Συμφωνία με την τρόικα ύστερα από παράταση και πέναλτι

Στα… πέναλτι θα κριθεί η συμφωνία με την τρόικα με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και την Κυριακή καθώς αύριο ο Γ. Στουρνάρας φεύγει για Βρυξέλλες, το ίδιο και οι τροικανοί. Επομένως, θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες αν βρέθηκε σύγκλιση απόψεων στα τεχνικά ζητήματα και να ανακοινωθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία

η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Γιούρογκρουπ χωρίς να αποκλείεται να μένουν κάποια ζητήματα σε εκκρεμότητα τα οποία θα λυθούν με e-mails.

To Σάββατο οι διαπραγματεύσεις τέλειωσαν γύρω στα μεσάνυχτα και συνολικά κράτησαν 11 ώρες. Φαίνεται να υπήρξε σύγκλιση απόψεων στα εργασιακά ζητήματα αλλά και πολλά μέτωπα ανοικτά. «Πήγε καλά, έγινε πολλή δουλειά, ήταν καλό το κλίμα», δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Πρόσθεσε όμως «τίποτα δεν προδικάζει ότι θα κλείσουμε αύριο. Υπάρχουν θέματα που μπορεί να μπλοκάρουν την διαπραγμάτευση».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τη πιθανότητα να υπάρχουν αστερίσκοι στο κείμενο της συμφωνίας.

Οι διφορούμενες αυτές δηλώσεις ερμηνεύονται από αρμόδια στελέχη ως «απόρροια των πολλών μεγάλων μετώπων που σήμερα παρέμειναν ανοιχτά». Δεν έκλεισε η λίστα του ΟΟΣΑ, το εργασιακό, τα φορολογικά, οι απολύσεις στο δημόσιο και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων που τέθηκαν σήμερα επί σειρά ωρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν σημεία του μνημονίου που μπορεί να μην κλείσουν», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος επισημαίνοντας όμως ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να κλείσουν ή να φτάσουν πολύ κοντά σε συμφωνία.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η παρέμβαση που έκανε ο Επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια ο οποίος έστειλε επιστολή για τις τράπεζες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Πηγή του υπουργείου είπε ότι «με τις τράπεζες δεν έχουμε κλείσει εντελώς» (χθες το ίδιο στέλεχος αναφέρθηκε σε 99,99% συμφωνία), εξηγώντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα της επιστολής. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση του νομοσχεδίου γιατί έτσι θα ανοίξει ο δρόμος σύγκλισης εντός εννέα ημερών της Γ.Σ. της Eurobank.

Στην επιστολή ζητείται να δίδεται προτεραιότητα στους ιδιώτες στην διαδικασία αύξησης μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών και το δημόσιο να μετάσχει μόνο αν δεν έρθουν οι ιδιώτες.

Στην επιστολή σύμφωνα με την ίδια πηγή, ζητείται να τηρηθούν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων και όπως είπε πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί με στόχο να κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Επισήμανε ότι με την θέση αυτή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει ρήτρα διατήρησης συγκεκριμένου ποσοστού μιας τράπεζες υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου και θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για αυτό με τους δανειστές.

Πάντως, ανέφερε, ότι παραμένει στην κυβέρνηση η αρμοδιότητα καθορισμού της δίκαιης τιμής πώλησης (fair value) και αναφέρθηκε ότι θα είναι τέτοια που να «διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον» αλλά και τέτοια που θα προσελκύσει επενδυτές.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα