Χημικά και προσαγωγές στο συλλαλητήριο μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

φωτό από το "Έθνος"

Ένταση επικράτησε στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του μαθητή από τον ειδικό φρουρό Επ.Κορκονέα.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου – λάμψης στα Προπύλαια, όπου επέστρεψε ομάδα μαθητών μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς το Σύνταγμα.

Τα ΜΑΤ έθεσαν σε ασφυκτικό κλοιό την ομάδα των μαθητών, ενώ προχώρησαν και σε 30 προσαγωγές.

Η πορεία από τα Προπύλαια πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρό αστυνομική επιτήρηση, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της σημειώνονταν μικροεντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους μαθητές να πετούν νεράντζια κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε την ώρα της προσυγκέντρωσης στα Προπύλαια, όταν -σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- οι αστυνομικοί επιχείρησαν να περιορίσουν τους συγκεντρωμένους στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αντιδράσουν.

Κάποιοι επιτέθηκαν στον διοικητή της Τροχαίας και του αφαίρεσαν το πηλίκιο, το οποίο τοποθέτησαν σε άγαλμα στα Προπύλαια. Με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων το επεισόδιο δεν έλαβε έκταση.

Παράλληλα, λίγο μετά τις 11:00, περίπου 50 μαθητές κατευθύνθηκαν προς το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω, όπου πέταξαν νεράντζια και μια βόμβα μολότοφ, που ανεφλέγη στο οδόστρωμα σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το κτίριο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαθητές, αντιφασιστικές οργανώσεις, αντιεξουσιαστικά κινήματα, πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ και υπάλληλοι των νοσοκομείων.

Υπό αυστηρό αστυνομικό κλοιό πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη η πορεία από την Καμάρα που κατέληξε στην εκκλησία όπου πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία για την 13χρονη Σάρα που πέθανε από αναθυμιάσεις μαγκαλιού.

Στην Πάτρα, οι μαθητές επέστρεψαν στο χώρο του «Παραρτήματος», ενώ πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πορεία από φοιτητές και μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων.

Στα Χανιά, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Στις 18:00 έχει προγραμματιστεί στα Προπύλαια νέα συγκέντρωση μνήμης και πορεία. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Καμάρα, σύμφωνα με κάλεσμα που απευθύνουν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΕΕΡΦΑ και κινήσεις του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο Βόλο οργανώνεται πορεία στις 17:00 το απόγευμα από το θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κλειστοί είναι από τις 10:00 το πρωί οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός», με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. Τροποποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν στα δρομολόγια των λεωφορείων.

Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές-εκτροπές της κυκλοφορίας και απαγορεύσεις στη στάση και στάθμευση των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Επίθεση της ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η Νέας Δημοκρατία με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζοντας «ακραία» και «προκλητική» την ανακοίνωση των νέων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκδόθηκε για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος γίνεται λόγος για «μόνιμους και αμετανόητους συνηγόρους κάθε ακραίας συμπεριφοράς οι οποίοι υπερασπίζονται και πάλι το άντρο των μολότοφ “Βίλα Αμαλία”, το άσυλο της παρανομίας στα πανεπιστήμια και καλούν σε “εξέγερση” αύριο στα δικά τους “Δεκεμβριανά».

»Όμως αυτό αποκαλύπτουν: Πως ό,τι κι αν επιχειρήσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, αποκλειστικά υπεύθυνος θα είναι ο κ. Τσίπρας!», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Θα διαδηλώσουμε και φέτος στις 6 Δεκέμβρη, γιατί η εξέγερση μένει ζωντανή στις μνήμες μας, γιατί τώρα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε και γιατί τώρα πρέπει να νικήσουμε».

Newsroom ΔΟΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα