάβουν τους αιτούντες άσυλο.

Η Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει την μεταναστευτική κρίση πολύ πιο σοβαρή από αυτή του ευρώ ή την πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε μια νέα προσφορά για να μοιραστούν οι πρόσφυγες πιο ισομερώς μεταξύ των κρατών-μελών, αφού μια προηγούμενη ώθηση για μια ευρωπαϊκή λύση κατέρρευσε από τις αντιπαραθέσεις των ηγετών. Η πρόταση της Επιτροπής, που θα υποβληθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, έχει ως στόχο να μοιραστούν οι αιτούντες άσυλο, αν μια χώρα ξαφνικά δεχθεί πολλές αιτήσεις. Οι περισσότεροι πρόσφυγες πιστεύεται ότι φτάνουν από την Ιταλία και την Ελλάδα, αφού διαφεύγουν από τους πολέμους στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν αλλά και από τη φτώχεια στην Αφρική.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκανε έκκληση για μια «δεσμευτική ποσόστωση» στη διανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Σηματοδοτώντας ότι το Βερολίνο ανανεώνει την εκστρατεία του για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να υποχρεούνται να δέχονται ποσοστώσεις προσφύγων, ο Σταϊνμάιερ εξήρε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την προώθηση ενός τέτοιου συστήματος. «Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προτείνει ένα τέτοιο σύστημα ποσοστώσεων, κάτι που ήταν γενναίο και σωστό», είπε σε συνέντευξη. «Και σε κάθε περίπτωση, θα στηρίξουμε περαιτέρω αυτήν την ιδέα».

Η Γερμανία έχει ζητήσει να διατηρηθεί ο κανονισμός της ΕΕ, οι πρόσφυγες να ζητούν άσυλο στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πατούν το πόδι τους. Μη επιβάλλοντας την λεγόμενη αρχή του Δουβλίνου, τα κράτη-μέλη έχουν επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδέψουν προς τις πλουσιότερες περιοχές της περιφέρειας, όπως η Γερμανία, όπου η ανεργία είναι συχνά πολύ χαμηλότερη και τα ημερομίσθια υψηλότερα.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, έχει επίσης επιτεθεί στη Σλοβακία για τις παρατηρήσεις του υπουργού Εσωτερικών της, ότι θα δέχονται μόνο Χριστιανούς πρόσφυγες. Περίπου 2.000 μετανάστες πέρασαν από τα κλειστά σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μακεδονία το Σάββατο, σύμφωνα με το Reuters, πριν επιβιβαστούν σε τρένα και λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στα σύνορα με τη Σερβία στο βορρά. Η Σερβία, η οποία όπως και η ΠΓΔΜ βρίσκονται εκτός ΕΕ, συνορεύει με την Ουγγαρία, η οποία αποτελεί μέρος της ένωσης. Η Ουγγαρία έχει χτίσει έναν φράκτη με συρματόπλεγμα για να αποτρέψει τους ανθρώπους να περάσουν στα σύνορά της.

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σύνορα χωρίς έλεγχο, όπως εκείνα της Σένγκεν, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν για πάντα, «χωρίς μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο». «Δεν θέλουμε συνοριακούς ελέγχους - θέλουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Στόχος μου είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση η οποία διατηρεί τα σύνορα χωρίς έλεγχο» είπε.

Η Γερμανία έχει γίνει ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους πρόσφυγες και έχει επεξεργαστεί σχεδόν το ένα τρίτο των 626.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στα κράτη-μέλη της ΕΕ το περασμένο έτος. Τη Δευτέρα, η Μέρκελ καταδίκασε διαδηλωτές της δεξιάς που είχαν οργανώσει τρεις νύχτες βίαιων διαμαρτυριών έξω από ένα καινούριο κέντρο προσφύγων κοντά στη Δρέσδη, στην Ανατολική Γερμανία. Οι διαδηλώσεις ήρθαν τη στιγμή που η Μέρκελ εξετάζει την απάντησή της στην αύξηση των αιτούντων άσυλο που έρχονται στη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ, η οποία δοκιμάζει την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις εισροές και προκαλούν ανησυχία.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ είπε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» για τις βίαιες διαδηλώσεις έξω από ένα πρώην κατάστημα DIY στην πόλη Χάιντεναου, όπου στεγάζονται αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες. Πάνω από χίλιοι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων και νεοναζί, συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τις τρεις τελευταίες νύχτες καθώς προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να σταματήσουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο από την είσοδο του κέντρου. «Είναι απωθητικός ο τρόπος με τον οποίο οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί προσπαθούν να διαδώσουν το ζοφερό μήνυμα του μίσους σε ένα κέντρο προσφύγων. Και είναι ντροπή το πώς οι πολίτες, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, στηρίζουν αυτόν τον εφιάλτη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ.

Η Μέρκελ και ο Ολάντ αναμένεται επίσης να συζητήσουν για την κρίση στην Ουκρανία, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση και των δύο ηγετών με τον πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα