Συνάντηση Κέρι-Πούτιν για τη Συρία

O Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την Πέμπτη το βράδυ, για να συζητήσουν μια προτεινόμενη εκτεταμένη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που για πρώτη φορά θα συντονίζει αμερικανικές και ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στο Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Και οι δύο άνδρες είπαν ότι ήταν αισιόδοξοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας. "Ελπίζω ότι μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις θα είστε σε θέση να τον συμβουλεύσετε για την πρόοδο και τις πιθανές οδούς που θα ακολουθήσουμε" είπε ο Πούτιν στον Κέρι, αναφερόμενος

στον Πρόεδρο Ομπάμα. Ο Κέρι απάντησε: "Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποια πραγματική πρόοδο, που θα είναι μετρήσιμη και εφαρμόσιμη και θα μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πορεία των γεγονότων στη Συρία".

Η προτεινόμενη συμφωνία ζητά τη δημιουργία ενός κοινού στρατιωτικού κέντρου διοίκησης, που θα στελεχωθεί από αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι θα μοιραστούν τις πληροφορίες, ώστε να γίνουν "ολοκληρωμένες επιχειρήσεις". Έχει δημιουργήσει βαθιά ανησυχία στο Πεντάγωνο και σε ορισμένους κύκλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς θεωρείται πολύ διαλλακτική τόσο για τους Ρώσους όσο και για τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι οι επικριτές της συμφωνίας κινδυνολογούν, επισημαίνοντας ότι η πρόταση απαιτεί η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας - η οποία συχνά βομβαρδίζει περιοχές αμάχων - να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στο έδαφος. Ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Πέμπτη ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. "Έχουμε κάνει σαφές ότι θα καλωσορίσουμε μια στρατιωτική συνεισφορά από τη Ρωσία, εφ 'όσον επικεντρωθεί στο ISIL και στην παρουσία της Αλ Κάιντα στη Συρία," είπε ο Έρνεστ, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.

Η συμφωνία προκαλεί επίσης ανησυχία επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανεχθούν ή ακόμα και να συμμετέχουν σε επιθέσεις ενάντια σε ομάδες που πολεμούν τον Άσαντ. Μία από τις μεγάλες επιπλοκές του συριακού εμφυλίου πολέμου είναι το να υπολογίσουν ποιες ομάδες θα πρέπει να θεωρούνται αντάρτες που επικεντρώνονται στην εκδίωξη της κυβέρνησης Άσαντ - ένας στόχος που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν- και ποιες ευθυγραμμίζονται με την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος, οργανώσεις που η Ουάσινγκτον έχει ορίσει ως τρομοκρατικές.

Η άλλη επιπλοκή είναι ότι οι Σύριοι και οι Ρώσοι έχουν συστηματικά υπονομεύσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός και άλλα μέτρα για την προστασία των αμάχων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε επανειλημμένα εκεχειρίες μόνο και μόνο για να διεξάγει μια εκτεταμένη στρατιωτική εκστρατεία γύρω από το τμήμα του Χαλεπίου που κρατούν οι αντάρτες, αφήνοντας 300.000 άτομα υπό πολιορκία. Η κυβέρνηση προωθείται, επίσης, στο προάστιο της Δαμασκού Νταράγια, μία από τις πρώτες περιοχές να επαναστάτησαν εναντίον της κυβέρνησης, με πολλούς από τους 8.000 κατοίκους της να φοβούνται μια επικείμενη σφαγή.

Η προτεινόμενη συμφωνία με τους Ρώσους θα δημιουργήσει ένα κοινό κέντρο διοίκησης μέσα ή κοντά στο Αμάν της Ιορδανίας, για να συντονίσει μια εντατικοποίηση της εκστρατείας βομβαρδισμού εναντίον των δύο μαχητικών ομάδων. Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτίθενται στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά ενεργούν ξεχωριστά, με ελάχιστο συντονισμό για την αποφυγή ακούσιας σύγκρουσης μεταξύ των πολεμικών αεροσκαφών τους.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα