Κριμαία: Υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία τάχθηκε η Βουλή

14:12 6/3/2014 - Πηγή: Antinews

Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ψήφισε ομόφωνα την Τρίτη υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσχώρησης στην Ρωσική Ομοσπονδία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA, φιλοξενώντας και το κείμενο της σχετικής απόφασης.

Συμφωνήθηκε «η ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα συνιστώσας δημοκρατίας εντός της Ρωσίας», αναφέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην απόφαση της κριμαϊκής Βουλής.

Η Κριμαία

έχει περάσει ντε φάκτο στον έλεγχο της Ρωσίας από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν Ρώσοι στρατιώτες και τοπικοί φιλορώσοι πολιτοφύλακες ανέλαβαν ουσιαστικά την τήρηση της τάξης στη χερσόνησο, περιορίζοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στους στρατώνες τους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου για τους πολίτες της Κριμαίας.

Στις κάλπες για το δημοψήφισμα θα υπάρχουν δυο ερωτήματα:

Το πρώτο: «Συμφωνείτε να γίνει η Κριμαία συστατικό έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992;»

Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη δημοκρατία είναι μέρος της Ουκρανίας, αλλά έχει σχέσεις με το Κίεβο, που ορίζονται με βάση αμοιβαίες συμφωνίες.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας είχε οριστεί αρχικά για τις 25 Μαΐου, οπότε θα διεξάγονταν και οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, και επισπεύσθηκε αρχικά για τις 30 Μαρτίου και τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του αιτήματος του κοινοβουλίου της Κριμαίας να επιτραπεί στην περιοχή αυτή να ενταχθεί στη Ρωσία, στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε για να εξετασθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ιδιαίτερα το αίτημα του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών Πάβλο Σερεμέτα υποστήριξε σήμερα ότι ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που σχεδιάζεται από τους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας, θα ήταν παράνομο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα