Στις πλάτες της Ελλάδας η κόντρα ΔΝΤ - ΕΕ

19:45 6/3/2014 - Πηγή: Antinews

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών του ΔΝΤ με τις Βρυξέλλες αλλά και σε ξεκάθαρη πλέον εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, έχει μετατραπεί η διαπραγμάτευση τρόικας – κυβέρνησης. Ο νέος κύκλος συζητήσεων που έληξε στις 2 τα ξημερώματα στο υπουργείο Οικονομικών δεν είχε ούτε αυτή τη φορά θετική κατάληξη καθώς το ζήτημα των τραπεζών παραμένει άλυτο, παρά το γεγονός ότι

έχει κατατεθεί από πλευράς Γ. Στουρνάρα η πρόταση για απεμπλοκή της διαδικασίας. Η πρόταση προβλέπει:

Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Οποια τράπεζα θέλει να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και εάν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από την ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και τέλος, οι ελληνικές τράπεζες να έχουν στη διάθεσή τους ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τροικανοί, με πρώτο και καλύτερο τον Πολ Τόμσεν αρνούνται προς το παρόν αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό κι έχει τιναχτεί στον αέρα η διαπραγμάτευση.

«Διαφωνούμε με το ΔΝΤ όχι μόνο στο ποσό αλλά και στον χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για ανακεφαλαιοποιηθούν. Σεβόμαστε την θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών χωρών σε πρόγραμμα, αλά πρέπει να το λύσει με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε να γίνει η Ελλάδα πεδίο επίλυσης των διαφορών τους» δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι ίση μεταχείριση, δηλαδή όσο χρόνο πάρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τα stress tests της ΕΚΤ να πάρουν και οι ελληνικές. Ο κ. Τόμσεν επιμένει σε λίγους μήνες (λιγότερο από εξάμηνο)».

Σε ότι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, το ίδιο στέλεχος έλεγε τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι είναι πολύ φιλόδοξη η εκτίμηση για επίτευξη της συμφωνίας ως το Eurogroup της Δευτέρας, χαμηλώνοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών για μια επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος ωστόσο δεν απέκλεισε τη συμφωνία αμέσως μετά το Eurogroup, ούτε το ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη. Για τα δημοσιονομικά ο ίδιος ανέφερε ότι η τρόικα έχει αποδεχθεί «σε πολύ μεγάλο βαθμό» ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014.«Και για το 2015 τα δικά μας στοιχεία δείχνουν ότι ή δεν υπάρχει κενό ή είναι πολύ μικρό» τόνισε.

Πάντως, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στην Αθήνα η επιμονή της τρόικας σε ζητήματα που δεν αφορούν την ελληνική οικονομία άμεσα. Όπως για παράδειγμα η επιμονή στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θεωρείται κανονικό «ρουσφετάκι» σε επιχειρηματίες με τους οποίους συνδιαλέγεται κρυφά η τρόικα. Ούτε μπορούν να καταλάβουν την εμμονή γύρω από θέματα όπως το γάλα, τα φάρμακα ή το ψωμί καθώς ενώ έχουν δοθεί από την ελληνική πλευρά εναλλακτικές προτάσεις, η τρόικα δεν θέλει να ακούσει τίποτε, ούτε καν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το «επεισόδιο» του Αδωνι Γεωργιάδη με τον Πολ Τόμσεν καθώς ο δεύτερος επέμενε ότι στο θέμα των μεταρρυθμίσεων υγείας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, όταν ουσιαστικά έχει διαλυθεί από τα θεμέλια το ΕΣΥ και ξαναφτιάχνεται από την αρχή, με τα όποια λάθη έχουν γίνει.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα