Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η φθορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Εκτός από προσπάθεια παρέμβασης στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα δάνεια» φαίνεται πως είναι μια ακόμα προσπάθεια απ’ την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενισχύσει την πίεση προς την κυβέρνηση και να πλήξει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η Κουμουνδούρου επιμένει να κρατάει ψηλά στην αντιπολιτευτικής ατζέντα το θέμα και μάλιστα κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για «ένοχη

σιωπή» σε ότι αφορά στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ το πάει και παραπέρα σημειώνοντας ότι «Τα ψέματα τελείωσαν. Κυβέρνηση και βουλευτές βρίσκονται μπροστά στις ευθύνες τους και καλούνται να απαντήσουν. Θα ψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αφήσουν τους τοκογλύφους να πάρουν τα σπίτια των πολιτών και να κερδοσκοπούν σε βάρος τους;».

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την ουσία του καλέσματος Τσίπρα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προ εβδομάδων προτρέψει τους βουλευτές της συμπολίτευσης να καταψηφίσουν νομοσχέδια με νέα μέτρα. Αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μια δική του πρόταση που είναι και αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και προσπαθεί έτσι να αποφύγει τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί απ’ τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι καλεί σε αποστασία τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι επιστρατεύει βουλευτές που έχουν αποσκιρτήσει απ’ το κυβερνητικό στρατόπεδο. Με άρθρο της στην Αυγή της Πέμπτης η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη τάσσεται υπέρ της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί και άλλους βουλευτές της συμπολίτευσης να την ψηφίσουν. Γράφει χαρακτηριστικά η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: «Είναι προφανές ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου των δημόσιων τραπεζών από διεθνή κερδοσκοπικά συμφέροντα και τους εγχώριους (αντί αδράς αμοιβής) συνεργάτες τους είναι η σωστή απάντηση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Η τροπολογία αυτή πρέπει να ψηφιστεί και από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στο εξωτερικό και στα συμφέροντα ότι πολύ σύντομα τη χώρα θα πάψουν να την κυβερνούν οι αντ’ αυτού».

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και να έρχεται κοντά, υιοθετώντας ακόμα και κυβερνητικές θέσεις, άλλο τόσο θα εντείνει τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση με στόχο να φθείρει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η περίπτωση της τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς είναι πολύ χαρακτηριστική απ’ αυτή την άποψη.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα