Economist: Η κρίση έβαλε τέλος στους αιώνιους φοιτητές στην Ελλάδα

Στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της παιδείας με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ελληνικά πανεπιστήμια αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του ο Economist. Η εφημερίδα γράφει για τους φοιτητές οι οποίοι ζητούν πάση θυσία το άνοιγμα των σχολών. «Τι σου κάνει η κρίση» γράφει. «Οι ίδιοι έλληνες φοιτητές που έκαναν καταλήψεις επί μήνες για να πιέσουν ώστε να έχουν περισσότερο λόγο στις πανεπιστημιακές υποθέσεις,

τώρα ζητούν απελπισμένα να επιστρέψουν στα μαθήματα».

Το άρθρο μεταφέρει και τα παράπονα των διοικητικών υπαλλήλων: «Οι απεργοί παραπονιούνται ότι οι διαχειριστές κλήθηκαν να φύγουν χωρίς να αξιολογηθούν πρώτα. Οι περικοπές στις θέσεις εργασίας υποστηρίζουν, αντανακλούν το ίδιο σύστημα της πολιτικής πατρωνίας το οποίο ίσχυε παλαιότερα για να γίνουν οι διορισμοί στο δημόσιο. ”Δεν είχα έναν ισχυρό καθηγητή ή τις κατάλληλες πολιτικές διασυνδέσεις για να σώσω την θέση μου”, λέει ο Παντελής ένας τεχνικός υπολογιστών στο Πολυτεχνείο που επιλέχθηκε για την κινητικότητα».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αλλαγή νοοτροπίας των ελλήνων φοιτητών, που έχουν ξεχάσει τα παραπάνω χρόνια στο πανεπιστήμιο για να πάρουν πτυχίο, και ειδικά αυτοί που έχουν γονείς της μεσαίας τάξης. «Υπό το βάρος της υψηλής φορολογίας, δεν μπορούν πλέον οικονομικά να αφήσουν τα παιδιά τους να μείνουν στο πανεπιστήμιο για μια δεκαετία. Με την νεανική ανεργία στο 58%, πολλοί νεαροί Έλληνες θέλουν να πάρουν το πρώτο τους πτυχίο και να βγουν σε αναζήτηση επαγγελματικής εμπειρίας» γράφει το άρθρο.

Όσον αφορά την κόντρα Αρβανιτόπουλου- Πελεγρίνη, ο Economist αναφέρεται στην περίφημη παράσταση στο Παρίσι για την οποία ασκήθηκε σκληρή κριτική στο πρόσωπο του πρυτάνεως του ΕΚΠΑ. «Ο Πελεγρίνης υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, την αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση, της οποία ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, ένας νεαρός ταραξίας. Μέλη της φοιτητικής του παράταξης παρέχουν προστασία στην περιφρούρηση της απεργίας των διοικητικών και εκφοβίζουν τους υπαλλήλους που θέλουν να μπουν στα γραφεία τους».
http://www.economist.com/news/europe/21591234-university-staff-have-been-strike-13-weeks-without-end-sight-stalemate

Keywords
Τυχαία Θέματα