Ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση ρίχνουν οι Αμερικανοί

17:23 8/5/2015 - Πηγή: Antinews

Ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση και στα παραπλανητικά σχέδιά της για ρωσικό άνοιγμα και για σωτηρία από το «ξανθό γένος», ρίχνουν οι Αμερικανοί.

Την ίδια στιγμή που ο Λαφαζάνης περιμένει ακόμη τα 5 δισ. ευρώ προκαταβολή από τη Μόσχα για τον τουρκικό αγωγό που θα γίνει ελληνικός και θα γεμίσει τη χώρα με λεφτά, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δείχνουν στον Τσίπρα ποιοι είναι τα αφεντικά.

Θέλοντας η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, στήνοντας ένα ακόμη επικοινωνιακό ψέμα, δημιούργησε προσδοκίες για ελληνορωσική συμμαχία που θα προκαλούσε ουσιαστικά ανεξαρτησία στην Ελλάδα η οποία δεν θα είχε ανάγκη κανέναν.

Μέχρι και ο Τσίπρας πήγε να δει τον Πούτιν και θυμόμαστε όλοι τις πομπώδεις δηλώσεις για «ελληνικό αγωγό» που θα φέρει χρήμα στην Ελλάδα. Θυμόμαστε τον Λαφαζάνη να υποκλίνεται στους Ρώσους αξιωματούχους λες και αντίκριζε τον Λένιν ή τον «Πατερούλη» Στάλιν.

Θυμόμαστε και τις ανακοινώσεις του υπ. Περιβάλλοντος ότι είναι θέμα χρόνου η συμφωνία με τους Ρώσους που θα ξεκλείδωνε έως και 5 δισ. προκαταβολή από τη Μόσχα. Και τα λεφτά αυτά θα τα... τρίβαμε στη μούρη της Μέρκελ για να μη νομίζει ότι δεν έχουμε και εναλλακτικές.

Όμως, όπως έχουμε ξαναγράψει, η γεωπολιτική στρατηγική και η μάχη των αγωγών δεν είναι το τρενάκι του Καμμένου και του Αλέξη. Και σίγουρα μια κυβέρνηση που η ίδια ομολογεί ότι είναι ανέτοιμη και ανίκανη να διαχειριστεί τη χώρα, δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με τη φωτιά.

Ήρθε σήμερα στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Λαφαζάνη ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Αμος Χοχσταϊν ο οποίος χαρακτήρισε ανύπαρκτο το σχέδιο του ρωσικού αγωγού.

Τον κ. Χοχσταϊν συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και ερωτηθείς για το αν ο Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με τον Νότιο Διάδρομο απάντησε: «Έχω μάθει να δουλεύω σε σχέδια που υπάρχουν».

Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του κ. Χοχσταϊν, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: «Υπογράμμισα στον κ. Χοχσταϊν πως η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει πλουραλιστικός κόμβος στην περιοχή μας, να ασκήσει μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική». Ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη στήριξη του στον αγωγό που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, περνώντας από τη χώρα μας.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι ο κ. Χοχσταϊν δεν πρόσφερε ούτε ένα αντάλλαγμα σε ό,τι αφορά τη μη στήριξη και συμμετοχή της χώρας μας στο έργο του ρωσικού αγωγού.

Ερωτηθείς ποια είναι η τοποθέτηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ σε ό,τι έχει να κάνει με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον πρωθυπουργό και τον κύριο Πούτιν το τελευταίο διάστημα και την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον Greek Stream, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την θέση του κ. Χοχσταϊν για αυτά τα θέματα. Αυτό μπορεί να το πει ο ίδιος. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι εμείς στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Και στηρίζουμε αυτό το έργο διότι το θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο. Το θεωρούμε ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό, γιατί θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Εμείς επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία να αποκομίζει όφελος στον τόπο. Και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο, εμείς θα το στηρίξουμε διότι αυτό επιβάλλει ο ρόλος μας ως μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείς ακόμη αν υπήρξε κάποια αντιπρόταση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική πρόταση, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Αυτή την ώρα δεν νομίζω ότι εγώ πρέπει να μιλήσω εκ μέρους του κυρίου Χοχσταϊν. Σας είπα ότι είχαμε με τον κύριο Χοχσταϊν μια ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Το τι λέει η πλευρά των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα θα το πει αυτός. Εγώ αυτό που λέω και που έχω ευθύνη να πω είναι όσα αφορούν την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας».

Με απλά λόγια ο Λαφαζάνης μιλά για ένα ανύπαρκτο σχέδιο, για ένα έργο που ακόμη δεν έχει χαραχθεί ούτε στα χαρτιά και αποφεύγει να πει για τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Διότι οι μεν ΗΠΑ δε θέλουν να αλλάξει η γεωπολιτική στην περιοχή, ούτε να υπάρξει προσέγγιση χώρας του ΝΑΤΟ με τον Πούτιν, οι δε Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ανοίξουν πόλεμο σε περίπτωση που δεν ερωτηθούν για νέους αγωγούς. Άλλωστε, το άγριο κυνηγητό στην Gazprom, την οποία απειλούν με βαριά πρόστιμα, είναι ένα σαφές μήνυμα να προσέχουν τις κινήσεις τους.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται με βάση τις ιδεοληψίες παλαιοκομμουνιστών που νομίζουν ότι πρόεδρος στη Ρωσία είναι ακόμη ο... Χρουστσόφ. Θέτουν σε κίνδυνο τη σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας, τις συμμαχίες που έχει κι αυτό για ανύπαρκτα σχέδια. Δε φτάνει δηλαδή που καταστρέφουν την οικονομία, απειλούν να οδηγήσουν σε πλήρη απομόνωση και τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα