Στον Πούτιν τηλεφωνεί ο Τσίπρας, τον αμερικάνο απεσταλμένο ακούει

19:23 8/5/2015 - Πηγή: Antinews

Από τη μια αυτή η κυβέρνηση το παίζει “διαφάνεια” στην πληροφόρηση, κι από την άλλη το υπουργείο Εξωτερικών, το καθ' ύλην αρμόδιο δηλαδή, αφού πρόκειται για ειδικό απεσταλμένο του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στα ενεργειακά θέματα, ουδεμία πληροφόρηση διοχέτευε. Λες και ήθελαν να κρατήσουν για “περιορισμένο κύκλο” την επίσκεψη ενός υψηλού αξιωματούχου των ΗΠΑ, ο οποίος θα συναντιόταν, όχι μόνο με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και τον υπουργό Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα

και τον στενό σύμβουλο του Πρωθυπουργό, τον Νίκο Παππά.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η χτεσινή διαρροή περί τηλεφωνικής επικοινωνίας ΠούτινΤσίπρα, προφανέστατα σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι εντυπώσεις και να μην πουν οι κακές γλώσσες, για μια ακόμα φορά, ότι η κυβέρνηση κάνει κωλοτούμπα, και υποτάσσεται στις αμερικανικές επιταγές. Να σημειωθεί ότι χτες ήδη έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα στην ρωσική Γκαζπρομ και την τουρκική BOTAS, για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Μαύρης Θάλασσας, από Ρωσία προς Τουρκία. Τον ονομαζόμενο Turkish Stream, η φυσική συνέχεια του οποίου προς την Ευρώπη, θα πρέπει να περάσει μέσα από την Ελλάδα (κατόπιν, Σκόπια, Σερβία, Κ.Ευρώπη).

Εξίσου, στον ίδιο καμβά, μπαίνει και το γεγονός ότι ο Τσίπρας τελικά δεν θα πάει στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, στη μεγάλη παρέλαση για τα 70χρονα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης, ένα πραγματικά χολιγουντιανού τύπου σόου – επίδειξη δύναμης της Μόσχας προς τη Δύση, αλλά και λόγω πολέμου στην Ουκρανία, όπως εδώ και μήνες είχε ανακοινωθεί. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, δεν θα πάει ούτε ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, όπως αρχικώς ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Κατά πληροφορίες, γίνεται λόγος για την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είναι εμφανές ότι το μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους “συμμάχους” για τα ανοίγματα προς τη Μόσχα.

Ποια αντιπρόταση;

«Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Amos Hochstein, θα επισκεφθεί την Αθήνα σύντομα για συνομιλίες» είχε πει προ τριών εβδομάδων ο Νίκος Κοτζιάς, από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη, προσθέτοντας ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι του είπε ότι «οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά» για τον αγωγό της Gazprom. Τι βγήκε από τη σημερινή επίσκεψη του Αμος Χοχστάϊν; Αμερικανική “αντιπρόταση” δεν υπήρξε, αλλά απλώς επαναλήφθηκαν οι ίδιες, γνωστές αμερικανικές θέσεις για τα δικά τους σχέδια αγωγών μεταφοράς αζερικού φυσικού αερίου (ΤΑΡ, κ.ο.κ.) μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη, και βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για στήριξη των ρωσικών σχεδίων, και ειδικά των Τurkish και στη συνέχεια του Greek Stream. Ο Χοχστάϊν (βιογραφικό) το είπες σαφώς: Συζητάμε μόνο τα υπαρκτά ενεργειακά σχέδια και θέλουμε η Ευρώπη να διαφοροποιηθεί από τα ρωσικά σχέδια προμήθειάς της. Για τα ενεργειακά κοιτάσματα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες, ουδεμία ουσιαστική συζήτηση έγινε.

Τώρα, εάν η φράση Χόχσταϊν ότι “συμφωνούμε σε περισσότερα από όσα διαφωνούμε”, είναι επί της ουσίας ή για επικοινωνιακούς λόγους, κοντός ψαλμός αλληλούϊα. Το βέβαιον, είναι ότι η μοναδική “αντιπρόταση” των ΗΠΑ ήταν “κόψτε τα πάρε – δώσε με τη Μόσχα”. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος έχει αναλάβει σαν προσωπικό του έργο το ενεργειακό και κυρίως τα ανοίγματα με τη Μόσχα, συμπεριφέρθηκε έξυπνα, λέγοντας ότι “η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή”. Δηλαδή, όσοι θέλετε να περάσετε αγωγούς από εδώ, κοπιάστε. Κάτι, εξάλλου, που είναι και το σωστό. Να μετατραπεί η Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας. Αμφιβάλουμε, πάντως, πολύ εάν οι αμερικάνοι έχουν σύμφωνη γνώμη με αυτήν του κ.Λαφαζάνη. Για να δούμε, θα το παλέψει η κυβέρνηση, όπως διαμηνύει, ή θα κάνει και σε αυτό μια ακόμη κωλοτούμπα;

Είναι προφανές, πάντως, ότι η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις μυλόπετρες της αμερικανο-ρωσικής διαμάχης. Και βέβαια, επουδενί οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσουν οι Ρώσοι προβάδισμα. Κάτι που θα πετύχουν με τους Turkish και Greek Streams. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ, ως “αντιπρόταση”, έχουν αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα στο ΔΝΤ, καθώς και ότι θα την στηρίξουν πολιτικά απέναντι στη Γερμανία. Μεγάλα λόγια, τα οποία έχουμε ακούσει πολλές φορές, αλλά πράξεις ελάχιστες έχουμε δει.

Η Μέρκελ στη Μόσχα

Να σημειωθεί πως για άλλα σχέδια διοχέτευσης αερίου, στην περίπτωση που “ανοίξει” το Ιραν, κ.λ.π., το τοπίο παραμένει θολό. Εξίσου θολές, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ρωσικές πηγές, είναι και οι προοπτικές διαφοροποίησης των προμηθειών, ούτως ώστε να στέλνουν οι ΗΠΑ αέριο στην Ευρώπη. Στοιχεία, που κατά τις εκτιμήσεις επιχειρηματικών κύκλων με άμεση εμπλοκή σε θέματα ενέργειας, δείχνει ότι η Ρωσία εξακολουθεί -προς το παρόν- να είναι βασικός προμηθευτής της Ευρώπης. Πολύ περισσότερο, ότι εάν θα καταφέρει να προωθήσει τον TurkishGreek Streams, θα έχει κάνει ένα εξίσου μεγάλο βήμα παράκαμψης του “αγκαθιού” της Ουκρανίας, αντίστοιχο με τον υποθαλάσσιο αγωγό της Βαλτικής, που, όπως είναι γνωστό, καταλήγει στη Γερμανία.

Ως γνωστόν, στη Γερμανία, στον τομέα της ενέργειας, υπάρχει σημαντικό “φιλορωσικό λόμπυ”, με τη συμμετοχή και μεγάλων εταιρειών, όπως επίσης και ισχυρό “φιλοαμερικανικό λόμπυ” που συστηματικά επιχειρεί να μπλοκάρει τα ρωσικά σχέδια. Μένει να δούμε ποια στάση θα διαμορφώσουν οι Βρυξέλλες απέναντι στους TurkishGreek Streams. Τέλος, η Μέρκελ δεν θα μεταβεί στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, αλλά θα πάει (!) στις 10 Μαΐου για να αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Τουτέστιν, ενώ άπαντες οι Δυτικοί μποϋκοτάρουν τον Πούτιν, η Μέρκελ, έστω κι' έτσι, είναι η μόνη που πάει Μόσχα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
τσιπρας στη μοσχα, δεν θα παει ο τσιπρας στην παρελαση
Τυχαία Θέματα