Τα stress tests δεν αγγίζουν τις γερμανικές τράπεζες

Για μεροληψία υπέρ των γερμανικών τραπεζών στα stress tests της ευρωζώνης εγκάλεσαν οι «Financial Times» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως έγραψε κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα του Σίτι, το ίδρυμα της Φρανκφούρτης συμφώνησε «ύστερα από πιέσεις ανώτερων τραπεζικών παραγόντων», να μην ελέγξει καθόλου τα στεγαστικά δάνεια των δύο προβληματικών «ελεφάντων» του γερμανικού τραπεζικού συστήματος. Δηλαδή της Commerzbank και της HSH Nordbank,

οι οποίες απορρόφησαν τη μερίδα του λέοντος από τα δεκάδες δισ. ευρώ, που χορήγησε μετά το 2009 το γερμανικό κράτος σε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα για να μη χρεοκοπήσουν και να μην υπαχθούν σε προγράμματα διάσωσης, συμπαρασύροντας την πιστοληπτική αξιολόγηση του Βερολίνου.

Η εξαίρεση των δύο τραπεζών από έλεγχο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στο να καθησυχάσουν τους φόβους περί φούσκας ακινήτων στη γερμανική κτηματαγορά. Πρόσφατα η Bundesbank προειδοποίησε ότι τα γερμανικά ακίνητα είναι υπερτιμημένα κατά 25%, λόγω της συρροής ξένων επενδυτών στο «ασφαλές καταφύγιο» της Γερμανίας. Ωστόσο, η Deutsche Bank (η οποία, ας σημειωθεί, δεν θα εξαιρεθεί από τον έλεγχο του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών της δανείων) υποστήριξε ότι δεν υφίσταται φούσκα ακινήτων στη Γερμανία, επειδή η άνοδος των τιμών ήταν σχετικά μικρή αναλογικά με άλλες χώρες.

Ελέχθη, εξάλλου, ότι τα περισσότερα δάνεια στη Γερμανία δίνονται με χαμηλό ποσοστό χρηματοδότησης και οι δανειολήπτες επιλέγουν σταθερά επιτόκια τουλάχιστον για 10 χρόνια. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ έδειξε πως οι Γερμανοί έχουν το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην ευρωζώνη με 44%, όταν π.χ. σε Ελλάδα και Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται κοντά στο 80%. Άλλο ένα επιχείρημα στη φαρέτρα της Γερμανίας είναι ότι ο κύριος όγκος των στεγαστικών βρίσκεται σε μικρές αποταμιευτικές τράπεζες (Sparkasse) που δεν θεωρούνται συστημικές σαν την Commerzbank και τη HSH Nordbank και δεν συμπεριλαμβάνονταν από την αρχή στα stress tests.

Τα πράγματα, πάντως, δεν είναι τόσο απλά, γι’ αυτό οι Γερμανοί προσπάθησαν να οχυρωθούν διά παν ενδεχόμενον. Τον Ιανουάριο, φέρ’ ειπείν, η εποπτική αρχή του γερμανικού τραπεζικού συστήματος Bafin είχε προειδοποιήσει πως οι έλεγχοι της ΕΚΤ μπορεί να «ξεθάψουν» σοβαρά κενά στην κεφαλαιακή επάρκεια κάποιων τραπεζών της χώρας, δημιουργώντας ανάγκες περαιτέρω χρηματοδότησης ή κάποιας άλλης λύσης τέλος πάντων. Η εκπρόσωπος της Bafin, Ελκε Κένιγκ, εξέφρασε, ωστόσο, την εμπιστοσύνη της στην ποιότητα των προκαταρκτικών ελέγχων της ΕΚΤ στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, η οποία θα προηγηθεί των stress tests, «αφήνοντας», όπως είπε, «ελάχιστα περιθώρια για δυσάρεστες εκπλήξεις».

Το τσεκ απ των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης τον Νοέμβριο. Οπότε, αντιλαμβάνεται κανείς ότι, αν ξεφύγουν κάποια «προβλήματα υγείας», το σύστημα θα βρεθεί προ απρόοπτων καταστάσεων. Σε κάθε περίπτωση οι γερμανικές τράπεζες είναι κατά κοινή ομολογία ο «μεγάλος ασθενής» της ευρωζώνης. Γι’ αυτό ο σύμβουλος του Ντέιβιντ Κάμερον, Ντάβιντε Σέρα, πρόβλεψε ότι τουλάχιστον 4 από αυτές θα χρειαστεί να χρεοκοπήσουν, ακόμη κι αν τις προστατεύουν οι πολιτικοί. Να σημειωθεί πως η HSH Nordbank δέχτηκε πλήγμα από τη διεθνή κρίση της ναυτιλίας και χρειάστηκε κρατική επιδότηση 1,3 δισ. ευρώ για να καλύψει μόνο τη συγκεκριμένη τρύπα.

Σε ό,τι αφορά τους «Financial Times», δεν είναι η πρώτη φορά που βγάζουν στο φως τις «αδυναμίες» των γερμανικών τραπεζών. Αυτή ήταν η εφημερίδα που αποκάλυψε ότι η Deutsche Bank απέκρυψε ζημιές 12 δισ. ευρώ για να αποφύγει τραπεζική στήριξη, όπως και ότι τουλάχιστον έξι γερμανικές τράπεζες (Deutsche Bank, Postbank, Hypo Real Estate, DZ, WGZ Bank και η τράπεζα του κρατιδίου του Βερολίνου) αρνήθηκαν να δώσουν πλήρη στοιχεία στα stress tests του 2010.

Η μετάδοση, μάλιστα, της κρίσης δεν αποκλείεται να οδηγήσει στα καλά καθούμενα σε Μνημόνιο την Αυστρία, χωρίς η χώρα να αντιμετωπίζει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα! O αυστριακός κλάδος της Hypo παρουσίασε μια μαύρη τρύπα 17,8 δισ. και η κυβέρνηση της Βιέννης ανακοίνωσε μαζί με τον κεντρικό τραπεζίτη, Εβαλντ Νοβότνι, ότι θα χρειαστεί να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα για να τη σώσουν. Η τρύπα, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Αυστριακοί φορολογούμενοι, προέκυψε από επενδυτικές αστοχίες στην πρώην Γιουγκοσλαβία και μάλιστα υπό την καθοδήγηση της Deutsche Bank.

Γιάννης Παπαδάτος, στον «Τύπο της Κυριακής»

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα